Luxusfarmok nyomában - Felmérhetetlen pusztításról tettek bejelentést

Publikálás dátuma
2016.03.24. 06:09
Győri Ottilia (Fidesz–KDNP)polgármester a terepbejáráson FOTÓ: NÉPSZAVA
Rubovszky György, a KDNP országgyűlési képviselője az egyik kulcsszereplője annak a különös harcnak, amelyet néhány luxusfarm megépítése érdekében régóta vívnak a magánbefektetők, és Budakeszi fideszes vezetésű önkormányzata. A Natura 2000-területre, majdnem 32 vadregényes hektárra nyolc luxusfarmot álmodtak meg. Az LMP minapi közleménye szerint itt nemrég példátlan természetkárosítás történt, és a párt azt sejteti, ennek köze lehet az ingatlanfejlesztőkhöz. Vádaskodások, feljelentések közepette dúl a háború, melynek lövészárkai mögé próbáltunk bepillantani.

Budakeszi pletykák szerint Lázár János kancelláriaminiszter az egyik prominens személy, aki szemet vetett a kisváros határába tervezett nyolc luxusranch egyikére. A ranch annak az ingatlanberuházásnak lenne a része, amit a csaknem 32 hektáros védett, Natura 2000-besorolású területen igyekszik megvalósítani egy magánbefektető. Ehhez azonban az lenne szükséges, hogy az önkormányzat helyi építési szabályzatában engedélyezze ide is lakóingatlan felhúzását. A fideszes vezetésű testület eleinte hajlott is erre - ezt az LMP képviselője is megszavazta -, végül azonban visszakoztak, hatástanulmány készítéséhez kötötték a téma további tárgyalását. Jelenleg ennek elkészültére várnak.

Az ügyet az LMP minapi közleménye robbantotta ki, amelyben – mint arról beszámoltunk - a budakeszi Álomvölgyben tapasztalt állítólagos természetkárosítás miatt tettek feljelentést – írta közleményében a zöld párt. Az elmúlt napokban a természetjárók állítólag felmérhetetlen pusztulásról tettek bejelentést: a védett növényfajok, a tavasszal nyíló virágok (fekete kökörcsin, piros változatú kökörcsin, tavaszi hérics) nagy részét kiásták és eltüntették a területről.

Győri Ottilia (Fidesz–KDNP)polgármester a terepbejáráson FOTÓ: NÉPSZAVA

Győri Ottilia (Fidesz–KDNP)polgármester a terepbejáráson FOTÓ: NÉPSZAVA

A hír kapcsán elsőként a polgármester fordult a rendőrséghez, és azóta szakemberek sora cáfolta a kártételt, de valójában nincs is összefüggés a két állítás között. Az önkormányzat, a rendőrség, és más hatóságok azóta többször is alaposan átvizsgálták a terepet, és állítólag mindössze két tő kökörcsin esetleges kiásására utaló nyomokat találtak.

Munkatársunk is részt vett az egyik bejáráson, és tapasztalata szerint bőségesen virágoznak az állítólag kiirtott védett növények.

Az LMP szerint a beruházók már több éve azon ügyeskednek, hogy a Farkashegyi repülőtér mögött megbúvó, több mint 30 hektáros területen luxus lakóparkot építsenek, és ebben az sem zavarja őket, hogy ez a külterületi gyep számos védett növény- és állatfajnak ad otthont, az EU közösségi jelentőségű Natura 2000 hálózatának része. Február végén még arról számoltak be az LMP szakértői, hogy a beruházók az önkormányzattal területrendezési szerződést kívánnak kötni, azért, hogy előbb 100, majd - a licit emelésével - már 200 millió forint fejében változtassák meg a terület besorolását és így engedélyezzék a beépítését.

Különös, és politikailag pikáns a helyzet azért is, mert a jobboldali többségű testületet nem kisebb súlyú kormánypárti politikus, mint Rubovszky György KDNP-s országgyűlési képviselő igyekszik „megdolgozni”. Az ügyvéd-politikus jelenleg a parlament törvényalkotási bizottságának a tagja, sőt az igazságügyi, illetve az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság elnöke is. Igen erős önjelölt lobbistának tekinthető tehát. Lapunkat városházi források úgy tájékoztatták, hogy Rubovszky többször megfordult az épületben, de lényegében „inkognitóban”. Csak akkor vált a szélesebb közösség előtt is nyilvánvalóvá, hogy ő jár lobbizni Budakeszire, amikor nemrég a városházi parkolóban balesetet szenvedett, és mentőt kellett hívni hozzá - ezt sokan látták, még többen értesültek róla. Önkormányzati információink szerint lényegében a magánbefektető jogi képviselőjeként járt el, és ilyen minőségében tárgyalt. Ezt kérdésünkre dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia (Fidesz-KDNP) polgármester sem cáfolta. Hozzátette azonban, hogy meghatalmazása nem volt, és okiratokat sem írt alá, csupán „beszélgettek”.

A Népszava kérdésére Rubovszky nem cáfolta, hogy az elsősorban autókereskedőként ismert Baumgartner Antal, a földbirtok tulajdonosa érdekében fejt ki tevékenységet. Azt azonban visszautasította, hogy meghatalmazottjaként járt volna el. Hivatalosan ezt nem is tehetné, hiszen az ügyvédi törvény szerint az országgyűlési képviselői, nemzetiségi szószólói vagy polgármesteri megbízatás időtartama alatt az ügyvédi tevékenységet szüneteltetni kell. Mint fogalmazott: pusztán baráti szívességből segít Baumgartner úrnak, és ügyvédjének. Sok ugyanis a vitájuk Budakeszi városával. Birtokháborítás, egy – árvízi vészhelyzet miatti – elbontott kisebb dombszakasz miatt, illetve egy híd építése miatt állnak „haragban” az önkormányzattal.

Mint megtudtuk, a polgári jogvitákon túl rendőrségi nyomozás is folyik ezen ügyekben. Ezekben kíván önzetlen segítséget nyújtani a képviselő. Budakeszi balesete kapcsán szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy betegsége miatt esett össze, így sérült meg.

Korábbi károsítás
2014-ben számoltunk be arról, hogy nyomozást rendelt el a rendőrség egy, a Népszava által feltárt ügyben. Mint megírtuk, több száz köbméter építési törmeléket halmoztak fel illegálisan: Budakeszi határában, a város tulajdonában álló sok hektárnyi területen, a Farkashegyi repülőtér tőszomszédságában – sorompóval elzárt területen - hegyekben állt a sitt. Egy részét földdel borították, hogy ne látsszon, de a később odaszállított – például a láthatóan járdabontásból származó – betondarabokat el sem takarták. A város jegyzője elismerte: Budakeszi bontási törmelékeit illegálisan rakják le, majd borítják földdel. Időközben megkezdődött a sitt legális hulladéklerakóba szállítása, és a terület helyreállítása. A budaörsi kapitányság bűnügyi osztálya ismeretlen tettes ellen hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt nyomozott, ám az eljárást hamarosan megszüntették.
Szerző

MSZP tisztújítás - Roadshowra készülnek az elnökjelöltek?

Miközben Tóbiás József pártelnök igyekezne a tartalmi politizálás mellett tartani a szocialistákat, mind élénkebb forgolódás vette kezdetét az MSZP tisztújítása körül. Információink szerint a párt mellett 2014 óta létező Deák Ferenc Kör (DFK) azt tervezi, javaslatokkal áll elő, hogy a júniusi pártkongresszus előtt a tagság és a nyilvánosság előtt is bemutatkozzanak, illetve programjukat is ismertethessék a vezetői posztokért induló jelöltek.

Úgy tudjuk, a DFK azt fogja szorgalmazni, hogy az elnökaspiránsok országos roadshow keretein belül, a településeken nyilvánosan vitassák meg egymással programjukat. Erre egyébként már volt példa még 2004-ben, amikor az öt elnökjelölt - Hiller István akkori alelnök, Jánosi György, az országos választmány elnöke, Lamperth Mónika elnökségi tag, Szekeres Imre alelnök és Toller László Baranya megyei elnök - járta az országot, s nyilvános vitákon ismertette elképzeléseit úgy a párttagsággal, mint a választópolgárokkal. Akkor Hiller került ki győztesként a nyílt megmérettetésből.

Ahogy lapunk is beszámolt róla június végén tartja a tisztújító kongresszusát az MSZP, és amint az lenni szokott, hónapokkal előtte megindult a helyezkedés, a harc a posztokért. Szanyi Tibor volt az első, aki hivatalosan is bejelentkezett a pártelnöki címre, egy informális közlés után honlapján megjelent ugyanis az "Apa, kezdődik!" című röpirata, amelyben az MSZP előtt álló feladatokat sorolja. A dokumentumot azóta az uniós képviselő elvitte az MSZP hétvégi választmányi ülésére is, ahol - mint ő maga fogalmazott - Luther Márton módjára függesztette ki. Szanyi nyolc pontban foglalja össze, mit kezdene az országgal és a párttal, ugyanakkor komoly kritikával is illette Tóbiás és a pártvezetés tevékenységét is. Szerinte változás nélkül 2018-ban is elveszíti a választást a párt. "A ma székháznak nevezett templomainkat úgy hagyjuk magunk után, mint eb a könnyítését" - írta Szanyi, aki a párt szövetségi politikáját is megújítaná, de konkrét elképzelésekkel. Tóbiás a Népszavának adott interjúban erről úgy nyilatkozott, hogy a helyi társadalommal való együttműködésnél nem lesz erősebb, azt nem tudja felülírni egyetlen pártközi megállapodás, vagy összefogás sem.

A jelenlegi pártelnök-frakcióvezető egyébként az egész tisztújítást igyekszik bagatellizálni, a lapunknak adott interjúban például az idevágó kérdésre azt mondta, ő maga munkával készül a júniusi kongresszusra, amelyen újraindul posztjáért. "Természetesen lesz tisztújítás, de hogy a kongresszus utáni három évben mi fog történni és minek kell történnie, most dől el. Ahhoz, hogy 2018-ra valódi változást tudjunk véghezvinni, minden napra szükségünk van, nem várhatunk a kongresszusig" - fogalmazott Tóbiás. Van azonban a pártban más, aki szívesen beszél az elnöki versenyről: Harangozó Tamás az Origónak adott interjúban jelentkezett be a posztra, a tisztújító kongresszusra készülve azzal indokolta pártelnöki ambícióját: új víziókkal hozná vissza az MSZP-t a sírból, mert nem utópia a 2018-as győzelem, de ehhez teljesen új stratégia kell. Neki van: először is rendbe tenné a pártot, feltornászná a támogatottságát 30 százalék közelébe. Az elnöki poszt eközben, úgy tűnik, kecsegtető Molnár Gyula volt XI. kerületi polgármesternek, az egykori budapesti MSZP-elnök ugyanis állítólag maga is fontolgatja, hogy indul.

Az MSZP-ben alulról felfelé zajlik a tisztújítás, tehát a kongresszus előtt az alapszervezetek, majd a városi és megyei szervezetek is megválasztják vezetőiket, küldötteiket, s ezután dönt a kongresszus az országos posztokról. Közben a pártelnök-jelölteknek országos kampányt kell folytatniuk, és támogatókat szerezniük. Ezt a kampányt vinné lényegében nyilvánosság elé a DFK, noha forrásaink szerint a szocialisták jó része nem örül, hogy ismét a párt belső ügyeivel, s nem az általuk fölkarolt, politikailag fontos ügyekkel vannak elfoglalva, ezért a roadshow-t összehoznák az MSZP-s Gőgös Zoltán és a független Kész Zoltán két földügyi népszavazási kezdeményezésének közös kampányával. A hónapokon át húzódó belső versengés helyett, információink szerint a jelenlegi elnökség, s maga Tóbiás is a már eddig fölkarolt ügyekkel foglalkozna, sőt forrásaink szerint az MSZP tegnapi, megyei elnökökkel és vidéki pártvezetőkkel kiegészült párttanácsa is ezt az igényt fogalmazta meg.

Kunhalmi újrázna Budapesten
Újraindul a fővárosi MSZP elnöki posztjáért Kunhalmi Ágnes. A szocialista politikus szerint: hiába narancssárga a kormány és Budapest is, sorvad a város. Az ellenzéki politikus elmondta, a szocialista párt fővárosi szervezetének párttanácsa kedd este indította el a tisztújítást, amely április 29-én zárul az új vezetés megválasztásával. Közölte, más nem jelentkezett a fővárosi elnöki tisztségre, de ez még változhat. Egy másik kérdésre hozzátette: bár jelölnék, nem kíván indulni az MSZP elnöki posztjáért. Arról ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni, hogy valamilyen más országos tisztségért elindul-e. Kunhalmi fővárost, pontosabban annak állapotát érintő kijelentéseire a Fidesz budapesti szervezete úgy reagált: "felhívjuk Kunhalmi Ágnes figyelmét, hogy jelenleg az MSZP sorvad, nem Budapest."

Szerző

Válogat a kormány

Nemcsak a pedagógusok között válogatja meg a tárgyalópartnereit a kormány, ez naponta bebizonyosodik a szociális ágazatban is: hiába ül tárgyalóasztalhoz az államtitkárság az érdekvédőkkel, az állam képviselői olyan szinten zárkóztak be saját világukba, hogy meg sem értik a dolgozókat képviselő szervezetek érveit. 

Párhuzamos valóságok címmel tette közzé a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság az államtitkárság sikerjelentését és a saját véleményét a tárgyalásokról, tegnap pedig az új Szociálpolitikai Tanács létrehozásának előkészítését kifogásolták a tavaly év végén létrehozott Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum munkavállalói oldalán ülők.

A sztrájktárgyaláson sokadszor is kiderült, hogy a szociális területen dolgozók követelését az egészségügyi bértábla rájuk is érvényes kiterjesztéséről a kormány elutasítja, a sztrájkbizottság szerint viszont a dolgozóknak elegük van a pótlékokból, normális béremelést akarnak elérni. Leginkább az verte ki a biztosítékot, hogy a munkaidő elszámolásáról év végén már megszületett egyezséget az államtitkárság felrúgta. A jogszabály-tervezetekből akkor azt lehetett kiolvasni, a kormány megértette és elfogadta, hogy az ágazatban dolgozók számára előnyösebb, ha a munkaközi szünet a munkaidő része lesz, hiszen pihenőt a dolgozók nem tudnak tartani, a felszámolt plusz idő miatt ugyanakkor sokszor órákkal később jutnak csak haza.

A megegyezés ellenére a kormány előbb egy év haladékot adott magának a módosítás bevezetésére, majd váratlanul bejelentette, egyáltalán nem támogatják a munkaközi szünet beépítését. Helyette azt javasolták, az egész kérdésről tárgyaljanak tovább az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban. A halogató trükköknek a humántárcától már megszokottnak tekinthető újabb sorozata és a bérhelyzet viszont már a szociális szférában is kezdi meghaladni a dolgozók türelmét. Mivel tavaly jogerős bírósági döntést tudtak kiharcolni a még elégséges szolgáltatásokról, bármikor munkabeszüntetést tarthatnak. Erről a közeli hetekben dönt az ágazati sztrájkbizottság.

Tegnap a februárban létrehozott Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum egy új Szociálpolitikai Tanács létrehozásának államtitkársági terveiről vitázott. A 2005-ben alapított, a szakma minden területét átfogó korábbi Tanácsot az Orbán-kormány évek óta nem működteti. A névben azonos, összetételében azonban más elven, kollégiumi rendszerben működő szervezet létrehozását a szakszervezetek érdemben nem tudták véleményezni, mert a meghívott háromból kettő nem kapta meg a szöveget. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete igen, de mire el tudták mondani kritikájukat, Nyitrai Imre helyettes államtitkár már rég otthagyta a megbeszélést. Nem véletlen, hogy a minisztériumi közleményben erről nem is ejtenek szót, csak azt tudatják, hogy a Fórum résztvevői megismerhették az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézményrendszer működését. Azt, amit maguk is ismernek.