Eddig vártak a tanárok

Publikálás dátuma
2016.03.23 19:57
Tüntetés március 15-én. Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Szerdára várták legkésőbb a Tanítanék Mozgalom képviselői a kormány követeléseikre adott válaszát, ám legutolsó információink szerint a tanárok nem kaptak ilyet. A március 30-ra tervezett polgári engedetlenségi akciót véglegesen csütörtökön hirdetik meg. A Pedagógusok Szakszervezete kedden visszavonta az ugyanarra a napra javasolt kezdeményezését.

Az utolsó órákig várakoztak a Tanítanék Mozgalom képviselői, ám legutolsó információink szerint a kormány nem kezdeményezett egyeztetéseket a több mint félszáz oktatással foglalkozó szakmai és civil szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform 12 pontos, azonnali megoldásokért kiáltó követeléslistájáról, és bár arra a március 15-i Kossuth téri tüntetésen felszólították őket, bocsánatot sem kértek azoktól, akiknek munkáját, életét intézkedéseikkel megnehezítették, nyilatkozataikkal pedig megsértették. Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék Mozgalom képviseletében adott ultimátumot a kormánynak, hogy ha március 23-án nem lépnek, egy héttel később, március 30-án reggel 8 és 9 óra között polgári engedetlenségi akció keretében munkabeszüntetésre szólítják fel az ország összes iskoláját és mindenkit, akinek fontos a közoktatás ügye.

A bejelentés meglepetésként érte a tanár szakszervezeteket, különösen a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ), mivel a Mozgalom képviselői nem tájékoztatták őket előzetesen a tervezett sztrájkról (a PSZ a Pedagógusok Sztrájkbizottsága tagjaként ráadásul már tárgyal a kormánnyal 25 pontos követelésükről). Pukli István hétfőn egyeztetett Galló Istvánné PSZ-elnökkel, ám a szakszervezet javaslatát elvetették. A PSZ hivatalosan nem támogathat egy, a sztrájktörvényt megkerülő "vadsztrájkot", ezért inkább azt vetette fel, hogy a tanárok munkaidő után tiltakozzanak az iskolák előtt, ezzel viszont erejét vesztette volna a Mozgalom akciója. Galló Istvánné közölte: tudomásul veszik a Mozgalom döntését, és visszavonják javaslatukat. Ezt azzal indokolta, hogy nem akarják megosztani a pedagógusokat.

"A civil szervezeteknek is szükségük van a szakszervezetekre, és a szakszervezeteknek is a civil szervezetek támogatására, ugyanakkor azt határozottan ki kell jelenteni: a szakszervezet olyan polgári engedetlenségre, amelynek jogkövetkezményei lehetnek, nem biztathatja a kollégákat, de le sem beszélhet róla senkit" - mondta. Hozzátette: szabad véleménynyilvánításra vonatkozó álláspontjukat fenntartják, és saját sztrájk szervezéséről sem mondtak le, ha a kormánnyal nem sikerül megállapodni. A tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta: több pontban megállapodás közeli állapotra jutottak, ám néhány kérdésben a kormány nem akar engedni, a szakszervezetek viszont minden ponthoz ragaszkodnak. Leszögezte: a tárgyalásokat hamarosan "így vagy úgy, de le fogják zárni".

A Tanítanék Mozgalom akcióját véglegesen csütörtökön hirdetik meg.

Akik tanítani akarnak

A gyerekekért felelősséget érző pedagógusok tanítani akarnak - jelentette ki Pósán László fideszes politikus Debrecenben tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke beszélt arról is, hogy a kormány már számos kérdésben megállapodott az oktatásban részt vevő szervezetekkel a köznevelési kerekasztal berkeiben, s szerinte ezt a pedagógusok is egyre inkább felismerik. Ezt abból gondolja, hogy kedden kilenc iskola igazgatója nyílt levélben közölte, még több időt kell adni a kormánynak, hogy rendet tegyen a közoktatásban, szerintük megindult a párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok között.

A Tanítanék Mozgalom, a mögötte álló 950 intézmény, 70 szakmai szervezet és több mint 35 ezer magánszemély valamiért nem így érzékeli. Mindenesetre Pósán Lászlónak igaza van abban, hogy a gyerekekért felelősséget érző pedagógusok tanítani akarnak. Éppen ezért a gyerekekért felelősséget érző pedagógusok ott voltak a február 3-i miskolci demonstráción, ott voltak a február 13-i, majd március 15-i, több tízezres Kossuth téri tüntetésen.

A gyerekekért felelősséget érző pedagógusok tanítani akarnak, nem pedig felesleges adminisztrációval tölteni az idejüket. A gyerekekért felelősséget érző pedagógusok tanítani akarnak, nem pedig összegányolt egyentankönyvekből ledarálni a tananyagot. A gyerekekért felelősséget érző pedagógusok tanítani, nem pedig agymosott alattvalókat nevelni akarnak. A gyerekekért felelősséget érző pedagógusok tanítani akarnak, nem pedig megfélemlítve, elhallgattatva, egymás ellen hangolva túlélni a Klik-uralom alatt. A gyerekekért felelősséget érző pedagógusok tanítani akarnak, és ha ebben akadályozza őket egy torz, félresikerült rendszer, erre szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét.

A gyerekekért felelősséget érző pedagógusok tanítani akarnak, és azt is szeretnék, hogy a hatalom hallgassa meg, ne pedig válogatott ocsmányságokkal mocskolja őket. A gyerekekért felelősséget érző pedagógusok számára a diák nem munkaeszköz, nem csak egy strigula a papíron. A gyerekekért felelősséget érző pedagógusok azt szeretnék, hogy manipuláció, csúsztatás és házi kerekasztal tárgyalások helyett a kormány kezdjen érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel. A gyerekekért felelősséget érző pedagógusok azt szeretnék, hogy kritikájuk miatt ne ellenségként, hanem partnerként tekintsenek rájuk. Ha a hatalom erre nem hajlandó, a gyerekekért felelősséget érző pedagógusok és a velük szimpatizálók, szolidaritást vállalók bármeddig hajlandóak elmenni a diákokért, az országért. A jövőnkért.

2016.03.23 19:57

Márki-Zay: önkormányzati cég számláit zárolta a NAV, veszélyben a bérek és a közétkeztetés

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:22

Fotó: / Vajda József
A polgármester reméli, a Fidesz nem csinál Hódmezővásárhelyből Esztergomot: rendkívüli közgyűlést hívott össze, ám a kormánypárti szavazatokra is szükség lesz a helyzet rendezéséhez.
"Gyermekeink sportja után most az étkeztetésük és a HMSZ dolgozóinak bérfizetése forog kockán" - írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Mint írja, a héten inkasszózta a NAV a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) számláit, amivel veszélybe került a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése. Honlapja alapján rengeteg egyéb mellett a városi közétkeztetésért, a hulladékkezelésért és a parkolásért is felel a cég. A polgármestert az ügyvezetés úgy tájékoztatta, a jelen fizetésképtelenség oka a külső partnerek tartozása.
"Bár a fideszes képviselők eddig nem voltak együttműködőek, őszintén reméljük, hogy ezúttal megszavazzák a benyújtandó üzleti és reorganizációs tervet, valamint a pénzügyi védelmet, amivel a közétkeztetés és a dolgozók bérének kifizetése biztosítható"
- fogalmazott Márki-Zay. A városi szolgáltató működését biztosító üzleti tervet a közgyűlés fideszes többsége korábban nem fogadta el, így jelenleg az egyetlen gyors megoldás a pénzügyi védelem alá helyezés, részletezi a polgármester. Pénteken arra szólította fel a cég vezetését, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a bérek és a beszállítók számláinak kifizetését lehetővé tevő eljárás elindítására. Ezzel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést is összehívott jövő csütörtökre. Hozzáteszi még:
"bízunk benne, hogy a Fidesz nem teremt szándékosan Esztergomhoz hasonló helyzetet az októberi választásokig hátralévő alig 9 hónapban, önös politikai bosszúból ellehetetlenítve a gyermekétkeztetést, a közterületek karbantartását, a sportlétesítmények működtetését és a szemétszállítást is".
2019.01.18 20:22
Frissítve: 2019.01.18 20:34

Öt milliárddal drágábban épül az új uszoda Sopronban

Publikálás dátuma
2019.01.18 17:36

Fotó: SMJV/
A napokban derült ki, hogy két székesfehérvári beruházásnál is nemet mondott a megnövekedett költségekre a kormány - Sopronban viszont nagyobb "szerencséje" volt a nyertes cégnek.
A minap mi is írtunk arról, hogy Székesfehérváron két, a Modern Városok Program részét képező beruházás előkészítésénél is nemet mondott a kormány a megnövekedett költségigény teljesítésére. A városban így a kórházfejlesztés második üteme és a multifunkcionális sportcsarnok kivitelezése is csúszik az építőipar eltúlzott árai miatt. Cser-Palkovics András fideszes polgármester az eset kapcsán úgy fogalmazott, a szóban forgó beruházások meg fognak valósulni, de egy olyan időben, amikor garantálható a megfelelő minőség és a vállalható árak.
Az emberek pénzét csak felelősen lehet elkölteni. Megálljt kell parancsolni az elszabadult beruházási költségeknek.
- írta Facebook-bejegyzésében Székesfehérvár kormánypárti polgármestere.
Úgy fest azonban, hogy nem mindenhol jelent problémát a vártnál jóval magasabb költség, Sopronban ugyanis az eredetileg becsült 5 milliárd helyett 10,8 milliárd forintért épülhet fel az új uszoda - szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben a hvg.hu. A soproni önkormányzat által, ugyancsak a Modern Városok Programban, kiírt pályázat nyertese itt a West Hungária Bau Kft. (WHB) volt - ennek a cégcsoportnak egy cége vette meg annak idején a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól az elhíresült Elios felét birtokló társaságot. Az új soproni uszodában a tervek szerint öt medence, egy jacuzzi, és lelátók is lesznek.
2019.01.18 17:36
Frissítve: 2019.01.18 17:46