A tanárok nem tréfálnak

Publikálás dátuma
2016.03.25 06:00

A kormányt hidegen hagyták a Tanítanék Mozgalom követelései, így jövő hét szerdán országos munkabeszüntetésekre kerülhet sor, az akciót egyre több iskola támogatja. Orbán Viktor azt hitte, mindez csak vicc, ám a tanárok azt szeretnék, hogy akik szerint gyermekeink jövője nem tréfa, menjen ki az iskolák elé, hogy közösen hívják fel ismét a kormány figyelmét arra: a 2010-ben megkezdett irány rossz.

Ahogy az várható volt, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő nem kért bocsánatot szerda éjfélig az utóbbi hat évben megfélemlített és megalázott emberektől, a kormány számára kedves csoportok képviselőiből verbuvált, a mérvadó szakmai szervezetek által illegitimnek tekintett köznevelési kerekasztal összetételén sem változtattak, és nem kezdődtek meg az egyeztetések a kormány tárgyalóasztala mellől kiszorult tanárokból, diákokból, szülőkből, oktatáskutatókból, és több mint ötven szakmai szervezetből álló Civil Közoktatási Platform (CKP) 12 pontjáról sem, amely a közoktatás javítását szolgáló azonnali intézkedéseket tartalmazza.

Az orbáni oktatáspolitika elleni országos tiltakozást összefogó, több mint 950 tantestület, 70 szervezet és 35 ezer magánszemély támogatását bíró Tanítanék Mozgalom képviseletében Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 15-én a Kossuth téren bejelentette: ha a kormány nem tesz lépéseket az említett kérdésekben, hónap végére országos munkabeszüntetésre szólítják fel a Mozgalom támogatóit és mindenkit, akinek fontos a közoktatás ügye. A nem hivatalos sztrájkra polgári engedetlenségi akció keretében kerül sor, mivel a sztrájktörvény módosítása után - amely az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülését követő egyik legelső intézkedése volt - Magyarországon ma szinte lehetetlen hatásos és egyben jogszerű sztrájkot hirdetni.

"Szeretnénk felszólítani kollégáinkat és mindenkit, aki szimpatizál velünk, hogy jövő hét szerda reggel 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolák elé, írják alá a CKP 12 pontját, és közösen szólítsuk fel a kormányzatot ismét arra, hogy mindenképp változást szeretnénk már szeptembertől a közoktatásban, és ezt a CKP 12 pontjával szeretnénk elérni" - mondta Pukli István csütörtökön a Kossuth téren, a 30-i akciót meghirdető sajtótájékoztatón. Állítása szerint egy nap alatt már több mint ötven iskola tantestülete jelezte, részt vesznek az akcióban.

Pilz Olivér, a tiltakozóhullámot elindító Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára és a Tanítanék Mozgalom másik alapítója arról számolt be az újságíróknak, hogyan is fog kinézni a polgári engedetlenség a miskolci gimiben. "A tavasz közeledtével egy kis kerti munkát fogunk vállalni, a kollégák egy része az iskolával szembeni parkot fogja rendbe tenni, a tantestület másik fele pedig a diákokkal az iskola kertjében virágokat ültet majd. Pilz utalt arra, hogy a Mozgalom és a CKP tagjai nem a mostani rendszer javítgatását, hanem az alapok újragondolását, új közoktatási törvény és új nemzeti alaptanterv kidolgozást is követelik.

Törley Katalin, a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom harmadik alapítója arról beszélt, hogy már a március 15-i, több tízezres Kossuth téri tüntetés is sikeresnek mondható, hiszen - mint fogalmazott - a kormány "félelemből és kapkodásból" elkezdett foglalkozni azokkal az érzékeny témákkal, mint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyzete, illetve a tananyagcsökkentés kérdése. A Klik megszüntetéséről szóló hírre Pilz viszont úgy reagált: Rétvári Bence államtitkár bejelentésének második fele lemaradt, mert nem derült ki, mi lesz akkor, ha valóban megszűnik a Klik. Szerinte mindez csak azt a célt szolgálja, hogy a Mozgalom társadalmi támogatottságát gyengítse.

A pedagógusoknak, diákoknak, szülőknek és az összes szimpatizánsnak, támogatónak Törley azt üzente: mindenki, aki csak teheti, március 30-án, abban az egy órában menjen az iskolák elé a szabad levegőre. "Legyünk most ebben a pillanatban tanárok a felszabadulásban. Felszabadulásról kell beszélni, már csak azért is, mert a sztrájktörvény gúzsba köt minket. Milyen törvény az, amelyik a hatalmat védi az állampolgárokkal szemben?" A Mozgalom képviselői hangsúlyozták: céljuk, hogy végre leülhessenek a tárgyalóasztalhoz, számukra is elfogadható feltételekkel (ezeket a kormány eddig nem adta meg, továbbra is csak a CKP és a Mozgalom által is illegitimnek tekintett köznevelési kerekasztalhoz invitálja a civileket).

A szakszervezetek és a civilek kapcsolatáról azt mondták, hogy mindkét nagy pedagógus szakszervezet a CKP tagja, ahogy a Tanítanék Mozgalom is, így tehát céljaik azonosak, csak az eszközeik különböznek. Úgy vélik, a Pedagógusok Sztrájkbizottsága lassan már fél éve tárgyal 25 pontos követeléséről, de eddig még semmilyen változás nem történt, ami az alapokat vagy a sürgős kérdések megoldását érintené. Ha a CKP 12 pontjáról nem kezdődnek meg hamarosan az egyeztetések és azokat nem hajtják végre, újabb tanév indul a jelenlegi rendszerben, "egy újabb tanév fog elúszni" - fogalmazott Pilz. Törley pedig azt mondta: az elmúlt években több olyan akció volt már, amikor bezárt ajtajú és ablakú minisztériumok előtt demonstráltak. "Ezen már túl vagyunk. Ennél már komolyabb lépésekre kényszerülünk".

Bár a kormányzat többször is hangoztatta, hogy megbecsülik a pedagógusokat és számukra a gyerekek a legfontosabbak, a hatalom egyes képviselői az orbáni iránnyal szembemenő tanárokat és diákokat nap mint nap gyomorforgató kijelentésekkel illeti. Orbán Viktor miniszterelnök pedig egyenesen tréfának nevezte a Tanítanék Mozgalom követeléseit. "Kérünk mindenkit, aki teheti és úgy gondolja, hogy gyermekeink jövője nem tréfa, hogy ez nemzetünk jövőjének egyik legfontosabb ügye, jöjjön el az iskolák elé, töltsön el egy órát a tanárokkal, ismerje meg 12 pontunkat" - mondta Törley. Orbán korábban már kijelentette: ő 30-án reggel 8 és 9 között is dolgozni fog.

Orbán elmegy a Néppárt ülésére

Publikálás dátuma
2019.03.19 06:00
Manfred Weber (jobbra) engedékeny lenne, Joseph Daul viszont ragaszkodik ahhoz, hogy voksolás is legyen szerdán a magyar kormány
Fotó: EPP
Manfred Weber hajlott volna arra, hogy elhagyják a Fideszről szóló szavazást, ha Orbán Viktor ígéretet tesz a hárompontos ultimátum teljesítésére. A CDU és az EPP elnöke viszont elvetette ezt az ötletet.
Orbán Viktor részt vesz az Európai Néppárt szerdai politikai gyűlésén, amelyen a küldöttek szavazni fognak a Fidesz tagságáról. Az EPP szabályzata szerint a kizárási vagy felfüggesztési javaslatot tárgyaló tanácskozáson az érintett tagpárt képviselője mindig felszólalhat, hogy megvédje az álláspontját. Manfred Weber frakcióvezető és bizottsági elnökjelölt hajlott volna rá, hogy elhagyják a szavazást, ha Orbán Viktor ígéretet tesz rá, hogy teljesíti az EPP három pontból álló ultimátumát, Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU elnöke és Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke azonban elvetette ezt az eshetőséget.

Több tagpárt is jelezte, hogy nem tartja elégnek a magyar kormányfő bocsánatkérését, ezért ragaszkodik a szavazás megtartásához. Névtelenséget kérő informátoraink azt valószínűsítik, hogy a Fidesz felfüggesztését, illetve kizárását kezdeményező pártok számára “nagyon bonyolult helyzet” állna elő, ha a szavazás eredményeként a magyarok a néppárt tagjai maradnának. Többen ennek ellenére sem távoznának a pártcsaládból. Sok ingadozó tagszervezet a német kereszténydemokraták döntésére vár, mielőtt elhatározza, támogatja-e a magyarok szankcionálását. - Stratégia? Milyen stratégia? - kérdezett vissza nevetve a kormány külkapcsolataival foglalkozó kormánypárti képviselő lapunk felvetésére, miszerint léteznek-e forgatókönyvek arra az esetre, ha szerdán az Európai Néppárt politikai gyűlése kizárja a Fideszt. Hétfőn több politikus is arról beszélt lapunknak a Parlamentben, hogy a párt jövőjét illető egyik legfontosabb témáról még csak szó sem volt a Fidesz belső fórumain, így például a parlamenti frakció ülésein sem. Mások ugyanakkor azt mondták, hogy tárcaközi egyeztetések folynak az ügyben. A már idézett informátorunk egyébként valószínűbbnek tartja a kizárást, mint a bent maradást.  Információink szerint már a CDU-ban is egyre több a kritikus hang az Orbán-kormány EU-ellenes magatartása miatt, egy Fidesz-képviselő pedig egyenesen arról beszélt lapunknak: mára olyan lett a hangulat a Néppártban, hogy sokan egyszerűen nem szeretnek egy légtérben tartózkodni a Fidesz EP-képviselőivel, noha személyesen többeket kedvelnek közülük. Van, aki mégis abban reménykedik, hogy Manfred Weber arra tesz indítványt szerdán: mivel az ultimátumából két pont már teljesült, és a CEU ügye is elmozdulni látszik a holtpontról, szavazzanak a hárompontos követelésekre adott fideszes válaszról, és hagyják meg a Fidesz tagságát. A Fidesz kizárása vagy tagságának felfüggesztése pedig csak akkor kerülne napirendre, ha leszavazzák Manfred Weber javaslatát.

Nagyítóval vizsgálnak minket, mint a bogarakat

Az Európai Néppártban is megjelenő kritikák és a nyugati sajtóban eltúlzott támadások hatására nagyítóval vizsgálnak minket, mint a bogarakat – jelentette ki Navracsics Tibor magyar uniós biztos az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervezésében rendezett hétfői beszélgetésen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében hazánk brüsszeli megítéléséről. A májusi EP-választásokon Navracsics a korábbiaknál minden tagországban magasabb részvételi arányt vár, mint az öt évvel ezelőtti szavazáson, amikor például a szlovákoknak mindössze 13 százaléka ment el voksolni. Ugyanakkor – hangsúlyozta a magyar biztos – éles belpolitikai vita egyelőre csakis Magyarországon kíséri az EP-választás előkészületeit. - G.E.

Cseh Katalin a liberálisok vezető jelöltjei között

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti listavezetője is szerepel az Európai Liberálisok és Demokraták Pártja (ALDE) vezető jelöltjeinek listáján — tudta meg a Népszava. Az ALDE március 21-ikén indítja el európai parlamenti kampányát és ennek keretében teszi közzé annak a hét személynek nevét, akiket alkalmasnak tart rá, hogy a választások után betöltsék az EU valamely vezető tisztségét. A liberálisok úgy döntöttek, hogy szakítanak a hagyománnyal, és nem egyetlen vezető jelöltet, úgynevezett Spitzenkandidatot neveznek meg, hanem egy csapattal vágnak neki az EP választási kampánynak. Úgy tudjuk, hogy a listán szerepel a belga Guy Verhofstadt frakcióvezető és a dán Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, akit Jean-Claude Juncker elnök legesélyesebb liberális kihívójának tartanak. Közben az Azonnali.hu arról írt, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította, hogy nyilvántartásba vegye a Momentumot az európai parlamenti választáson. A párt EP-listavezetője, Cseh Katalin azt nyilatkozta, hogy adminisztrációs okok miatt történt ez, a Momentum sajtóosztálya szerint viszont Fekete-Győr András pártelnök képviseleti jogosultságával volt a gond. A párt a Kúriánál fellebbezett. - H. K.

Frissítve: 2019.03.19 06:00

2,3 milliárd forintot költ idén "űrtevékenység" fejlesztésére a kormány

Publikálás dátuma
2019.03.18 21:16
Egyre inkább jóslatnak tűnik az MKKP-féle vicc a felcsúti űrközpontról.
Fotó: Facebook / Magyar Kétfarkú Kutya Párt
Hogy a rengeteg közpénz pontosan hol és hogyan fogja szolgálni a tudományt, vagy legalább a magyar gazdasági fejlődést, még nem világos.
2 321 600 000 forintot kap idén a magyar űrkutatás és űrtevékenység fejlesztése, szúrta ki a hétfői Magyar Közlönyben a 444.hu. Az indoklás szerint az űrkutatás a magyar gazdasági fejlődés szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró ágazat.
Bő két hete beszélt a magyar kormány űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, Ferencz Orsolya arról, hogy szükséges az ágazat bőkezűbb támogatása - lobbizása sikeresnek tűnik. Múlthéten az derült ki: a Ferenczet is kinevező Szijjártó Péter javaslatára Magyarország megpályázza a 2020-as űrhajós világkongresszus rendezését. A rendezvény előzetes költségvetése mintegy 315 millió forint.