Előfizetés

Erdő Péter: a feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért

Publikálás dátuma
2016.03.27. 09:48
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért, népünkért és a teremtett világért - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombat este Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

Húsvét vigíliáján Erdő Péter szentbeszédében hangsúlyozta: húsvét öröme felelősségre szólít, de egyben erőt és reményt is ad, mert "Isten minden jó igyekezetünkben szeretettel kísér minket.

A feltámadt Krisztus megjelenésekor azt mondja tanítványainak: "Ne féljetek!" és ugyanezt "mondja nekünk is, mert az élet és a szeretet lehetőségei meghaladják az emberi képzeletet, mert földi és örök életünk Istenben van elrejtve" - fogalmazott a bíboros.

A katolikus főpásztor Ferenc pápát idézve hangsúlyozta: "mivel ugyanaz az Atya teremtett minket, láthatatlan kötelékek kapcsolnak össze a világmindenség összes létezőjével", egyetlen nagy családot alkotunk, "olyan emelkedett közösséget, amely szent, szerető és alázatos tiszteletre indít minket".

Erdő Péter arra buzdította a híveket, hogy "Krisztus szenvedésének gyásza után" feltámadásának napján örüljenek együtt a feltámadt Krisztussal és az egész világgal, mert "Krisztus húsvétja az egész világ üdvössége, dicsőség az Isten mennyei boldogságában lévőknek, élet a hívőknek, feltámadás a halottaknak, vereség a pokol számára és kudarc a látszólag győztes halálnak".

"Húsvét öröme szorosan összefügg a mi személyes sorsunkkal. Emeljük hát fel tekintetünket, és keressük, ami odafönt van Isten valóságában és szeretetének közösségében!" - kérte a bíboros.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter számos felnőttet keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében, a jelenlévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmaikat. A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton az egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik. Az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, ezzel minden embert megváltott bűneitől és mindenkit meghív az örök életre.

Még várni kell az ötösre

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

16 (tizenhat)
38 (harmincnyolc)
54 (ötvennégy)
84 (Nyolcvannégy)
90 (kilencven)


Joker: 952579


Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt.
4 találatos szelvény 24 darab, nyereményük egyenként 2.312.945 forint;
3 találatos szelvény 2.466 darab, nyereményük egyenként 23.835 forint;
2 találatos szelvény 68.958 darab, nyereményük egyenként 1.655 forint.

Vasárnap többórás napsütés

Publikálás dátuma
2016.03.26. 20:44
FOTÓ: Thinkstock
Kezdetben délkeleten és helyenként délen készülhetünk kisebb záporokra, napközben pedig a keleti, északkeleti tájakon lehet jelentéktelen csapadék.

Ugyanakkor sokfelé már több órára kisüt a nap. Nyugaton, északnyugaton élénk lehet a délies szél. Hajnalban -1 és +5, délután 10 és 16°C fok között alakul a hőmérséklet, a Dunántúlon várható a melegebb idő. Nem várható fronthatás.