"Orbán-rezsimet" leváltó választást akar az Együtt

Megszüntetnék a kompenzációs rendszert, a többes ajánlást, lehetővé tennék, hogy a külföldön dolgozó magyarok is voksolhassanak levélben, 199 főről pedig 222 fősre emelné a parlament létszámát az Együtt. Ezeket az elképzeléseket tegnap, a párt által szervezett Újratervezés - arányos és tisztességes választási rendszert! című konferencián ismertette Szigetvári Viktor elnök. 

A politikus szerint az Együtt javaslata már az "Orbán-rezsim elnyomó puccsát leváltó alkotmányos forradalomra" való felkészülés jegyében készült. Az ellenzéki párt tisztességes választásokat akar, ezért szakértőkkel jelöltetné ki a választókerületeket, visszaszorítaná a kamupártokat, olyan szabályok bevezetését javasolják, amelyek biztosítják, hogy valamennyi párt a listán szerzett voksok arányában jusson képviselői helyhez. Szigetvári azzal érvelt, az NVI épületénél történteket választási csalásnak tekintik, ezért a kormánynak számos ponton változtatnia kell. "Aki 2016-ban csalt egy választáson, az 2018-ban is fog" - fogalmazott.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szintén arányos, azonban alapvetően listás választási rendszer mellett érvelt, amelyből akár teljesen hiányozhatnak is az egyéni képviselők. Kiemelte, az elmúlt időszak alapján a koalíciós kormányzásban több erényt lát mint az "egypárti uralomban". Az MSZP-s politikus elfogadhatónak nevezte a parlamenti küszöb csökkentését, valamint egy második kamara kialakítását.

"A gombhoz varrták a kabátot" - fogalmazott Schiffer András azt érzékeltetve, hogy a választási rendszert a miniszterelnök kétszáz tagú parlamentre vonatkozó választási ígéretéhez igazítva alakították ki. Az LMP társelnöke a vegyes választási rendszert megtartaná, de 135 egyéni és 85 listás helyet biztosítana a Házban, a választókerületek határát szintén független bizottsággal jelöltetné ki és a levélben szavazást nem csak a határon túl élőknek biztosítaná.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke egyebek mellett lehetségesnek nevezte, hogy a 2 százalékot el nem érő pártokkal visszafizettetik az állami támogatást. Megjegyezte, saját, ám frakciójával nem egyeztetett álláspontja szerint el lehet gondolkozni azon, hogy a külföldön dolgozók is levélben szavazhassanak.

Szerző
2016.03.26 06:04

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46