Nulla lesz a betétkamat?

Publikálás dátuma
2016.03.26. 06:21
A hiteladósoknak is csökkenhet a kamatuk FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A legutóbbi váratlan kamatvágás lökésszerű hatásait rövidesen "megemészti" a tőkepiac, beárazzák. A lakossági hitelezésben azonban olyan változások jöhetnek, amelynek révén, a jegybanki lazítás ellenére, növekedhetnek a törlesztőrészletek. A betéteseknek rossz hír, hogy beköszöntött a negatív kamatok kora.

A forint alapkamata 1,20 százalékra, soha nem ismert mélységekbe zuhant e hét szerdájától. Most - a jegybank korábbi fogadkozásai ellenére - egy újabb kamatvágási ciklus elindulásának vagyunk tanúi, amit úgy képzelnek el a szakértők, hogy a hosszabb ideje nulla százalék körüli infláció alakulásától függően, idén még két alkalommal nyúl hozzá a Monetáris Tanács az alapkamathoz. Nem elképzelhetetlen, hogy 1,00 százalék alá, de külföldi elemzők szerint akár 0,75 százalékig is eshet a forint alapkamata. Arra számítanak, hogy májusban újabb nem konvencionális, vagyis az alapkamatot nem érintő lépéseket fog tenni a jegybank, ám ezúttal ki fogják kérni a bankok véleményét. Ugyancsak fontos lépésnek bizonyulhat, hogy az MNB a pénzintézeteknek 2,10 százalék helyett a jövőben már 1,45 százalékért nyújt hitelt.

Mivel a banki betétek kamatai napjainkra érdektelenné váltak, hiszen a banki költségek már meghaladják az elérhető kamatnyereséget, beköszöntött a negatív kamat kora. Néhány pénzintézet (OTP, Budapest Bank) letette a nagy esküt, hogy náluk nincs 0 százalékos kamatozású betét, mások még hallgatnak, de az alapkamat mélyrepülése előbb-utóbb mindenütt kikényszeríti majd ezt. Az igazság az, hogy a hitelintézetek többségének nincs is szüksége friss forrásra.

Mára, mondhatni csak a különböző állampapírok kamatainak alakulását érdemes figyelemmel kísérni. A rövid futamidejű diszkont kincstárjegyek hozamemelkedése megállt, és megfordult, míg a hosszabb futamidejűek hozamcsökkenése tovább folytatódott - olvasható ki a napi statisztikákból.

A lakossági hitelkamatok kondícióiban inkább csak a csökkentés időpontja változatos, a lefelé való módosítást mindenütt végrehajtják - mondta lapunk érdeklődésére Gergely Péter a BankRáció ügyvezetője, hitelszakértő. A rövid - 3-6-12 hónapos - periódusú kölcsönöknél a mindenkori ciklus végét követően tapasztalhatják majd az ügyfelek, hogy mérséklődött a kamatuk. A hosszú - 3-20 éves - hiteleknél akár több év is eltelhet, amíg a kamat változik, itt a bankok azonban nem automatikusan az alapkamat alakulását követően áraznak, hanem több más szempontot is figyelembe vesznek. Mostanában egyébként a rövid futamidejű hiteleknél átlagosan 4-5, a hosszabbaknál 5-8 százalék a kamat mértéke. Ezért a hiteladósok szívesebben kötnek olyan szerződéseket, amely rövidebb kamatperiódust állapít meg, arra számítanak ugyanis, hogy még hosszú ideig nem emelkedik az alapkamat, a szakértő szerint azonban - az jegybank inflációs céljához közelítve - ez előbb-utóbb biztosan bekövetkezik.

Gergely Pétertől megtudtuk azt is, hogy végleg eltűnhetnek az állami támogatások az otthonteremtési kamattámogatott hitelekből, ez alól kivétel lehet a csok mellé (családok otthonteremtési kedvezménye), új lakásra kapható tízmillió forintos kölcsön. Ennek oka, hogy lementek az állampapírhozamok. A bankok legfeljebb az aukciós hozamok 130 százalékát plusz 3 százalékpontos kamatot számolhatnak fel egy támogatott hitelnél, az állam pedig az aukciós hozam meghatározott részét (50-70 százalékát) adja támogatásként, de legfeljebb annyit, hogy 6 százalékig süllyedjen az ügyfél által fizetendő kamat. Ez azt jelenti, hogy amikor a referenciaként megadott állampapírok hozama 2,3 százalék alá esik, az államnak nem kell már több támogatást adnia a bankoknak, illetve az ügyfeleknek - mondta a hitelszakértő.

A hitelfelvételi szokásokat figyelembe véve a jegybank is lépett és felülvizsgálta a tavaly bevezetett adósságfék szabályokat. Abban az esetben, ha a hiteladós hosszabb kamatperiódust vállal, megnőhet a törlesztőrészlete, így a felvett hitelösszeg is. Ha a KSH által publikált januári 165 800 forintos átlagkeresettel számolunk, akkor közel 15 ezer forinttal több lehet a vállalt törlesztőrészlet május 1-jétől.

Szerző

Online pénztárak - Itt az új rendelet

Publikálás dátuma
2016.03.25. 19:40
FOTÓ: Népszava
Megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete az online pénztárgépek használatának kiterjesztéséről a pénteki Magyar Közlönyben. 

A rendeletmódosítás szerint szeptember 30-tól kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszeréhez online kapcsolódó pénztárgéppel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek többek között a gyógyszertárak, a gépjármű-javítási, karbantartási, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást, plasztikai sebészeti tevékenységet végzők, a diszkót, illetve tánctermet működtetők, a ruházati tisztítók vagy például azok, akik különböző, fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat vagy utazási szolgáltatásokat nyújtanak. A pénztárgépesek köre 2017 január 1-jétől a taxis személyszállítást és pénzváltási tevékenységet végzőkkel bővül. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter március 22-én jelentette be, hogy további ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgépek kötelező használatát. A kormány az intézkedéstől a gazdaság további fehéredését várja. Becslések szerint az államkassza az újabb 30 ezer online pénztárgép üzembe helyezésével mintegy 20-30 milliárd forint bevételnövekedéssel számolhat. 

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban, többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban. Az online kasszarendszernek köszönhetően 2014-ben mintegy 150 milliárd forint, 2015-ben további mintegy 60 milliárdos többlet adóbevétel keletkezett. 

A miniszter azt is elmondta, hogy a taxisokkal egyeztetnek az online ellenőrzés biztosításáról, esetükben 2017. január 1-jéig szeretnék az új rendszert kialakítani. Az egyik elképzelés szerint felesleges lenne az online pénztárgép, a taxitársaságokon keresztül kaphatna információt az adóhivatal.

A rendeletet ide kattintva érheti el!

Szerző

Tankolna? Siessen, drágább lesz a benzin

Publikálás dátuma
2016.03.25. 17:03
FOTÓ: Thinkstock
Emeli bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát vasárnap a Mol Nyrt., a gázolajé nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI pénteken.

Az emeléssel a benzin átlagára 326-327 forintra nő, a gázolajé 318-319 forint marad.  Legutóbb pénteken változtak az árak, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 6 forinttal, a gázolaj ára pedig bruttó 2 forinttal emelkedett. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.  Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Szerző
Témák
üzemanyag benzin