A tanárok nem tréfálnak

Publikálás dátuma
2016.03.25 06:00

Fotó: /
A kormányt hidegen hagyták a Tanítanék Mozgalom követelései, így jövő hét szerdán országos munkabeszüntetésekre kerülhet sor, az akciót egyre több iskola támogatja. Orbán Viktor azt hitte, mindez csak vicc, ám a tanárok azt szeretnék, hogy akik szerint gyermekeink jövője nem tréfa, menjen ki az iskolák elé, hogy közösen hívják fel ismét a kormány figyelmét arra: a 2010-ben megkezdett irány rossz.

Ahogy az várható volt, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő nem kért bocsánatot szerda éjfélig az utóbbi hat évben megfélemlített és megalázott emberektől, a kormány számára kedves csoportok képviselőiből verbuvált, a mérvadó szakmai szervezetek által illegitimnek tekintett köznevelési kerekasztal összetételén sem változtattak, és nem kezdődtek meg az egyeztetések a kormány tárgyalóasztala mellől kiszorult tanárokból, diákokból, szülőkből, oktatáskutatókból, és több mint ötven szakmai szervezetből álló Civil Közoktatási Platform (CKP) 12 pontjáról sem, amely a közoktatás javítását szolgáló azonnali intézkedéseket tartalmazza.

Az orbáni oktatáspolitika elleni országos tiltakozást összefogó, több mint 950 tantestület, 70 szervezet és 35 ezer magánszemély támogatását bíró Tanítanék Mozgalom képviseletében Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 15-én a Kossuth téren bejelentette: ha a kormány nem tesz lépéseket az említett kérdésekben, hónap végére országos munkabeszüntetésre szólítják fel a Mozgalom támogatóit és mindenkit, akinek fontos a közoktatás ügye. A nem hivatalos sztrájkra polgári engedetlenségi akció keretében kerül sor, mivel a sztrájktörvény módosítása után - amely az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülését követő egyik legelső intézkedése volt - Magyarországon ma szinte lehetetlen hatásos és egyben jogszerű sztrájkot hirdetni.

"Szeretnénk felszólítani kollégáinkat és mindenkit, aki szimpatizál velünk, hogy jövő hét szerda reggel 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolák elé, írják alá a CKP 12 pontját, és közösen szólítsuk fel a kormányzatot ismét arra, hogy mindenképp változást szeretnénk már szeptembertől a közoktatásban, és ezt a CKP 12 pontjával szeretnénk elérni" - mondta Pukli István csütörtökön a Kossuth téren, a 30-i akciót meghirdető sajtótájékoztatón. Állítása szerint egy nap alatt már több mint ötven iskola tantestülete jelezte, részt vesznek az akcióban.

Pilz Olivér, a tiltakozóhullámot elindító Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára és a Tanítanék Mozgalom másik alapítója arról számolt be az újságíróknak, hogyan is fog kinézni a polgári engedetlenség a miskolci gimiben. "A tavasz közeledtével egy kis kerti munkát fogunk vállalni, a kollégák egy része az iskolával szembeni parkot fogja rendbe tenni, a tantestület másik fele pedig a diákokkal az iskola kertjében virágokat ültet majd. Pilz utalt arra, hogy a Mozgalom és a CKP tagjai nem a mostani rendszer javítgatását, hanem az alapok újragondolását, új közoktatási törvény és új nemzeti alaptanterv kidolgozást is követelik.

Törley Katalin, a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom harmadik alapítója arról beszélt, hogy már a március 15-i, több tízezres Kossuth téri tüntetés is sikeresnek mondható, hiszen - mint fogalmazott - a kormány "félelemből és kapkodásból" elkezdett foglalkozni azokkal az érzékeny témákkal, mint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyzete, illetve a tananyagcsökkentés kérdése. A Klik megszüntetéséről szóló hírre Pilz viszont úgy reagált: Rétvári Bence államtitkár bejelentésének második fele lemaradt, mert nem derült ki, mi lesz akkor, ha valóban megszűnik a Klik. Szerinte mindez csak azt a célt szolgálja, hogy a Mozgalom társadalmi támogatottságát gyengítse.

A pedagógusoknak, diákoknak, szülőknek és az összes szimpatizánsnak, támogatónak Törley azt üzente: mindenki, aki csak teheti, március 30-án, abban az egy órában menjen az iskolák elé a szabad levegőre. "Legyünk most ebben a pillanatban tanárok a felszabadulásban. Felszabadulásról kell beszélni, már csak azért is, mert a sztrájktörvény gúzsba köt minket. Milyen törvény az, amelyik a hatalmat védi az állampolgárokkal szemben?" A Mozgalom képviselői hangsúlyozták: céljuk, hogy végre leülhessenek a tárgyalóasztalhoz, számukra is elfogadható feltételekkel (ezeket a kormány eddig nem adta meg, továbbra is csak a CKP és a Mozgalom által is illegitimnek tekintett köznevelési kerekasztalhoz invitálja a civileket).

A szakszervezetek és a civilek kapcsolatáról azt mondták, hogy mindkét nagy pedagógus szakszervezet a CKP tagja, ahogy a Tanítanék Mozgalom is, így tehát céljaik azonosak, csak az eszközeik különböznek. Úgy vélik, a Pedagógusok Sztrájkbizottsága lassan már fél éve tárgyal 25 pontos követeléséről, de eddig még semmilyen változás nem történt, ami az alapokat vagy a sürgős kérdések megoldását érintené. Ha a CKP 12 pontjáról nem kezdődnek meg hamarosan az egyeztetések és azokat nem hajtják végre, újabb tanév indul a jelenlegi rendszerben, "egy újabb tanév fog elúszni" - fogalmazott Pilz. Törley pedig azt mondta: az elmúlt években több olyan akció volt már, amikor bezárt ajtajú és ablakú minisztériumok előtt demonstráltak. "Ezen már túl vagyunk. Ennél már komolyabb lépésekre kényszerülünk".

Bár a kormányzat többször is hangoztatta, hogy megbecsülik a pedagógusokat és számukra a gyerekek a legfontosabbak, a hatalom egyes képviselői az orbáni iránnyal szembemenő tanárokat és diákokat nap mint nap gyomorforgató kijelentésekkel illeti. Orbán Viktor miniszterelnök pedig egyenesen tréfának nevezte a Tanítanék Mozgalom követeléseit. "Kérünk mindenkit, aki teheti és úgy gondolja, hogy gyermekeink jövője nem tréfa, hogy ez nemzetünk jövőjének egyik legfontosabb ügye, jöjjön el az iskolák elé, töltsön el egy órát a tanárokkal, ismerje meg 12 pontunkat" - mondta Törley. Orbán korábban már kijelentette: ő 30-án reggel 8 és 9 között is dolgozni fog.

2016.03.25 06:00

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42