Polgári engedetlenség - Civil szimpatizánsokat is várnak

Publikálás dátuma
2016.03.24. 09:27
A március 15-i Kossuth téri tüntetés - Népszava fotó
csütörtökre virradó éjfélkor lejárt a kormánynak adott Kossuth téri ultimátum határideje. Jövő szerdán várhatóan az ország több iskolájában is 1 órás munkabeszüntetéssel tiltakoznak majd a tanárok. A március 15.-én a kormánynak üzenő Pukli István délben ismét a Kossuth téren tartott tájékoztatót, ahol a Tanítanék mozgalom képviselőivel meghirdette, illetve megerősítette a korábban kilátásba helyezett polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra.

Mint a Népszava is megírta, az utolsó órákig várakoztak a Tanítanék Mozgalom képviselői, ám a határidőig a kormány nem kezdeményezett egyeztetéseket a több mint félszáz oktatással foglalkozó szakmai és civil szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform 12 pontos, azonnali megoldásokért kiáltó követeléslistájáról, és bár arra a március 15-i Kossuth téri tüntetésen felszólították őket, bocsánatot sem kértek azoktól, akiknek munkáját, életét intézkedéseikkel megnehezítették, nyilatkozataikkal pedig megsértették.

A budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék Mozgalom képviseletében adott ultimátumot a kormánynak, hogy ha március 23-án nem lépnek, egy héttel később, március 30-án reggel 8 és 9 óra között polgári engedetlenségi akció keretében munkabeszüntetésre szólítják fel az ország összes iskoláját és mindenkit, akinek fontos a közoktatás ügye. Pukli István az ATV tegnap esti műsorában elmondta, hogy a március 30. utáni hetekben már kettő, illetve háromórás tiltakozás jöhet, amit nem sztrájknak, hanem civil engedetlenségnek nevezett. A szervezők az iskolák előtti területre várják az akcióval szolidáris polgárokat is. 

Meghirdette a korábban kilátásba helyezett polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra, a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója csütörtökön Budapesten.

Az igazgató újságírók előtt emlékeztetett, a március 15-i demonstrációjukon felszólították a kormányfőt és az államfőt, hogy kérjenek bocsánatot "az elmúlt hat évben megalázott pedagógusoktól", de a bocsánatkérés nem érkezett meg szerda éjfélig. Nem történt előrelépés a Civil Közoktatási Platform 12 pontjának ügyében sem - jelezte.

Azt kérik, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, szavaztassák meg újra a platform 12 pontját, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket. 

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője elmondta: az akció alatt nem lesznek ellátatlanok vagy felügyelet nélkül a gyerekek. Pilz Olivér, a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tervezett megszüntetésére reagálva azt mondta: az volt a kormány célja, hogy "faragjon" a tiltakozók társadalmi támogatottságából.

Szerző
Frissítve: 2016.03.24. 15:37

Változik a vonatközlekedés a húsvét miatt

A közlemény szerint vasárnap az ünnepnapi, húsvéthétfőn a vasárnapi, kedden pedig már a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A vasárnapi óraátállítás csak néhány éjszakai belföldi és nemzetközi szerelvényt érint.

A húsvéti időszakban az elmúlt évek tapasztalatai szerint 200-250 ezer fizető utas választja a vasutat. A legtöbb utazóra a tavaszi szünet utolsó napján, kedden számít a MÁV: ekkor a helybiztosítással közlekedő vonatok átlagos kihasználtsága még a húsvéthétfőinél is magasabb. Az ünnepi utasforgalmi igényekhez igazodva a rendelkezésre álló összes üzemképes járművet forgalomba állítják, a lehetőségekhez képest az InterCity (IC-) vonatokhoz pluszkocsikat is kapcsolnak.

A pénztárak előtti sorbaállás elkerülése érdekében azt javasolják az utasoknak, hogy elővételben váltsák meg a jegyüket, és vegyék igénybe az internetes vásárlási felületet. A vasárnapi óraátállítás miatt a hajnali két óra előtt Budapestről Szobra és Ceglédről Szolnokra induló egy-egy szerelvény a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb hatvan perccel később érkezik a célállomására. Az eredetileg hajnali kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat pedig három órakor indítják - közölték.

Az óraátállítás Magyarországról induló és ide érkező nemzetközi szerelvényeket is érint: a Dacia nemzetközi vonatok, a Corona IC, az Ister EuroNight (EN), a Kálmán Imre EN, a Beograd gyorsvonat, a Metropol EN, a Latorca IC és a Traianus-Bononia IC várhatóan egyórás késéssel éri el a budapesti, illetve a külföldi végállomását.

A Budapestről induló, Varsón át Moszkvába közlekedő Varsovia EuroCity vonatok oroszországi menetrendje is változik a nyári időszámítás bevezetésével, mivel Oroszországban nem állítják át az órákat - olvasható a közleményben.

Szerző

Újra megindultak a tárgyalások a vasmunkáskizárás ügyében

Publikálás dátuma
2016.03.24. 07:22

Pénteki lapunkban beszámoltunk már arról, hogy a vasmunkás kizárás ügyében a kereskedelmi minisztériumban csütörtökön megindult tárgyalások eredménytelenül végződtek, mert a kizárt munkások képviselői nem voltak hajlandók az ott megjelent keresztény-szociálisokkal a tárgyalóasztalhoz ülni. Mivel a kereskedelmi miniszter látta, hogy a vasmunkások képviselői ehhez az álláspontjukhoz határozottan ragaszkodnak és mivel bizonyosan belátta, hogy ezt a fontos ügyet nem lehet a keresztény-szociális akarnokok miatt tovább halogatni, pénteken délután fél 5 órára magához kérette a munkások és munkáltatók képviselőit, hogy a megszakadt tárgyalásokat ismét folytathassák. A munkásság képviselői a kitűzött időben megjelentek a kereskedelemügyi minisztériumban. A megindult tárgyalásokon hét gyáros képviselte a munkáltatókat. A helyzet megoldását célzó tanácskozás a késő éjszakai órákban, amikor e sorok íródnak, még mindig tart és minden valószínűség szerint egészen hajnalig eltart.

Szerző