Miami tenisztorna - Babos a nyolcaddöntőben

Babos Tímea legyőzte a japán Oszaka Naomit, így bejutott a nyolcaddöntőbe a miami keménypályás tenisztorna női versenyében.

A világranglistán 49. magyar játékos ellenfele a WTA-rangsor 104. helyén áll és előzőleg a tizennegyedikként kiemelt olasz Sara Erranit búcsúztatta. Babos is bravúrral nyert a 64 között: szetthátrányból fordítva verte a ranglistán 14. cseh Karolina Pliskovát.

A vasárnapi csatában a 22 éves magyar teniszező 2:2 után 5:2-re meglépett, négy esztendővel fiatalabb ellenfele azonban utolérte őt. Babos 6:5-ös vezetésnél brékelt ismét, ezzel pedig hozta a 41 perces első játszmát.

A folytatásban Babos már hengerelt, gémet sem engedett a szabadkártyával indult Oszakának, végül 1 óra 6 perc elteltével ünnepelhetett. A nyolcaddöntőben a WTA-rangsorban harmadik, Australian Open-címvédő német Angelique Kerber vagy a selejtezőből érkezett holland Kiki Bertens vár rá.
Párosban a kazah Jaroszlava Svedova oldalán Babos már korábban bejutott a nyolcaddöntőbe.

Eredmény (a torna honlapja alapján):
nők, 6,85 millió dollár (1,9 milliárd forint) összdíjazás:

3. forduló (a 16 közé jutásért):
Babos-Oszaka (japán) 7:5, 6:0

Szerző

Interneten gyűjtenek a diplomafilmjükre

Publikálás dátuma
2016.03.26. 06:49
Chilton Flóra operatőr és Kemény Eszter filmrendező FOTÓ: NÉPSZAVA
Internet gyűjt pénzt diplomafilmjéhez a számtalan fesztiválelismerésben részesült Chilton Flóra operatőr, aki Kemény Eszter fiatal filmrendezővel közösen egy irodalmi művet adaptált.

Chilton Flóra operatőr a Budapesti Metropolitan Egyetem filmoperatőr művész mesterszakának hallgatója, jelenleg alkotópartnereivel diplomafilmjén dolgozik. A 23 éves tehetség és fiatal filmesekből álló csapata, akik szintén a volt Budapesti Kommunikációs Főiskolán (az intézmény tavaly cserélt nevet) tanultak, az internetet hívta segítségül ahhoz, hogy szponzort találjon alkotásuk leforgatására. Filmjüket a kifejezetten ilyen jellegű célokra létrehozott Indiegogo nevű amerikai honlapon lehet támogatni.

Az internet széles körben történt elterjedése óta konkrét művészeti tevékenységek megvalósítására bevett szokássá vált az úgynevezett crowdfunding, vagyis a közösségi finanszírozás. A pénzgyűjtésnek ezen elegáns módja során, a támogatók nem könyöradománnyal segítik a megfelelő anyagiak híján lévő művészeket, hanem egy műalkotás létrejöttét támogatják az interneten létrehozott felületen, banki átutalással. Az anyagi támogatás mellett, akárcsak Chilton Flóra Szürkület című diplomafilmje esetében, az adakozók részesei lehetnek a produkció stábjának, akár producerré is előléphetnek, jelen lehetnek a forgatáson is.

A Szürkület című diplomafilm megvalósítására 1500 euróra (kb. 468 ezer forint) van szüksége a stábnak. Az interneten beérkező adományokat elsősorban technikai felszerelések bérlésére költenék, de az esetleges helyszínbérlésekre, a stáb étkezésére és a szállítás során felmerülő benzinköltségre is gondolnak. (Múlt hónapban Paizs Miklós, művésznevén Sickratman, a Bëlga együttes tagja kért -megélhetési gondjaira hivatkozva - segítséget így. Fél nap múlva már 1,5 millió forint érkezett be a számlájára, néhány nap leforgása során pedig már a 4 milliót is elérte az összeg.)

A készülő alkotást, amelynek forgatókönyve Tóth Krisztina Játszódjatok! című novellája alapján született, Kemény Eszter rendezi. Chilton több ízben dolgozott együtt Kemény Eszterrel, a Parafrázis című 2014-es közös rövidfilmjük számtalan hazai és külföldi fesztiválról tért haza díjjal, együttműködésük legújabb terméke, a Zserbó a Friss Hús versenyprogramjában is szerepel. A produkció konzulense Pálfi György filmrendező.

Szerző

Tarr Béla díszvendég Ázsiában

Publikálás dátuma
2016.03.26. 06:47
Fotó: Népszava
Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendezővel és A torinói ló című berlini filmfesztiválon díjazott filmjével ünnepeli 40. születésnapját a március 21-én kezdődött és április 4-ig tartó hongkongi nemzetközi filmfesztivál. 

Ázsia vezető filmes rendezvényének idei díszvendége a magyar rendező, aki a filmjének vetítését követően mesterkurzust tartott a fesztivál közönségének a Hong Kong City Hall-ban. Tarr Béla a a közeljövőben a Pekingi Filmakadémián is mesterkurzus tart, melynek keretében vetítik A londoni férfi és a Werckmeister harmóniák című filmjeit.

Szerző