Előfizetés

Juhász Péter: Magyarországon fenyegetik a művészeket

Publikálás dátuma
2016.03.23. 14:29
Forrás: Juhász Péter, Facebook
Ma Magyarországon fenyegetik a művészeket, akik nem fejezhetik ki a véleményüket, és ez tűrhetetlen. A hét elején egy 24 hónapos időszakra kiterjedő áfavizsgálat indult a Krétakör ellen. Éppen aznap, amikor a bíróság garázdaság miatt bűnösnek mondta ki és egy év próbára bocsátotta Gulyás Mártont, a Krétakör korábbi ügyvezetőjét, mert leszerelte a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási bizottság tábláit - hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatóján az Együtt alelnöke.    

Gulyás Márton pedig csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a kopasz behajtóembereket, verőlegényeket, skinheadeket, Kubatov-gárdistáit nem kérik számon, miután akadályozták a szocialista Nyakó Istvánt népszavazási kérdésének leadásában.  Juhász Péter pártja szolidaritásáról biztosította Gulyást, hozzátéve, amit tett, azt Orbán Viktortól és a korábbi Fidesz-frakciótól is tanulhatta, mert ők 2007 februárjában "valóban felháborító módon" elbontották a Parlamentet övező kordont. A fideszes politikusok nem álltak bíróság elé, míg Gulyás Mártont hihetetlen sebességgel elítélték egy hasonló tettéért - jelentette ki.

 Sajtótájékoztatója végén Juhász Péter a Nemzeti Választási Iroda falára két, A művészeket üldözik, a kopaszokat futni hagyják." illetve "Az aktivistát leültetik, a verőlegénynek szabad? feliratú lapot ragasztott ki.

Forrás: Juhász Péter, Facebook

Forrás: Juhász Péter, Facebook

 

DK: a fideszesek se szavazzák meg az orbáni teljhatalmat!

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció politikusa arra szólította fel a fideszes képviselőket, hogy ne szavazzák meg az államháztartásról szóló törvény módosítását, amely szerint a kormány a kiemelt közfeladatok ellátásáról akkor is dönthetne, ha az ahhoz szükséges előirányzatok csak később biztosíthatók, mert ez a jogszabály a rendeleti kormányzáshoz vezet.     

Ha a a javaslatot a fideszes képviselők megszavazzák, ez lesz az utolsó szavazásuk, amelynek tétje van, mert Orbán Viktor ezután szabadon elköltheti majd az egészségügyre szánt pénzeket kisvasútra vagy a tanárok fizetését wellness-bunkerre. A magyarok még csak meg sem fogják tudni, hogy pontosan mire, ha a miniszterelnök stratégiai fontosságúnak nevezi az intézkedést - figyelmeztetett Oláh Lajos.

Az elmúlt hat év lopásai eltörpülnek Orbán legújabb tervéhez, a rendeleti kormányzáshoz képest - jelentette ki a DK nevében politikusa, aki felszólította a fideszes képviselőket, hogy ne szavazzák meg a teljhatalmat, ne tegyék a magyarok összes befizetett adóját, járulékát és illetékét Orbán Viktor zsebébe.

Martin Schulz: a magyar kvótareferendum abszurd és aljas

Publikálás dátuma
2016.03.23. 13:52
Fotók: Matt Cardy/Getty Images
Az Európai Parlament elnöke (EP) egy szerdai interjúban illette a magyar kormány kezdeményezését a címben olvasható jelzőkkel. A német szociáldemokrata politikus a Stern című német hírmagazinnak nyilatkozva a menekültek európai uniós tagországok közötti szétosztására szolgáló eljárásról azt mondta: kidolgoztunk egy képletet, amelynek alapján az EU-ban eléggé igazságosan lehetne elosztani menekülteket.

Arra a felvetésre, hogy a munkanélküliség és a hazai össztermék (GDP) figyelembevételével meghatározott elosztási eljárás nem túlságosan közérthető, azt mondta, hogy a képlet a terhek méltányos elosztását hivatott garantálni, és nem elsősorban arra való, hogy minden polgár megértse. Bőven elég lenne, ha az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői megértenék, hogy miről van szó, de ez sajnos nem sikerült - tette hozzá.

Amíg az olyan emberek, mint Orbán Viktor azt mondják, hogy a menekültpolitika nem ránk tartozik, ez német probléma, addig Európa nem tud megbirkózni a kihívással - figyelmeztetett Martin Schulz, hozzátéve: hogy az EU-ban vannak szolidáris és nem szolidáris tagállamok.

Az EU és Törökország menekültügyi megállapodása előirányozza 72 ezer menekült tagországok közötti elosztását, ám Orbán Viktor már bejelentette, hogy népszavazást kell erről tartania. Képzeljük csak el! Népszavazás arról, hogy Magyarország befogadjon-e 1290 menekültet! Ez nem csak abszurd. Ez aljas is - jelentette ki az EP elnöke, jelezve: nem szabad alábecsülni a magyar miniszterelnököt, mert ő az egyik legravaszabb a jobboldali populisták között.

Fotók: Matt Cardy/Getty Images

Fotók: Matt Cardy/Getty Images

Arra a felvetésre, hogy talán értelmesebb lenne nem küldeni menekülteket az olyan idegenellenes társadalmakba, mint a magyar, azt mondta, hogy ezzel csak azok nyernének, akik a leghangosabban balhéznak. Kifejtette, hogy a menekülteknek meg kell mondani, hogy a védelemhez fűződő joghoz nem jár lakóhely-választási jog, és nem mehet mindenki Németországba, Svédországba vagy Hollandiába, mert az összes többi európai ország is védelmet nyújt az üldöztetéstől. Megjegyezte, hogy Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged, egy elkötelezetten baloldali város.

Arra a kérdésre, hogy mi volna olyan rossz abban, ha Orbán Viktor Magyarországa nem lenne EU-tag, Martin Schulz kifejtette, hogy az uniós tagság megszüntetése rossz lenne Magyarországnak, és Európának is. A tagság megvonásával Magyarországot a nemzetközi hatalmi politika játékszerévé tennénk - tette hozzá.

Mi is most a helyzet? Az Egyesült Államok nemzetközileg visszahúzódik, Európa saját magával van elfoglalva, Kína válságban van, Putyin pedig elég ügyesen kitölti ezt a hatalmi vákuumot - jellemezte napjaink politikáját az EP elnöke. Martin Schulz a terjedelmes interjúban egyebek között elmondta, Olaszország, Spanyolország és Franciaország mérlegeli, hogy kössön-e Marokkóval, Algériával és Tunéziával olyan menekültvisszafogadási egyezményt, mint az EU és Törökország megállapodása. Ezek a folyamatok hosszabb távon azt eredményezik majd, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer kiterjed az EU területén kívülre, vagyis például egy Dél-Szudánból származó menedékkérő valószínűleg egyszer majd valamely uniós tagország egyiptomi nagykövetségén is kérhet menedékjogot.

Szijjártó: a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket
külügyminiszter felszólította Martin Schulzot, hogy "ne nézze le a magyar embereket". A magyarok pontosan értik, hogy miről szól a kötelező betelepítési kvóta, és joguk van elmondani a véleményüket - emelte ki. Hozzátette: a magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni, és különösen így van ez a brüsszeli, a párizsi és a törökországi merényletek után. 
Szijjártó Péter emlékeztetett: Magyarország a kötelező betelepítési kvótát megtámadta az Európai Bíróságon, a kvótáról szóló minden jövőbeli döntésről pedig népszavazást kezdeményez.
Úgy fogalmazott, miközben az Európai Parlament elnöke "otromba módon kritizálja Magyarországot, a valóság már Brüsszelben is ránk rúgta az ajtót, a jelenlegi tudásunk szerint legalább 34 ember halálát okozva". Ideje lenne, hogy "Martin Schulz is felébredjen Csipkerózsika-álmából, és ostoba vádaskodás helyett a valóságos megoldásokat keresse" - vélekedett Szijjártó Péter.