Előfizetés

Ádernek sem tetszett Rogán "lakáslottója"

T.A.
Publikálás dátuma
2016.03.25. 06:21
FOTÓ: Népszava
A nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló, a parlamenten egy nap alatt átzavart törvény kritikusainak lett igaza, a jogszabály alkalmatlan arra, hogy ez alapján kockáztassák pénzüket. Tegnap ugyanis megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a nok-törvényt Áder János. 

A köztársasági elnök az elnöki hivatal honlapján olvasható visszaküldő levélben írja: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett. Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

Nem ért egyet azzal sem, hogy a törvény több garanciális előírást kormányrendeleti szabályozás körébe utal. Kifogásolja, hogy ha már jogi személy lesz az otthonteremtési közösség, akkor létrehozásakor be kell tartani a ptk. szabályait. Zavaros, hogy a szervező ügyvezetése egyes feladatainak ellátása során mikor jár el a közösség és mikor a szervező képviselőjeként.

A további kifogásolt részek is arra világítanak rá, hogy a Miniszterelnök Kabinetirodát vezető Rogán Antal igencsak elnagyolt törvénytervezetet adott be az Országgyűléshez, amelyet a Fidesz-KDNP frakció - az ellenzéki pártok kifogásait lesöpörve - kivételes sürgős eljárásban egy hete el is fogadott.

A törvény kijavítása hamarosan elkezdődhet - nyilatkozta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának Fideszes elnöke. A szabályok szerint ez a bizottság tehet módosító javaslatokat a kifogásolt részekhez, s ezekről akár már a jövő héten szavazhat a Ház.

A szocialista Bárándy Gergely, törvényalkotási bizottságának alelnöke egyetért a köztársasági elnök kritikáival, s mint a Népszavának megjegyezte: most már van olyan prominens fideszes politikus, Áder János, aki hajlandó felemelni a szavát az intézményesített állami lopás miatt. A szocialisták azt szeretnék elérni a ki nem hirdetett törvény parlamenti újratárgyalásakor, hogy azt ne csak egy jól behatárolható cégcsoportra szabják, valamint ne rendeletben szabályozzák a közösség tagjainak biztonságot jelentő garanciális kérdéseket.

A DK az államfői kritikára adott elfogadható lépésnek azt tartaná, ha a kormány visszavonná a nok-, vagyis népies nevén az állami lakáslottó-törvényt.

A pontosításra szoruló ötlet szerint az előbb vagy utóbb létrejövő nemzeti otthonteremtési közösséghez csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy általuk meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a 10-15 éves futamidő alatt. A konstrukciót az állami is támogatja, ennek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani. A közösséget egy szervező cég működteti és az kezeli annak vagyonát is.

Csendes nap volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 251,51 pontos, 0,98 százalékos csökkenéssel, 25 446,07 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Horváth István, a Raiffeisen Bank kötvénykereskedője az M1 aktuális csatornán elmondta, mindenhol negatív hangulatban kezdték a tőzsdék a napot, a befektetők valószínűleg a profitrealizálás mellett döntöttek a hosszú hétvége előtt.
A reggeli órák voltak aktívabbak, délután már nagyon csendes volt a kereskedés a börzéken, így a BÉT-en is - közölte a szakértő, hozzátéve, hogy a magyar tőzsdén a Mol és az OTP volt a nap vesztese.

A Mol 345 forinttal, 2,13 százalékkal 15 850 forintra csökkent, 2,2 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 72 forinttal, 1,07 százalékkal 6668 forintra esett, forgalmuk 2,7 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,23 százalékkal 439 forintra gyengült, forgalma 800,1 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama nem változott, 5300 forintot ért, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 1734,49 ponton zárt csütörtökön, ez 5,78 pontos, 0,33 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

A Mol már stabil a Fitchnél

 Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a Mol hosszú futamidejű adósságának osztályzati kilátását csütörtökön a Fitch Ratings, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar olajipari vállalat várhatóan az alacsony olajárak ellenére is képes lesz fenntartani konzervatív pénzügyi profilját.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás javításával egy időben megerősítette a Mol "BBB mínusz" - a magyar szuverén adósosztályzatnál egy fokozattal jobb - hosszú futamú besorolását.

A lépéshez fűzött londoni elemzésében a Fitch kiemeli azt az előrejelzését, hogy jóllehet a Mol nettó adósságállománya az idén emelkedhet, de szabadkészpénz-forgalmi egyenlegének hiánya valószínűleg mérsékelt és kezelhető marad, ellentétben az olajpiac sok más integrált profilú szereplőjének e pénzügyi mutatójával. A Fitch Ratings szerint ez a cég finomítói üzletágának erőteljes teljesítményével, a kitermelési tevékenységen belüli magas költségű elemek meglehetősen alacsony arányával, és a beruházási kiadások jelentős visszafogásával magyarázható.

A hitelminősítő közölte, hogy a 2017-2019-es időszakra - osztalékfizetés után számolva - pozitív szabadkészpénz-forgalmi egyenleget vár a Mol esetében.

A Fitch Ratings szerint a Mol és a horvát INA közötti vita kimenetelét a jelenleg folyó két eljárás miatt nehéz megjósolni, de nem zárható ki a Mol szempontjából negatív eredmény, például az INA feletti ellenőrzés elvesztése. A hitelminősítő közölte, hogy ezt a lehetőséget olyan eseménykockázatként kezeli, amelynek negatív hatásai lehetnek a Mol adósprofiljára.
A Fitch közölte azt is, hogy nem számol a Mol és Horvátország vitájának rövid időn belüli megoldásával.

A kilátás javításához fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a Molnak csak korlátozott a kitettsége a magyar gazdasággal szemben, mivel jövedelmezőségét jórészt globális tényezők határozzák meg, köztük az olajárak. Ez teszi lehetővé, hogy a Molt a Fitch a "BB plusz" - vagyis a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó, viszont pozitív kilátással ellátott - szuverén magyar adósosztályzatnál magasabb besorolással tarthassa nyilván - áll a hitelminősítő elemzésében. A Fitch hangsúlyozta azt is, hogy a Mol devizaadós-besorolásának potenciális felső határt szab a Magyarországra megállapított "BBB" szintű osztályzati országplafon.

A Fitch Ratings tavaly novemberben javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar államadós-besorolás kilátását az addigi stabilról. Csütörtöki elemzésében a cég hangsúlyozta, hogy a magyar szuverén osztályzat felminősítésének nem lenne közvetlen hatása a Mol besorolására. Az erőteljesebb magyar szuverén adósprofilt azonban a Fitch a Mol szempontjából is pozitívnak tartaná, mivel megítélése szerint ez csökkentené a "nem szabványos" kormányzati intézkedések - például különadók - kockázatát, a gazdasági növekedés pedig az üzemanyag-forgalmazást is élénkítheti, ami jót tehet a Mol pénzügyi eredményeinek.