Már az Eb-re hangolnak

Publikálás dátuma
2016.03.26. 06:52
Dzsudzsák (7) és a többi magyar sztárok ellen játszik FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Telt ház előtt rendezik meg ma este a Magyarország–Horvátország labdarúgó-mérkőzést, mellyel válogatottunk már a nyári Európa-bajnokságra készül. Bernd Storck szövetségi kapitánynak szokás szerint nagy merítési lehetősége van a támadószekció terén, de a védelemből kidőlt egy alapember.

A magyar nemzeti együttes megkezdi a felkészülést a franciaországi Európa-bajnokságra, hiszen ma este a világsztárokkal teletűzdelt Horvátországot fogadja a Groupama Arénában. Az esélyek nem hazánk nemzeti együttese mellett szólnak, azonban a Norvégia elleni hazai pótselejtezőn bombagólt szerző Priskin Tamás szerint nem lefutott a találkozó. "Olyan forgatókönyv nem létezik, hogy jó játékkal nyerünk? Mert akkor azt választanám – nyilatkozta a Slovan Bratislava támadója a Nemzeti Sportnak. – Elsősorban most az a célunk, hogy úgy játsszunk, ahogy a szövetségi kapitány elképzeli. Ez az összecsapás nem barátságos meccs lesz, hanem felkészülési találkozó, a két jelző közötti különbségen van a hangsúly."

A komáromi születésű csatár jó szezont fut a szlovák Fortuna Ligában: huszonnégy bajnoki mérkőzésén tízszer is eredményes volt. Ennek ellenére óriási a tumultus a támadószekcióban. Nikolics Nemanja folyamatosan jegyzi a találatokat a lengyel Legia Warszawa színeiben (28 bajnoki mérkőzés/25 gól), a Ferencváros százkilós kulcsfigurája, Böde Dániel a hazai bajnokság védőinek az életét keseríti meg (25/17), míg Németh Krisztián az igaz nem túl nívós katari pontvadászatban szerzi a gólokat (7/6) az al-Garafa játékosaként. Ennek ellenére előfordulhat, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány Szalai Ádámnak szavaz bizalmat. A német Bundesligában szereplő, sereghajtó Hannover légiósa több mint egy éve nem szerzett bajnoki gólt, legutóbb 2014. december 12-én talált be még Hoffenheim-játékosként az Eintracht Frankfurt kapujába.

A nagyobb fejtörést viszont az okozza Storcknak, hogy ki helyettesítse a védelemben Kádár Tamást. A lengyel Lech Poznan nagyszerű formában játszó futballistája ugyanis megsérült a telki edzőtáborban, melyet el is hagyott. Könnyen elképzelhető, hogy a Debrecen 27 éves balbekkje, Korhut Mihály kaphat így nagyobb szerepet. Éghet majd a bizonyítási vágy a horvátok ellen a Videoton hátvédjében, Lang Ádámban, ugyanis a Rangadó.hu a játékos ügyeit képviselő iroda munkatársától, Illés Zoltántól megtudta, hogy két megfigyelő is ott lesz a meccsen. Az angol Premier League-ből és a francia élvonalból érkező szakemberek a 23 éves, nyolcszoros válogatott védő miatt látogatnak Magyarországra.

Nemzeti együttesünk legutóbb 2008 májusában, a Szusza Ferenc Stadionban játszott Horvátországgal barátságos mérkőzést. A találkozó 1-1-gyel zárult, ám érdekes, hogy mindkét találatot Niko Kovac – aki ma már a Huszti Szabolcsot is foglalkoztató Eintracht Frankfurt vezetőedzője – szerezte, a másodikat öngólból. Az Erwin Koeman vezette magyar válogatottból Juhász Roland, Dzsudzsák Balázs és Gera Zoltán lépett pályára azok közül, akik ezt ma is megtehetik.

Válogatottunk a kontinenstorna előtt június 4-én Gelsenkirchenben még játszik a világbajnok németekkel, valamint május 20-ra is terveznek egy felkészülési mérkőzést, ám a helyszín és az ellenfél még nem ismert. Az egyaránt Eb-résztvevő magyar és horvát válogatott meccse 18.00 órakor kezdődik, a találkozót az M4 Sport közvetíti.

Kiemelt kockázatú, telt házas meccs
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) jelezte, hogy minden belépőt megvettek a drukkerek. A mérkőzés kiemelt kockázatú lesz a keddi, brüsszeli terrortámadások miatt, ezért a rendőrség jelen lesz a stadionban és annak közvetlen környezetében.
A szövetség felhívta a szurkolók figyelmét, hogy "alapos ruházat- és csomagátvizsgálásra kell számítaniuk, és a jegyen szereplő adatokat a rendezők a személyazonosításra alkalmas okmányokban szereplő adatokkal összevetik és akinek nem egyeznek a jegyen és a hivatalos dokumentumban szereplő adatai, nem léphet be a stadionba".
"Kérjük a szurkolókat, hogy időben érkezzenek a helyszínre" – írta az MLSZ, amely kiemelte, hogy szorosan együttműködött a magyar hatóságokkal és a biztosításért felelős Készenléti Rendőrséggel.Szerző

Rióért fut a szinte vak Orbán Csaba

Publikálás dátuma
2016.03.26. 06:50
Orbán Csabát (balra) a felsővégtag-hiányos Molnár Péter segíti a bécsi maratonon
Meglehet, amennyiben az ultrafutás paralimpiai szám lenne, Orbán Csabától el sem lehetne venni az aranyérmet. A fantasztikus sportember ugyanis falja a kilométereket, számára nincs teljesíthetetlen táv. A brazíliai játékokra a maratoni távon készül kijutni, miközben többször is teljesítette a 212 km-es UltraBalatont. A mindössze ötszázalékos látásmaradvánnyal rendelkező versenyző most Rióért küzd.

Vak futó. A szponzornevek mellett rendszerint ezt írják Orbán pólójára. A kijelentés – melyet hősünk a legkevésbé sem érez bántónak - csak részben helytálló, hiszen Csaba, vagy ahogy a barátai szólítják, Kabóca aliglátó, nagyjából ötszázalékos látásmaradvánnyal rendelkezik. „Azt mégsem lehet kiírni, hogy súlyosan látássérült futó – mosolygott az ultramaratonista, aki másfél évtizeddel ezelőtt tudta meg, hogy szörnyű szembetegségben, retinadisztrófiában szenved, s folyamatosan veszti el a látását. – A balatoni versenyen, melyet 2013-ban, majd egy évre rá is teljesítettem, a látóknak nem megengedett a folyamatos kerékpáros kíséret, azért írtuk ki, hogy a versenytársak, azok segítői és a pálya melletti nézők is tudják, vak vagyok.”

A sportoló egészségügyi szempontból az aliglátó és a vak érték határán mozog, jogi értelemben az utóbbinak számít. Mindezek tükrében majdhogynem felfoghatatlan, hogy amikor csak lehet, egyedül vág neki a távnak, a zárt pályákat a verseny előtt körbejárja, memorizálja, így segítség nélkül is boldogul (odahaza rendszerint éjjel, fejlámpával fut, amikor a két kisgyermeke már lefeküdt). Más volt a helyzet a londoni paralimpián, ahol saját segítővel indult volna, ám a társ az utolsó pillanatban megsérült, így a szervezők egy angol futót állítottak mellé. A maratoni helyezése – három óra egy perc alatt ért célba, s ezzel 12. lett – nagy siker, már csak azért is, hiszen Csaba az első magyar futó, aki ezen a távon rajthoz állhatott a paralimpián. A fiatalember rohamtempóban falja a kilométereket, ami kész csoda, hiszen még hét éve sincs, hogy beleszeretett az atlétikába. „A feleségem javasolta, hogy kezdjek el futni – tette hozzá a Budapesthez közel eső Úriban élő Orbán. – Kettőezer-kilenc május negyedikén kóstoltam bele először. A két kör a Margitszigeten olyan jól esett, hogy nem sokkal később már terepen teljesítettem a félmaratont, majd egyre nőtt a táv, rajthoz álltam ötven, majd nyolcvankilenc kilométeres versenyen.”

Előképzettségnek Csaba a barlangász múltját említette, amíg a látása engedte, túravezetőként és oktatóként is tevékenykedett. A Kabóca becenév is ott ragadt rá, barátai szerint be nem állt a szája… Szerencsére a lelkesedés azóta sem hagyott alább, a legújabb kihívás, hogy a nyáron kijusson Rióba. „Nem lesz könnyű megszerezni a kvalifikációt, de Londonba sem vezetett egyenes út – magyarázta Orbán Csaba. – Nemrég egy hetet tölthettünk el a tatai edzőtáborban, hamarosan megkezdjük a versenyszezont. Április tizedikén rendezik meg a bécsi maratont, ez az utolsó kvalifikációs verseny Rióra. Ahogy Tatán, ezen a viadalon is Molnár Péter lesz a segítőm és kísérőm, aki nagyszerű ultrafutó, illetve maratonfutó, és egyébként remek paraatléta is, felső végtaghiányos kategóriában. Nem először futunk együtt, hiszen már a tavalyi, tenerifei edzőtáborban is ott volt, és nagyon sokat jártuk a sziget hegyeit, útjait.”

Orbán két óra 55 perc körüli időt tervez (az épek közt a kenyai Dennis Kimetto 2 óra 2 perc 57 másodperccel tartja a világcsúcsot), ám egyelőre nem tudni, ez az eredmény elegendő lehet-e a paralimpiai szereplésre. A 44 esztendős magyar versenyzőnek az A-szint elérésére nincs esélye, a bécsit amolyan megerősítő eredménynek szánja, hogy megkaphassa a nemzetközi szövetség egyik szabadkártyáját.

„Jó lenne eljutni Rióba, ám akkor sem dől össze a világ, ha esetleg nem sikerül – vélekedett a sportoló, aki az utóbbi években már nem elégedett meg a futással, triatlonban és duatlonban is próbára tette a kitartását. Az eredmény? Tavaly Svájcban, látássérült kategóriában világbajnoki cím a hosszú távú világbajnokságon. Kabóca hét perc híján tíz órát úszott, kerékpározott és futott egyhuzamban. Nem ez volt az úri hős első világraszóló eredménye. Miindössze négy-öt olyan „őrült” szaladgál a Földön, aki szinte vakon 100-200 kilométereket lohol...

Szerző

Storck: tudom, mire számíthatok Király Gábortól

Publikálás dátuma
2016.03.25. 18:57
FOTÓ: Getty Images
A fokozatos fejlődésben bízik Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki nemcsak egy egyszerű barátságos mérkőzésként tekint a szombaton sorra kerülő, horvátok elleni Európa-bajnoki felkészülési mérkőzésre.

A telki edzőközpontban megtartott pénteki sajtótájékoztatón a német szakember elmondta, nagyon várják már a Groupama Arénában rendezendő összecsapást. Hangsúlyozta, külön öröm, hogy újra teltház előtt léphetnek pályára, hiszen szeretnék megörvendeztetni a szurkolókat, akik a teljes Eb-selejtezősorozatban, illetve a norvégok elleni pótselejtezőn is 12. játékosként buzdították az együttest.

Bernd Storck kifejtette, ez a találkozó rendkívül fontos állomása a felkészülésnek, mivel egy nagyon erős ellenféllel szemben tesztelhetik, hol tartanak. Kiemelte, hogy elsősorban a labdabirtoklásban kell fejlődnie a válogatottnak, és azt, hogy csak "magunkhoz mérten" kell nézni az előrelépést, nem a horvátokat kell felülmúlni ezen a téren. Ugyanakkor jelezte, hogy bátran és offenzívan kell futballozni, és ha a csapata élesben is alkalmazni tudja az edzésen begyakoroltakat, akkor egy jó mérkőzést játszhat a sztárokkal felálló horvátokkal.

A szövetségi kapitány a kezdőcsapattal kapcsolatban jelezte, a veterán Király Gábortól már tudja, mire számíthat, éppen ezért Dibusz Dénes és Bogdán Ádám kap majd lehetőséget. Pintér Ádám és Kádár Tamás sérülés miatt biztosan nem léphet pályára, utóbbit balhátvéd poszton Korhut Mihály, a Debrecen védője fogja helyettesíteni. 

A szakember elmondta, már beszélt azokkal a játékosokkal, akik biztosan szerepet kapnak ezen az összecsapáson, és azokkal is, akik nem, de ők a május 20-i felkészülési mérkőzésen bizonyíthatnak majd. Azt még nem jelentette be a magyar szövetség, hogy a válogatott akkor kivel találkozik.

Gera Zoltán, a Ferencváros futballistája hangsúlyozta, fantasztikus érzés most válogatottnak lenni, nemcsak az Európa-bajnokság miatt, hanem azért is, mert egy felkészülési mérkőzésre megtelik a stadion. Gera szintén kiemelte a labdatartás fontosságát, s azt mondta, szeretnének előrelépni ezen a téren. A veterán játékos a várható eredménnyel kapcsolatban csak annyit jelzett, hogy ő profiként minden mérkőzésen győzni akar.

Fiola Attila a klubjában, a Puskás Akadémiában többnyire középső védőként játszik, de a válogatottban rendre jobbhátvédként bizonyít. Megjegyezte, minden bizonnyal így lesz ez szombaton is, így várhatóan Ivan Perisiccsel, az Internazionale légiósával kerül majd szembe. Riválisáról elmondta, a horvát futballista mindkét lábára remekül cselez. Leszögezte, hogy az Eb mindenki számára nagy lehetőség, különösképpen a fiataloknak, mint ő, hiszen nagyon szeretné magát nívósabb bajnokságban is kipróbálni.

Az MLSZ tájékoztatása szerint mintegy ezer horvát drukker érkezik majd a fővárosba. A magyar szurkolókat arra kéri a szövetség, hogy ha lehet, táskát, illetve esernyőt ne hozzanak magukkal, mert ez lelassítja a biztonsági ellenőrzéseket. A beléptetésnél a személyazonosító iratokat összevetik a jegyen szereplő adatokkal.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:

Dibusz Dénes - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Elek Ákos - Németh Krisztián, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs - Priskin Tamás

Szerző