Előfizetés

"Tolvajok!" - Orbán vagyona miatt tüntettek Juhászék (fotók)

Publikálás dátuma
2016.03.29. 12:36
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Az Együtt a kormányhivatal előtt tüntetett a kormányfő vagyonosodása miatt Székesfehérváron. A demonstrálók azt követelték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök álljon a nyilvánosság elé, és számoljon el vagyonával. Az akciót Juhász Péter, a párt alelnöke szervezte a földárveréseknek helyet adó épület elé, ahol egy olyan alcsútdobozi ötszáz hektáros földszelvényt is értékesítettek később, amely Szigetvári Viktor pártelnök elmondása szerint "közvetlenül határos Orbán Viktor majorságával". 

Juhász Péter alelnök azt követelte, hogy a miniszterelnök "számoljon el vagyoni helyzetével, a családja vagyonával, és válaszoljon az újságírók, illetve állampolgárok kérdéseire ezzel kapcsolatban". Hozzátette, meggyőződése, hogy Orbán Viktor Hatvanpusztán él, bár ő ezt tagadja.

Álljon ki, és mondja meg, hol él, "szeretnénk tudni, mi van a személyi igazolványába lakcímként beírva" - jelentette ki. A földárverésekre utalva közölte, ha az Együtt kormányra kerül, akkor elveszi a "jogtalanul megszerzett földeket", és visszaadja azoknak, akik valójában megművelik azokat, és abból élnek.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke közölte: kedden egy olyan alcsútdobozi ötszáz hektáros földszelvényt is értékesítenek Székesfehérváron, amely "közvetlenül határos Orbán Viktor majorságával". Emlékeztetett, az Együtt a kezdetektől fogva küzd az ellen, hogy a Fidesz állami földeket pályáztasson "hamisan bérbe", és az ellen, hogy "állami hitellel korrupt embereknek, strómanoknak országszerte földtulajdont" adjon el.

Juhász Péter és Szigetvári Viktor. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Juhász Péter és Szigetvári Viktor. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A földárverésnek helyet adó épület előtt az Együtt reggel hét órától néhány autó és egytucatnyi ember részvételével demonstrációt tartott. A rendezvényen megjelent Gőgös Zoltán és Molnár Roland, az MSZP két alelnöke is. A nagy sajtóérdeklődés mellett zajló árverésen a tüntetés résztvevői és a politikusok is megjelentek. Az alcsútdobozi, több mint 36 hektáros fásított terület, szántó és kivett kút művelési ágú földterületre egyetlen pályázat érkezett. A szóban forgó föld annak a hatvanpusztai majorságnak a szomszédságában van, amihez az Együtt alelnökének gyanúja szerint Orbán Viktornak is köze van, és amit Mészáros Lőrinc Búzakalász 66 Kft.-je bérli az államtól. Az alcsútdobozi terület végül 44 millió 400 ezer forintos kikiáltási áron kelt el, az árverés végén az Együtt politikusai "tolvaj" bekiabálással kommentálták a földtulajdon megszerzését.

DK: Mészáros újabb földet vett "Orbán-megyében"
Földi Judit, a DK székesfehérvári képviselője személyesen is részt vett az árverésen, amiről azt írta: Ezzel tovább terjeszkedett Orbán Viktor birodalma, aki lassan már azt is kezdeményezheti, hogy Orbán-megyére nevezzék át Fejér-megyét.  A Demokratikus Koalíció történelmi szégyennek tartja, hogy Orbán Viktor a magánbirodalma építésé érdekében hirdetett fölprivatizációt. A DK által képviselt Sokak Magyarországa ki fogja vizsgálni Mészáros Lőrinc összes közbeszerzését és földpályázatát, és mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezze az államnak az így szétosztogatott termőföldeket - írta.

Juhászék célja

A demonstráció előtt Juhász Péter úgy fogalmazott lapunknak: "Nem látok ugyan a jövőbe, de szinte biztosra veszem, hogy ez a föld is a miniszterelnök köreinél fog kikötni. Így már csaknem 5000 hektárt fognak birtokolni az Orbánhoz köthető személyek, ami magyar szinten igen jelentős uradalom" - vázolta Juhász, aki ellen a nemrégiben Fidesz-közelivé vált TV2 lejárató akciót is indított, miután vagyonosodási eljárást kezdeményezett a kormányfő és felesége, Lévai Anikó ellen. Ezzel kapcsolatban pártja kijelentette: nem fogják hagyni, hogy a fideszes pártsajtó az alelnök lejáratásával, vagy bármi más eszközzel elterelje a figyelmet Orbán rejtett vagyonosodásáról, arról, hogy miből telik neki kastélyokra, vagy miből vásárol a felcsúti polgármester több száz hektáros földbirtokokat.

Az Együtt a kormányváltás után vissza fogja venni a tisztességtelenül és törvénytelenül felvásárolt állami földeket, mert nem hagyhatjuk, hogy az egész országunk a Fidesz hűbérbirtokává váljon - írták. A párt aggályait alátámasztja az is, hogy Fejér megyében márciusban a kormányfő veje, Tiborcz István családja, illetve a Lévai Anikó földjeit is művelő Flier Jánosék is jelentős méretű földterületekhez jutottak. Orbán Ráhel férjéék egy nap alatt 216 millió forintot költöttek 193 hektár földre Bicskén, és év elején Mányon is vettek csaknem 300 hektár földet. Felcsút milliárdos polgármestere és családja több mint egymilliárdot fizetett az Orbán Győző tulajdonát képező Hatvanpuszta majorság körüli terület felvásárlásáért. Emellett Száron is szereztek 77 hektárt.

A titokzatos Habsburg-major

A Népszava korábban már többször írt a titokzatos Habsburg-majorságról, melynek felgöngyölítése egy a kormányfő által a Facebookon megosztott képpel kezdődött, amin a miniszterelnök a család kuvaszával, Nárcisszal pózolt, akit valakik egyszer majdnem agyonvertek a család felcsúti kertjében. A 444.hu két munkatársa felkerekedett, hogy tisztázza a kutya hollétével kapcsolatos zűrzavart és egy Alcsútdoboz mellett faluban meg is találta az ebet, egy majorságban. Hatvanpusztán, egy 13 hektáros, az országúttól úgy 200 méterre fekvő birtokon, az egykori főhercegi majorban, ahol öt, gyönyörűen felújított, inkább kastély-, mint majorságjellegű épület áll. 

Az egykori Habsburg-birtokot Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos gázszerelő bérli Orbán Győző ingatlanos cégétől, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft.-től. Amit maga Mészáros erősített meg az Átlátszónak 2012-ben adott videóinterjújában. A sajtó akkor kezdett arról írni, hogy a szépen felújított hatalmas műemlékegyüttes valójában Orbán titkos dácsája. Aminek írásos nyoma a fájdalmasan korán elhunyt oknyomozó, Ferenczi Krisztina Narancsbőr című kötetében is megtalálható. Valamint az Átlászón 2012. május 10-én közölt cikkében: a 13 hektáros műemléki területet azok az állami földek veszik körül, amiket Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. a közelmúltban nyert el 20 éves bérletre, mellette Lévai Anikó szántói fekszenek. 

A Habsburg-majorság hátteréről bővebben ide kattintva olvashat!

 

Nem lesz Cruyff Stadion

Publikálás dátuma
2016.03.29. 11:24
Johan Cruyff 2008-ban. FOTÓ: Ross Kinnaird/Getty Images
A múlt csütörtökön elhunyt Johan Cruyff családja nem óhajtja, hogy a focilegendáról nevezzék el az Ajax stadionját, az Amsterdam ArenÁt. Sőt, kifejezetten elleneznek bármilyen erre vonatkozó ötletet, így biztosan nem lesz Johan Cruyff ArenA a hollandiai nagyvárosban. 

Az üzlet a Holland Labdarúgó-szövetség elnöke részéről merült fel, aki szerint így tudnának méltóképpen elbúcsúzni a súlyos betegségben elhunyt Cruyfftól. Mindezt halála után egy nappal jelentette be. „Ez lenne a legjobb emlék, ami csak elképzelhető” – fejtette ki. A város polgármestere, Eberhaard Van der Laan szerint a város lakosai annyira tisztelték az elhunytat, hogy önkéntelenül is Johan Cruyff Stadionnal nevezték a létesítményt. Cruyff egykor az Ajax játékosa és edzője is volt, egyebek mellett nyolc bajnokságot és három BEK-et is nyert az amszterdami együttessel. 

Szövetségi kapitány lesz a Barcelona edzője?

Publikálás dátuma
2016.03.29. 11:20
FOTÓ: Lars Baron/Bongarts/Getty Images
Jordi Mestre, a Barcelona alelnöke elmondta, rövidesen új szerződést kínálnak Luis Enriquének, az együttes trénerének. 

Mint fogalmazott, ha eltávozik a katalánoktól, az nagyon szomorú lesz majd számukra. Kifejtette, amennyiben spanyol szövetségi kapitány kíván lenni, nem akarják megakadályozni eltávozását. Luis Enrique szerzőzése 2017-ben jár le.

A Mundo Deportivo című lapnak adott hosszú interjújában kitért a Neymar eltávozásával kapcsolatos pletykákra is. Mint fogalmazott, nyugodtak, mert érvényes szerződésük van a brazil támadóval. Ráadásul Neymar nem is kívánja elhagyni az együttest. Elmondta, a brazil igazi jelenség, de a csillag Leo Messi. Kifejtette, nemsokára ismét tárgyalóasztalhoz ülnek vele, hogy eszmét cseréljenek a folytatásról.