Hivatalos! Ő volt az egyik robbantó Brüsszelben

Publikálás dátuma
2016.03.25. 18:11
A felvétel a malbeeki metróállomáson történt robbantáskor készült. FOTÓ:/Ketevan Kardava/Getty Images
A hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren - jelentette be a belga szövetségi ügyészség pénteken.

"A DNS-vizsgálatok és a nyomozás állása alapján a szövetségi ügyészség meg tudja erősíteni, hogy az 1991. május 18-án született Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó" - közölte a szervezet. A vádhatóság azt is megerősítette, hogy a marokkói származású, de belga állampolgárságú férfi DNS-ét megtalálták a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban használt robbanószereken és a merényleteket követő házkutatások során is.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a hatóságok szerint az elektroműszerész Laachraoui készítette az öngyilkos merénylők öveit a tavaly novemberi terrortámadás-sorozathoz. Azt feltételezik, hogy Magyarországon át tért haza Szíriából, Soufiane Kayal álnéven tavaly szeptemberben lépett be Ausztriába, ahova Salah Abdeslam, a párizsi merényletek fő szervezője jött érte autóval. Abdeslamot négy hónap rejtőzködés után múlt héten tartóztatták le Brüsszelben, s a hatóságoknak számítaniuk kellett rá, hogy őrizetbevételét újabb terrorcsapások követhetik.

Megszólalt a bombagyártó öccse

Tegnap nyilatkozott Mourad Laachraoui, a brüsszeli bombagyártó, Najim Laachraoui öccse. Mourad taekwondo bajnok, aki már számos európai és világversenyen képviselte Belgiumot. Laachraoui családjából ő az első, aki nyilvánosan megszólalt a brüsszeli robbantások kapcsán. A sportoló testvér a taekwondo-szövetség honlapján kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy elítéli 25 éves bátyja Párizsban és Brüsszelben elkövetett tetteit, s közölte, nem álltak kapcsolatban azóta, hogy a bombagyártó 2013 februárjában Szíriába utazott. 

A belga hatóságok kezdetben azt hitték, hogy a brüsszeli dzsihadisták bombaszakértője volt az, aki bőröndbe rejtett robbanó szerkezetét hátrahagyva elmenekült a Zaventem repülőtérről, de utóbb kiderült, hogy valójában ő volt az egyik öngyilkos merénylő. Korábban a szakértők azt hitték, a bombagyártó túl értékes tudással rendelkezik az Iszlám Állam terrorszervezet számára ahhoz, hogy merénylőként feláldozzák.

Nagyon jó tanuló volt

Najim Laachraouiról kiderült, hogy egy katolikus iskolába járt Schaerbeekben. A Sainte Famille d’Helmet iskola igazgatónője, Veronica Pellegrini közölte, nagyon jó tanuló volt, soha nem mulasztott órákat, hat évig járt az iskolába, 2009-ben végzett, azóta nem hallottak semmit felőle.

Szerző

Putyin hosszabbított

Publikálás dátuma
2016.03.25. 16:55
FOTÓ: Mikhail Svetlov/Getty Images
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken meghosszabbította Ramzan Kadirov csecsenföldi vezetői megbízatását, a Kremlben tartott találkozójukon Putyin kifejezte reményét, hogy a politikus jelölteti majd magát az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban szeptemberben megrendezendő választásokon.

Putyin elmondta, hogy Kadirov április 5-én lejáró csecsen elnöki megbízatását abból kiindulva hosszabbította meg (ügyvivő vezetővé nevezve  ki Kadirovot), amit az elmúlt években Csecsenföld és egész Oroszország lakosságáért tett. Reményét fejezte ki, hogy a csecsenek a közelgő választáson elismerik majd a köztársaság vezetőjének érdemeit.

Az orosz elnök ugyanakkor sürgette, hogy Kadirov fordítson nagyobb hangsúlyt a szövetségi szervekkel való szorosabb együttműködésre, különösen biztonsági kérdésekben (sajtóértesülések szerint a csecsen vezető tavaly a szövetségi hatóságok elleni tűzparancs kiadásával fenyegetőzött), akárcsak arra, hogy az oroszországi törvényeket maradéktalanul betartsák Csecsenföldön. Felhívta a csecsen vezető figyelmét a helyi fiatalságot sújtó munkanélküliség problémájára is.

Putyin elismerte, hogy Csecsenföld - jelentős mértékben a vitatott módszerei miatt bírált Kadirov "erőfeszítéseinek" köszönhetően - biztonságosabbá vált az orosz állampolgárok számára, mint "több más helyszín Oroszország térképén". Méltatta a szakadárok ellen folytatott két háború okozta rombolások helyreállításában és a helyi lakosság életszínvonalának emelésében elért eredményeket.

A 39 éves Ramzan Kadirov ellentmondásos politikai utat járt be. Az első, 1994-1996 között lezajlott csecsen háború idején apjával együtt még a szakadárok oldalán, az orosz hadsereg ellen harcolt, 1999-ben azonban apja, Ahmad Kadirov csecsen mufti oldalán átállt Moszkvához. Apja később Csecsenföld elnöke lett. Ahmad Kadirov 2004. május 9-én pokolgépes merényletben vesztette életét.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet 2007. április 5. óta vaskézzel irányítja Ramzan Kadirov, akinek az észak-kaukázusi iszlamista lázadás elfojtását célzó, jogi értelemben erősen megkérdőjelezett erőfeszítéseit a Kreml támogatja.

Kadirov egyébként február 27-én az NTV orosz televíziónak még úgy nyilatkozott, hogy az ő ideje lejárt a köztársaság vezetőjének posztján, és Putyinnak mást kellene kineveznie Csecsenföld kormányzására. Március 2-án arról beszélt, hogy idejét kilenc gyermekének nevelésére kívánja fordítani, de "kész teljesíteni Oroszország elnökének minden parancsát".

Kadirov a Csecsenföld "pacifikálását" megvalósító erőfeszítései mellett korábban harcosokat ajánlott hangzatosan a kelet-ukrajnai szakadárok megvédésére és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni szíriai fellépéshez.

Az Észak-Kaukázusban egyébként hozzájárult a feszültség fokozásához, hogy a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföld vezetője, Junisz-Bek Jevkurov csütörtökön bejelentette, hogy a köztársaság bűnüldöző szervei megkezdték a helyi muftiátus (muszlim lelki vezetőség) intézményeinek felszámolását. Isza Hamhojev ingus muftit, aki korábban szembeszállt az iszlám fundamentalista áramlataival, Ingusföldön egyebek között valutacsempészéssel gyanúsították meg.

Szerző

Abdeslam panaszt nyújtott be a párizsi főügyész ellen

Panaszt nyújtott be a párizsi főügyész ellen Salah Abdeslam, a francia fővárosban novemberben elkövetett merényletek feltételezett főszervezője, amiért Francois Molins állítólag "megsértette a nyomozás titkosságát" - közölte pénteken Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje.

Az erről szóló híreket a belga szövetségi ügyészség is megerősítette. A védőügyvéd szerint Francois Molins akkor sértette meg a nyomozás titkosságát, amikor szombati sajtótájékoztatóján ismertette, hogy az előző napon Brüsszelben elfogott gyanúsított miket mondott kihallgatása során a belga nyomozóhatóságoknak. "A kihallgatás bizonyos részeinek egy sajtótájékoztató keretében történő felolvasása a szabályok megsértését jelenti" - húzta alá Sven Mary.

A belga ügyvéd Molins eljárási módját is bírálta. Véleménye szerint a francia főügyésznek nem lett volna szabad a belga eljárás ezen szakaszában bármiről is tájékoztatást adnia. "Szemmel láthatóan kulturális különbség van a bírák körében Belgium és Franciaország között a sajtó tájékoztatását illetően" - tette hozzá. Abdeslamot és két társát pénteken vették őrizetbe a brüsszeli Molenbeek negyedben. Salah Abdeslamot, akit a rendőrök lábon lőtték az akció során, egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városában.

Szerző