Előfizetés

Észak-Korea újabb „sikere”

Észak-Korea saját állítása szerint sikereket ért el rakétafejlesztési programjában. Mint a KCNA hírügynökség jelentette, Phenjan sikerrel tesztelt egy szilárd üzemanyagú rakétahajtóművet. 

A bejelentés nyilvánvalóan azt jelentené, hogy az ENSZ szankciói, valamint a nemzetközi büntetőintézkedések ellenére az ország folytatja egy interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kifejlesztésére vonatkozó programját. A KCNA által közölt közlemény szerint az új „sikerrel” jelentősen sikerül emelni a ballisztikus rakéták teljesítményét, s „könyörtelenül” lecsaphatnak z ország ellenségeire. A KCNA szokásához híven kiemelte, hogy a fejlesztés Kim Dzsong Un észak-koreai vezető útmutatása nyomán vált lehetővé.

Észak-Korea teljesen elszigetelt a külvilágtól rakéta- és nukleáris programja miatt. A szilárd üzemanyagú rakétahajtómű kifejlesztése mindenesetre újabb komoly fenyegetés lenne Dél-Korea, valamint az Egyesült Államok számára. Az ilyen típusú rakéták hosszabb üzemidejűek és hamarabb be lehet vetni őket. Arról nem közöltek részleteket, hogy mikor került sor a tesztre.

Felszólítás a Nobel-békedíjas politikusnak

Az Amnesty International közleményében felszólította a Nobel-békedíjas Aun Szan Szú Kjít, valamint a beiktatandó kormányzatot az összes politikai fogoly haladéktalan elengedésére Mianmarban. 

Az AI Rangunban azt közölte, hogy legalább száz személy maradt rács mögött politikai nézetei miatt. Akadnak közöttük újságírók, diákok és szakszervezeti aktivisták egyaránt. Az Amnesty International felszólított az elnyomó törvények azonnali felfüggesztésére is. Champa Patel, az AI délkelet-ázsiai részlegének vezetője azt közölte, hogy nem lehet többé bűncselekmény az, ha valaki kifejti a véleményét. A mianmari parlamenti választáson nagy többséget szerzett Aun Szan Szú Kju pártja. Az új kabinetet április elsején iktathatják be.

Külügyminisztériumi leirat - Puccs veszélyére figyelmeztetnek

Komoly megütközést keltett egy a brazíliai külügyminisztérium által készített leirat, amelyben puccs veszélyére hívják fel a figyelmet a legnagyobb dél-amerikai államban.

A diplomatákat arról tájékoztatják a dokumentumban, hogy „bizonyos médiavállalatok és befolyásos cégek” megpróbálják elérni a „2018 végéig törvényesen megválasztott Dilma Rousseff kormányának megbuktatását”. Erről számolt be az O’Globo portálja. Brazília külképviseleteinek tagjait arra ösztökélik benne, hogy az adott ország illetékeseivel folytatott megbeszéléseik során tárják fel Brazília destabilizálásának veszélyeire. Az ügy meglehetősen homályos. A külügyminisztérium ugyanis azt közölte, hogy a külügyi kapcsolatokért felelős részleg által megfogalmazott leiratot hivatalosan nem engedélyezték.

Brazília az utóbbi évek legsúlyosabb kormányválságát éli át. Dilma Rousseff elnökasszony támogatottsága már mindössze tíz százalékos, s az eltelt hónapokban többször is százezrek követelték leváltását. Sokan a Petrobras állami olajtársaság korrupciós botránya miatt fordultak szembe vele, mások viszont a folyamatosan romló életszínvonal, a gyenge gazdasági adatok miatt vesztették el a kabinetbe vetett bizalmukat.

A napokban új fordulatot jelentett, hogy Luiz Imácio Lula da Silva volt elnök kabinetfőnök lett Rousseff kormányában alighanem azzal a céllal, hogy megakadályozzák a korrupciós eljárás sikerét. Az ügyben rövidesen a legfelsőbb bíróságnak kell döntést hoznia.