Előfizetés

Kárfelmérés Palmürában - Ennyi maradt az Iszlám Állam után (Videók)

Publikálás dátuma
2016.03.28. 11:50
Palmüra az Iszlám Állam csapásai előtt. Illusztráció: Thinkstock
Bassár el-Aszad szíriai elnök a terrorizmus elleni háború „nagy győzelmeként” ünnepelte a történelmi város, Palmüra visszafoglalását az Iszlám Állam (IS) terrorszervezettől. 

A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport is megerősítette a damaszkuszi kormány állítását, hogy Palmüra ismét a kormányerők ellenőrzése alatt áll. A szíriai hadsereg – orosz légitámogatással – a hétvégére visszafoglalta a várost. Putyin orosz elnök gratulált Aszadnak a Kreml szóvivőjének bejelentése szerint. Az államfő szóvivője közölte, hogy „az orosz támogatás nélkül ez lehetetlen lett volna”. Az emberi jogi megfigyelő csoport adatai szerint legalább 400 IS-tag esett el a Palmüráért folytatott harcokban.

Maamoun Abdulkarim, a szíriai régészeti kincsek főfelügyelője a BBC jelentése szerint úgy nyilatkozott, hogy a felbecsülhetetlen értékű műkincseket ért károk valamivel enyhébbek annál, mint amitől tartottak. A következő napokban megkezdik a károk felmérését, hogy mielőbb hozzá tudjanak látni a műemlékek restaurálásához, közölte Abdulkarim.

Az Iszlám Állam tavaly májusban foglalta el az UNESCO világörökségi listáján számon tartott történelmi emlékhelyet és a jelenleg lakott, modern várost, amely Damaszkusz és Deir al-Zour között fekszik. Két, legalább kétezer éves templomot, egy diadalívet és több mint ezer oszlopot döntöttek le a dzsihadisták. Palmürát a szíriai háború előtt évente több mint 150 ezer turista kereste fel.

 

 

Fegyvert vinnének az elnökjelölő konvencióra

Publikálás dátuma
2016.03.28. 11:45
FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images
Már több mint 35 ezren írtak alá az Egyesült Államokban egy internetes felhívást, amelyben azt követelik, hogy a nyári, clevelandi republikánus elnökjelölő konvenció résztvevői nyíltan viselhessenek fegyvert. A petícióban azt kifogásolják, hogy – bár Ohio államban engedélyezett a nyílt fegyverviselés – a republikánus konvenciónak helyet adó Quicken Loans Arena helyi szabályzata tiltja tűzfegyverek bevitelét.

„Ez támadás az amerikai alkotmány második kiegészítése ellen” – olvasható a felhívás szövegében.

Donald Trump, a republikánusok éllovasa az ABC tévécsatornának nyilatkozva nem foglalt egyértelműen állást az üggyel kapcsolatban, ugyanakkor leszögezte, hogy „nagyon erősen támogatja” a második alkotmánykiegészítést, vagyis a szabad fegyvertartás jogát. Igaz, a kampányban nagy előnnyel vezető milliárdos hagyott magának egy kiskaput, mondván: nem tudja pontosan, mit tartalmaz pontosan a petíció, tanulmányoznia kell az apróbetűs részeket is, mielőtt állást foglal. Két vetélytársa, Ted Cruz szenátor, és John Kasich kormányzó egyelőre nem nyilatkozott a petícióról.

A felhívás annál is inkább aggasztó, mivel Trump korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha a republikánus pártvezetés megtagadja tőle az elnökjelöltséget, akkor hívei zavargásokat fognak kirobbantani Clevelandben. Az elnökjelölő konvenciók biztonságát a mindenkori elnök védelmét is ellátó titkosszolgálat felügyeli, a biztonsági terveket a helyi hatóságokkal is egyeztetik. Már 2012-ben is felmerült ez a kérdés, de akkor a floridai Tampában sem engedélyezték fegyverek bevitelét a republikánusok elnökjelölő tanácskozására.

 

Megrendítené az EU biztonságát a Brexit

A Brexit jelentősen csökkentené az Európai Unió biztonságát – írta az amerikai fegyveres erők volt főparancsnoka, egykori CIA-igazgató, David Petraeus a Sunday Telegraph című londoni lapban. 

„Arra biztatom a briteket, hogy gondolják meg kétszer is, mielőtt kivonulnak a nyugati biztonsági rendszer egyik oszlopának számító Európai Unióból” – írta cikkében a volt főparancsnok.

A britek június 23-án tartják a népszavazást arról, tagja maradjon-e az Egyesült Királyság az Európai Uniónak. Petraus cikkében azt írta, semmi kétsége, hogy a Brexit, vagyis a britek kilépése jelentősen megrendítené az EU erejét és ellenállóképességét, méghozzá épp egy olyan pillanatban, amikor a Nyugatot több irányból is támadják. A CIA exigazgatója véleményét azonban nem mindenki osztja: Michael Hayden, egy másik volt CIA-főnök, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi vezetője a minap úgy nyilatkozott, hogy a kilépés az EU-ból csak „korlátozott hatást” gyakorolna a britek biztonságára.