Szélsőjobboldaliak zavarták meg a brüsszeli megemlékezést

Szélsőjobboldaliak zavarták meg a békés megemlékezést a terrortámadások áldozataira vasárnap a belga főváros központjában, a kivezényelt rendőrök vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására.

Mintegy négyszáz, fekete ruhát viselő tüntető jelent meg délután a főváros szívében lévő tőzsdepalotánál kialakult spontán megemlékezés helyszínén.

Az állítólag Antwerpenből érkezett demonstrálók gyűlöletkeltő szövegeket kiabáltak, néhányan náci karlendítésekkel provokáltak.
A megemlékezés résztvevői "multikulturális Brüsszel" és "nemet a gyűlöletre" skandálással reagáltak a szélsőjobboldaliak megérkezésére. A rendőrök körbevették a teret és vízágyúval kiszorították a többségében ittasnak látszó tiltakozókat az utcából.

"Botrányos, ami történik, hogy ilyen gazemberek provokálják a lakosokat a megemlékezésük helyszínén. Tegnap már figyelmeztettek a lehetséges jövetelükre, és úgy látom, semmit nem tettek annak megakadályozására, hogy Brüsszelbe jöjjenek" - mondta Yvan Mayeur polgármester.

A rendzavarást Charles Michel belga kormányfő is elítélte. "A rendőrséggel megtesszük a szükséges lépéseket a tüntetők hazaküldése érdekében" - jelentette ki a miniszterelnök.

Szerző
Frissítve: 2016.03.27. 20:51

Netanjahu megvédte a hadsereget

Elutasította az izraeli kormányfő a hadsereget ért bírálatot kabinetjének vasárnapi ülésén, amiért a katonai ügyészség eljárást indított egy katona ellen, aki agyonlőtt Hebronban egy már ártalmatlanná tett merénylőt.

Az izraeli katonai rádió szerint a kormányülésen Naftali Bennet oktatási miniszter tette szóvá az eljárást.

"A hadsereg katonái, a gyerekeink a legmagasabb erkölcsi normákat követik, miközben bátran harcolnak nehéz körülmények között vérszomjas gyilkosokkal. A katonai vizsgálat ebben az esetben is bizonyosan figyelembe veszi ezeket és más körülményeket" - jelentette ki Benjámin Netanjahu.

"Mindannyiunknak támogatni kell a vezérkari főnököt, a biztonságunkat őrző védelmi erőket és a katonákat"- tette hozzá.
Netanjahu azért keveredett éles vitába a jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű pártot vezető Naftali Bennet oktatási miniszterrel, mert ez utóbbi kijelentette, hogy a védelmi tárca csütörtök óta támadja a gyilkossággal megvádolt katonát. Szerinte a katona elleni bírálat súlyos tett, és esetében nincsen szó gyilkosságról.

A kormány üléséről kiszivárgott, hogy elsőként a belbiztonsági miniszter szállt szembe Benettel. Gilád Erdan hangsúlyozta, hogy nem az ország vezetői határozzák meg a gyilkosság fogalmát, és azt mondta: a miniszterek nem értenek egyet Naftali Bennet álláspontjával.

A miniszterelnök leszögezte, hogy a vizsgálatot végig kell vinni. Netanjahu korábban azt is hangsúlyozta, hogy a kérdéses incidens nem tükrözi a hadsereg egészének viselkedését, és a védelmi erőket ennek alapján bírálni "felháborító és elfogadhatatlan".

Csütörtökön egy izraeli katona közelharcba keveredett egy ellenőrző pontnál a késsel rátámadó palesztinokkal, akik közepesen súlyosan megsebesítették. Ekkor az őrhelyen álló más katonák lelőtték a merénylőket. Az izraeli hatóságok később letartóztatták azt a katonát, aki a jelek szerint a már földön fekvő és ártalmatlanná tett egyik merénylőt agyonlőtte, miután a palesztin közösségi médiában nyilvánosságra hoztak egy ezt dokumentáló videofelvételt.

A katonai ügyészség gyilkosság vádjával vizsgálatot indítottak a jaffói katonai törvényszéken a palesztin merénylőt lelövő katona ellen, ami széleskörű bírálatot váltott ki az izraeli jobboldalon.

Bennettel az élen azzal vádolták a hadsereget, hogy nem nyújt támaszt a nehéz körülmények között harcoló katonáknak. A hét végén heves társadalmi viták folytak az ügyről a közösségi médiában, ahol az izraeliek jelentős része a lövéseket leadó katona mellé állt.

A kiszivárogtatások szerint a gyilkossággal vádolt katona tette elkövetése előtt egyik társának kétszer is azt mondta, hogy meg kell ölni a katonatársukra késsel támadó merénylőt.

A hadsereg illetékesei elutasítják a vádlott azon védekezését, hogy azért lőtte le a sebesült palesztin merénylőt, mert arra gyanakodott, robbanó öv van rajta. Egyrészt a támadót korábban már megvizsgálták, és nem találtak nála pokolgépet, másrészt ha valóban fennállt a gyanú, akkor tűzszerésznek kellett volna megvizsgálnia a férfit, mielőtt a mentőket közel engedik hozzá.

A katonai ügyészség gyakorlata alapján az fogja eldönteni a bűnösséget, hogy a lövéseket leadó katona bizonyítani tudja-e, életveszélyben érezte magát. Ha ezt nem sikerül igazolnia, akkor várhatóan gyilkosság vádjával kell szembenéznie.

Szerző

Brüsszeli merényletek - Nem vittek előre a németországi letartóztatások

Nem találtak a brüsszeli robbantásokkal összefüggésben Németországban őrizetbe vett két ember ügyében arra utaló jeleket, hogy bármi közük lenne a merényletekhez.

Hétvégi német sajtójelentések szerint a súlyos államellenes bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség felügyelete alatt folytatott nyomozás során egyelőre nem találtak kapcsolatot a Düsseldorfban csütörtökön és a Giessenben szerdán őrizetbe vett férfi és a brüsszeli merénylők, vagy azok környezete között.

Giessenben egy 28 éves marokkói férfit vettek őrizetbe. Mobiltelefonján találtak két gyanús üzenetet, amelyekről kiderült, hogy semmi közük a merénylethez. Az egyik sms tartalmaz egy nevet, amely hasonlít az egyik öngyilkos merénylő, Khalid el-Bakraoui nevére, valójában egy másik személyről van szó. A másik sms három perccel azelőtt érkezett az illető készülékére, hogy Khalid el-Bakraoui felrobbantotta magát, és csak a 'fin' szócskát tartalmazza. Ez azonban nem a 'vége' jelentésű francia szót jelöli, hanem a 'hol' jelentésű arab szót latin betűkkel írva.

Nem találtak a brüsszeli merényletek ügyéhez vezető szálakat a Düsseldorfban őrizetbe vett férfi esetében sem. Az illetőről a Der Spiegel című hírmagazin azt írta, hogy a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a szíriai határvidéken, és visszatoloncolták Amszterdamba, ahonnan az országba érkezett. Ugyanazzal a repülőgéppel szállították vissza, mint Khalid el-Bakraouit. A török hatóságok azzal gyanúsították őket, hogy az iszlamisták oldalán részt vesznek vagy részt akarnak venni a szíriai polgárháborúban.

Szerző