Előfizetés

Civil jogvédőket képeznek Borsodban

Roma civil szervezetek és kisebbségi önkormányzatok képviselőinek tart jogvédő képzést a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hogy segítséget nyújtsanak a roma közösségből hozzájuk fordulóknak - közölte Muhi Erika a szervezet igazgatója.

A NEKI igazgatója azt mondta, céljuk az, hogy az egy hónap múlva záruló program végén a hallgatók alakítsanak egy egyesületet, amely átfogó segítséget nyújthat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő, jogsegélyszolgálatot igénylőknek, legyen az diszkriminációs ügy, vagy önkormányzatokkal, cégekkel, hatóságokkal szembeni jogérvényesítés.

A képzésben részt vevőknek olyan ismereteket oktatnak, amelyek "napi szinten" érintik a roma közösségeket, így főként a gyermekvédelem, a közmunka, a szabálysértések és a büntetőjog, valamint szociális kérdések témakörében - tette hozzá.

Az elmúlt években a vidéki jogvédő szervezetek sorra szűntek meg anyagi és emberi erőforrások híján, de a jogsegély-igény továbbra is jelentős, főként a borsodi térségben, ahonnan a panaszok túlnyomó többsége ebből a megyéből érkezik hozzájuk - mondta a NEKI igazgatója.

Beszámolt arról is, hogy az országban első alkalommal indult ilyen jellegű civil jogvédő képzést a Norvég Civil Alap támogatásával valósítják meg.

Bárányfesztivál kezdődött a Vajdahunyadvárnál

Több mint százféle, birkából készült étellel, húsvéti játékokkal, gyerekprogramokkal, állatsimogatóval és koncertekkel várja vendégeit szombattól hétfőig a Húsvéti Bárányfesztivál a fővárosban, a Vajdahunyad váránál.

A legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételeket sorakoztatja fel a rendezvény, a vendégek minőségi kézműves termékeket és húsvéti fogásokat is vásárolhatnak és kóstolhatnak: a karcagi birkapaprikáson kívül például báránycombot, birkaburgert, bárányból készült kolbászt is kínálnak a standokon.

A húsételek mellett a hagyományos kürtőskalácsot, kézműves sajtokat, söröket, édességeket is kipróbálhatják az ingyenes fesztivál látogatói.

A gyerekeket kézműves foglalkozás is várja, ahol tojást festhetnek, népi játékokon eleveníthetik fel a múlt hagyományait. Játékos formában a tehénfejést is kipróbálhatják és kézben nevelt bárányokat is megitathatnak az állatsimogatónál - emelte ki a fesztivál szombati sajtóbejárásán Necz István főszervező.

Vasárnap főzőversenyt rendeznek a bárányfesztiválon, a megmérettetésre vállalkozók között a legjobb bárányétel elkészítőjét szakmai zsűri választja ki.

Megelőzte az MSZP a Jobbikot a Publicus Intézetnél

Publikálás dátuma
2016.03.26. 16:18
MSZP-szimpatizánsok FOTÓ: Vajda József
Márciusra megtorpant a Fidesz szavazóinak csökkenése, a párt múlt hónapihoz hasonlóan 23 százalékon áll. Az MSZP kicsit erősödött, és egy százalékpontot növekedve 12 százalékon áll, ezzel az eredménnyel pedig megelőzte a Jobbikot. A Jobbik ebben a hónapban is 11 százaléknyi választót tudhat maga mögött - derül ki a Publicus Intézet legfrissebb elemzéséből, amelyről az origo.hu számol be.

A Fidesz támogatóinak aránya pár hónapnyi csökkenés után megállt, a párt jelenleg 23 százalékon áll. A kormánypárt ezzel az eredménnyel továbbra is egyértelműen vezet, ám úgy tűnik, hogy az elvesztett szavazók visszaszerzésére tett kísérletek, például a menekültügy felmelegítésével, egyelőre nem vezettek eredményre. A Fidesz szavazóinak aktivitása átlagosnak mondható.

Az MSZP szavazóinak aránya az elmúlt egy hónapban egy százalékpontot növekedve, 12 százalékos. A szocialisták jó hónapot zártak, miután a Nemzeti Választási Irodánál történt incidens miatt nagyobb figyelmet kaptak, Salgótarjánban pedig győzni tudtak az időközi polgármester-választáson, ráadásul a választások óta először - bár hibahatáron belül - megelőzték a Jobbikot. Az MSZP szavazói a legaktívabbak, ezért ez az előny a biztos szavazó, pártot választani tudók körében már a hibahatáron van.

A teljes cikket itt olvashatja!