Abdeslam panaszt nyújtott be a párizsi főügyész ellen

Panaszt nyújtott be a párizsi főügyész ellen Salah Abdeslam, a francia fővárosban novemberben elkövetett merényletek feltételezett főszervezője, amiért Francois Molins állítólag "megsértette a nyomozás titkosságát" - közölte pénteken Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje.

Az erről szóló híreket a belga szövetségi ügyészség is megerősítette. A védőügyvéd szerint Francois Molins akkor sértette meg a nyomozás titkosságát, amikor szombati sajtótájékoztatóján ismertette, hogy az előző napon Brüsszelben elfogott gyanúsított miket mondott kihallgatása során a belga nyomozóhatóságoknak. "A kihallgatás bizonyos részeinek egy sajtótájékoztató keretében történő felolvasása a szabályok megsértését jelenti" - húzta alá Sven Mary.

A belga ügyvéd Molins eljárási módját is bírálta. Véleménye szerint a francia főügyésznek nem lett volna szabad a belga eljárás ezen szakaszában bármiről is tájékoztatást adnia. "Szemmel láthatóan kulturális különbség van a bírák körében Belgium és Franciaország között a sajtó tájékoztatását illetően" - tette hozzá. Abdeslamot és két társát pénteken vették őrizetbe a brüsszeli Molenbeek negyedben. Salah Abdeslamot, akit a rendőrök lábon lőtték az akció során, egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városában.

Szerző

Újabb robbanások a brüsszeli Schaerbeeek negyedben

Publikálás dátuma
2016.03.25. 15:06
Fotó: Adam Berry/Getty Images
Két robbanás is hallatszott a brüsszeli Schaerbeek negyedben egy rendőrségi razzia megkezdésekor - jelentette a Belga hírügynökség péntek délután. Valamivel később azt közölték, hogy egy embert lelőttek. Az RTBF belga közszolgálati televízió internetes oldalán azt írta, hogy egy harmadik robbanás is hallható volt az akció során, ami délután három óra után fejeződött be.

A robbanások a rendőrség különleges egységeinek a helyszínre érkezésekor történtek. A művelet a kerület Meiser nevű terén zajlik, ahol az egységek egy magánlakásba hatoltak be. A beszámoló szerint több szemtanú fegyverropogást is hallani vélt a jelenleg is tartó akció során. A téren áthaladó villamos utasait kimenekítették - írta hírügynökség. A környéket páncélozott járművek segítségével lezárták a felfegyverzett és álarcot viselő rendőrök. A belga hírügynökség tájékoztatása szerint az akció a kedden, két helyszínen elkövetett terrortámadások után indított nyomozás része.

A Belga hírügynökség jelentése szerint egy embert tett ártalmatlanná a belga rendőrség különleges alakulata, de az értesülést a rendőrség még nem erősítette meg.

A belga sajtó szerint a művelet kezdetén hallott két detonáció után egy harmadik robbanás is történt. A rendőrség aknakereső robotot is bevetett a jelenleg is zajló akció során. A hatóságok által meg nem erősített információk szerint az ártalmatlanná tett ember mellett robbanószerekkel megrakott táskát találtak. Rendőrségi tájékoztatás szerint a péntek délután Brüsszelben zajló rendőrségi művelet azzal függhet össze, hogy előző nap Franciaországban előállítottak egy körözött embert, amivel terrortámadást hiúsítottak meg a hatóságok.

Szerző
Frissítve: 2016.03.25. 16:51

Újra jár a brüsszeli metró

Publikálás dátuma
2016.03.25. 14:32
Fotó: Christopher Furlong/Getty Images
Részlegesen újra megindult a terrorista merényletek után leállított brüsszeli metró közlekedése a helyi tömegközlekedési vállalat (STIB) pénteki tájékoztatása szerint.

A háromnapos teljes leállást követően a következő napokban a szerelvények reggel 7 és este 19 óra között közlekednek. A vállalat honlapján közzétett információk szerint azonban egyes megállók között továbbra is szünetel a forgalom.

Ilyen a keddi bombamerénylet által érintett metróvonal három - Park, Ars-Loi és Maelbeek nevű - megállója, amelyek között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Vannak olyan metrómegállók is, amelyeken a szerelvények megállás nélkül átrobognak.

A közlekedési vállalat közlése szerint több villamos - amelyek a belvárosban föld alatt haladnak el - nem áll meg a nagyforgalmú megállók mindegyikében.

A STIB 69 megállójából 38 üzemel zavartalanul, de vannak közöttük olyanok, amelyek csak 18 óráig vannak nyitva.

A tömegközlekedés a keddi öngyilkos merényleteket követően egész napra leállt a belga fővárosban. Szerdán egyes villamosjáratok és a buszközlekedés indult el, a metróvonalak forgalmát pótlóbuszok látták el péntek reggelig.

Szerző