Előfizetés

Gyász! Cruyff elvesztette harcát

R.T.
Publikálás dátuma
2016.03.24. 16:13
Johan Cruyff 2008-ban. FOTÓ: Ross Kinnaird/Getty Images
Gyászol a világ labdarúgása. Súlyos betegség után, 68 éves korában elhunyt a holland legenda, Johan Cruyff. Barcelonában halt meg, feladta a harcot a tüdőrák ellen. Kora egyik legnagyobb játékosa volt.

Cruyff 1947-ben született Amszterdamban, mindössze öt percre laktak az Ajax pályájától, édesanyja a klubnál vállalt takarítói munkát, így nem is volt kérdés, melyik csapatnál tegyen próbát. Mindössze tízévesen került a gárdához, tehetségével hamar kitűnt kortársai közül.

FOTÓ: Allsport UK /Allsport/Getty Images

1980. FOTÓ: Allsport UK /Allsport/Getty Images

1964. november 15-én debütált a holland bajnokságban, ekkor együttese egyedüli gólját szerezte. Hamar a kezdőcsapat állandó tagja lett. 1966 márciusában érte el első mesterhármasát, a Telstar elleni 6-2-es diadal során. Négy nappal később egy kupameccsen ezt is túlszárnyalta mesternégyesével. 1966-1967-ben az Ajax megnyerte a bajnokságot és a kupát, ez volt a holland legenda első duplázása. A góllövőlista élén végzett 33 találattal. 1967-ben, 1968-ban, majd 1969-ben is az év játékosának választották meg. Nemzetközi kupában 1969 májusában mutatkozott be, a Milan 4-1-re nyert az amszterdamiak ellen.

Az 1969-1970-es szezonban ismét duplázott, de súlyos sérülést szenvedett, így 1970 októberében térhetett csak vissza a pályára a PSV ellen. Ettől fogva a 14-es számú mezt viselte a 9-es helyett. Cruyff vezérletével az Ajax a nemzetközi színtéren is sikert sikerre halmozott. Az amszterdamiak 1971-ben megnyerték a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, miután 2-0-ra verték a Panathinaikoszt. Cruyffot az év legjobb európai játékosának választották. 1972-ben az Internazionálét győzték le a BEK fináléjában, Cruyff két találatával. 1973-ban aztán a Juventust verték meg a legrangosabb nemzetközi kupában, Cruyff a labdarúgó enciklopédia szerint olyan 20 percet mutatott be, amilyenre ritkán volt példa a sportág történetében. Ez év nyarán a Barcelonához igazolt mintegy 2 millió dollárért, ami akkor rekordösszegnek számított. 1960 után az első bajnoki címéhez segítette a katalánokat, az idősebbek máig emlékeznek a Real Madrid elleni 5-0-ra végződött El Clásicóra. 1978-ban a kupát is megnyerte a katalán együttessel. 32 évesen szerződött az Egyesült Államokba, a Los Angeles Aztecs együtteséhez, később a Washington Diplomatshoz szerződött.

Johan Cruyff 1974-ben. FOTÓ: Keystone/Getty Images

Johan Cruyff 1974-ben. FOTÓ: Keystone/Getty Images

Levezetésként még a Levantéban, az Ajaxban, majd a Feyenoordban játszott. Klubcsapataiban 514 meccsen 290 gólt szerzett.

A holland válogatottnak is alapembere volt, az Oranje mezében 48 meccsen 33-szor volt eredményes. A nemzeti tizenegy sosem vesztett, amikor Cruyff gólt szerzett. A válogatottban épp a magyarok ellen lépett első ízben pályára az 1966. szeptember 7-én lejátszott, 2-2-re végződött Eb-selejtezőn. Vezetésével az Oranje ezüstérmet szerzett az 1974-es labdarúgó világbajnokságon. A hollandok a brazilokat is megverték a finálé felé vezető úton. A döntőben is minden szépnek tűnt számukra, 1-0-ra vezettek, ám Beckenbauerék ismét megmutatták, milyen a német virtus, 2-1-re fordítottak. Cruyff 1977 októberében mondta le a válogatottságot.

Cruyff edzőként is igazi klasszissá nőtte ki magát. A támadófoci apostola volt, az általa irányított Ajax 1986-ban 120 gólt szerzett a holland bajnokságban. 1987-ben egy megfiatalított amszterdami együttest vezényelt diadalra a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK). Az ő találmánya volt a háromvédős rendszer, aki előtt egy söprögető, illetve két védekező középpályás szűrt. A középcsatárt a két szélső segítette. 1988-ban a Barcelona edzője lett, egy sor világsztárt fedezett fel. Az általa vezetett Dream Team (itt játszott Guardiola, Begiristain, Ronald Koeman, Michael Laudrup, Romário, Hagi, Sztojcskov) 1991-től négyszer nyerte meg a spanyol bajnokságot. 1989-ben KEK, 1992-ben BEK, ugyanebben az évben Európai Szuper Kupa győztes lett. Összesen 11 trófeát nyert a katalánok trénereként, ezzel a klub legeredményesebb edzője lett. Később újra leült az Ajax kispadjára.

Erős személyiség volt, aki nem kertelt, ha el kellett mondania véleményét. Az egészségére nem vigyázott, napi 20 cigarettát szívott el. 1991-ben szívműtéten esett át. Halálával a labdarúgás egyik legnagyobb alakja távozott közülünk.

A Keresztapa: egy remekmű visszatért a vászonra

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2016.03.24. 12:40

Ismét látható a mozikban az egyetemes filmtörténet egyik remeke, A Keresztapa Francis Ford Coppola rendezésében. A gengszterfilmek műfajában alapnak számító alkotást 1972-ben mutatták be, hozzánk tíz évvel később jutott csak el. A 44 éves film közben újjászületett: a rendező és operatőre, Gordon Willis felügyeletével 4K technikával újították fel digitálisan, úgy, hogy képkockáról képkockára szkennelték be az eredeti 35 mm-es film negatívját, ami 8,8 millió pixeles felbontást eredményezett (a HD négyszerese). Felújították a hangot is, 5.1. dolby surround minőségben keverték újra a hangsávokat. A Keresztapa-trilógia felújított változata a film 40. évfordulójára, 2012-ben egyetlen estére visszakerült az amerikai mozikba. Nálunk a Pannonia Entertainment forgalmazásában egy egész hónapig tartózkodik a mozikban.

A Keresztapa 1973-ban három Oscar-díjat kapott: mint a legjobb film, a forgatókönyvért Coppola, valamint a regény szerzője, Mario Puso közös díja, a legjobb férfi főszereplőként pedig Marlon Brando. Brando nem volt hajlandó átvenni a díjat az amerikai őslakosok ellen elkövetett vétségek miatt. Al Pacino, aki Michael Corleone szerepére megkapta első Oscar-jelölését, bojkottálta a díjkiosztó gálát, mert csak mellékszereplőként jelölték, noha kiszámolta, hosszabb időt töltött a mozivásznon, mint Brando.

A film feledhetetlen zenéjéért Nino Rota is kapott egy jelölést, de amikor kiderült, hogy egy korábbi filmzenéjét dolgozta át A Keresztapához (Fortunella, 1958), visszavonták a jelölését. Érdekesség: A Keresztapa az első olyan Oscar-díjas film, amelyben egy jelenetben hosszan látható a szereplők háta mögött az aranyozott szobor.

A nyitójelenetben Brando-Don Vito egy kismacskát simogat, plakát is készült Don Corleonéról a kis tigriscsíkossal. Ez a szereplő eredetileg nem volt a forgatókönyvben, Brando találta a kóbor négylábút a Paramount stúdió udvarán. A stáb úgy emlékszik, a jelenet alatt macskadorombolás festette alá a színészek párbeszédét.

Őrületes névsor kerekedik ki a különböző szerepekre jelentkező hollywoodi hírességek sorából. Don Corleone szeretett volna lenni Orson Welles, még a fogyást is beígérte, s szóba került Lawrence Olivier is. Sylvester Stallonét két szerepre is meghallgatták, egyikre sem kellett.

A rendezésre Sergio Leonét és Peter Bogdanovichot is felkérték, de nem fogadták el. Amikor később a stúdiónak baja volt a határidőkkel, és Coppolát le akarták cserélni Elia Kazanra, Brando kijelentette, akkor ő kilép a filmből. Az Al Pacinóra osztott Michael szerepére jelentkezett Warren Beatty, Jack Nicholson, Dustin Hoffman, még Alain Delon is szóba jött. Corleone mama figurájára Anna Magnani is jelentkezett, végül Morgana King jazzénekesnőre esett a választás, akit az esküvői jelenetben énekelni is hallunk.

A film legdrágább jelenete Sonny szitává lövése lett, 100 ezer dollárba került. Egyszer vették fel 5 kameraállásból, a golyózáport összesen 149 robbanó petárda imitálta. Al Pacino a szicíliai Corleone városkában bujkál a filmben, érdekesség: a színész anyai nagyszülei Corleonéból vándoroltak ki Amerikába. A városka túl modern látványt nyújtott, ezért egy Savoca nevű településen vették fel a corleonei jeleneteket.

Frank Sinatra dühödten nekiment a filmnek, bár Mario Puso letette a nagyesküt, hogy a filmbeli Johnny Fontane figurának semmi köze sincs Sinatrához. Valójában azonban csak a bolond nem látta, hogy Sinatra a minta.

Nem lesz könyvhét a Vörösmarty téren - Megfúrta a főváros?

Publikálás dátuma
2016.03.24. 11:54
A 2013-as könyvvásáron Esterházy Péter dedikál - Népszava fotó
Nemkívánatos az Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, így határozott a Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterek által vezetett Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság – erősítette meg a Magyar Narancs információját Kocsis András Sándor, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke, aki közölte: „A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk.”

Az indok, amiért az 1929 óta megrendezett, a legrégebbi és valódi nemzeti konszenzus övezte kulturális esemény azért nem települhet ki immár 87. alkalommal a térre, hogy ott „rend legyen”. A Magyar Narancs információi szerint a "város urai" állítólag ezzel indokolták a döntést.

( Tegnap írtuk: A Jobbik az egész országban bevezetné a "Rend és tisztesség" programot)

A karácsonyi vásár nem zavarja őket, azt idén is meg lehet tartani, de a június 9-én kezdődő könyvhét, úgy látszik, méltatlan zsibvásár csak a szemükben - fogalmaz a lap. Az ügy háttérben talán az lehet, hogy a Vörösmarty téri vendéglősöknek ne kelljen egy hétvégére visszapakolni a teraszaikat, hogy átadják a helyet a könyves sátraknak. A rendezvény számára a Nemzeti Múzeum kertjét ajánlották fel. Ám ennyi idővel a könyvhét kezdete előtt lehetetlen áthelyezni azt, ráadásul kormánydöntés született a terület felújításáról, így hosszú távon úgysem használható az könyves rendezvényként. Az MKKE felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a Vörösmarty tér – s a térbe torkolló utcák tér felőli szakasza – nem csupán egy helyszín a sok közül, hanem évtizedek óta a könyvhét budapesti központi rendezvényeinek a helyszíne, ezáltal Budapest kulturális életének szimbolikus tere. 

A teljes cikk itt olvasható.

Kocsis Máté: durva valótlanságok
Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere példás gyorsasággal, és a betűkből is kiérezhető felháborodással reagált a fenti információra, méghogy kidobás, meg száműzés pláne kifúrás
A mai napon - írja a közleményben a Fidesz budapesti elnöke - olyan hírek jelentek meg, miszerint a Főváros Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága úgy döntött, hogy a Könyvhét rendezvényt „kidobták/száműzték/kifúrták a Vörösmarty térről”. Ezzel szemben a valóság az, hogy erre vonatkozó döntést a Főváros Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága nem hozott. A Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom, sőt munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az MTI-hez is eljuttatott egy közleményt, amelyben azt írják: a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának képviselői meg kívánják tagadni a 2016. június 9-én kezdődő 87. Ünnepi Könyvhéttől a Vörösmarty tér használati jogát. A városvezetés a Vörösmarty tér helyet a Múzeumkertet és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlotta fel lehetséges helyszínként a Könyvhétre. A MKKE úgy véli, hogy ez a helyszín legfeljebb csupán az idei évre jelentene alternatívát, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról. A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk - áll a közleményben. A MKKE felidézi: a Vörösmarty tér az 1929 óta - egyetlen alkalom kivételével - minden évben megrendezett, Magyar Örökség-díjjal elismert Ünnepi Könyvhét újabb kori történetének közkedvelt és ikonikus központi helyszíne.

"Kocsis Máté hazudott"
Pataki Márton, az Együtt - a Korszakváltók Pártjának budapesti elnöke szerint a főváros már döntött, és április végétől lakossági parkolót alakítanak ki a Vörösmarty téren, a júniusi könyvhétnek nem jut hely. A politikus közleményében azt írta: Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester hazudott, mert bár azt állítja, hogy nem ő fúrta meg az Ünnepi Könyvhetet, a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága - amelynek Kocsis Máté alelnöke - március 8-án határozatban döntött arról, hogy április 29-től a József Nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren. Ezzel éppen ők döntötték el, hogy nem lehet Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, mert ott akkor autók fognak parkolni.