Németországban 11 merényletet hiúsítottak meg

Németországban 11 terrortámadást hiúsítottak meg az ezredforduló óta - mondta egy keddi interjúban a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke, aki ismét megerősítette, hogy a brüsszeli merényletek ügyében nem találtak Németországba vezető szálakat.

Holger Münch a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati műsorszolgáltató társaságnak adott interjúban elmondta, hogy a BKA folyamatosan elemzi a brüsszeli terrortámadások lehetséges németországi vonatkozásait. Megállapították, hogy a terroristák Németországot "tranzitországként használták", és nincsenek német vonatkozású "közvetlen kapcsolatok" az ügyben.

Ugyanakkor Németország fenyegetettsége jelentős, mert egész Európa, és így Németország is az iszlamista terrorizmus célkeresztjében van, és tavaly jelentősen emelkedett a veszélyes - merényletek elkövetésére hajlandó - iszlamisták száma. Így már 470 ilyen személyt tartanak nyilván - mondta a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv vezetője. Konkrét veszélyről, készülő támadásról azonban nincsenek információk - tette hozzá Holger Münch.

A BKA vezetője elmondta, hogy technológiai fejlesztésekre van szükség a lehetséges terroristák kommunikációjának megfigyeléséhez, és javítani kell a biztonsági szervek együttműködését európai szinten. A német hatóságok felkészültségét jónak nevezte, és elmondta, hogy a 2001-es amerikai terrortámadások óta sokat tanultak. Hangsúlyozta, hogy nem csak a szerencsén, hanem a hatóságok összehangolt munkáján is múlott, hogy az ezredforduló óta már 11 merényletet megakadályoztak.

Szerző

Pozsgayról és "Orbán pártügyéről" ír a külföldi sajtó

Nekrológot közölt Pozsgay Imréről keddi kiadásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A tekintélyes konzervatív német lap szerzője, Stephan Löwenstein írásában úgy vélte: jellemző a mai magyarországi helyzetre, hogy "még történelmi szereplőket is táborhoz tartozás szerint méltatnak". Az 1989-es fordulat "úttörői" közül Horn Gyula "a baloldalnak és a liberálisoknak minden, a nemzeti konzervatívoknak semmi", Pozsgay Imrét pedig "a baloldal hatalma idején elfelejtették", holott a napokban elhunyt politikus "a diktatúrától a demokráciába vezető fordulat úttörője volt, mert megkérdőjelezte a kommunisták egyeduralmi igényét" - írta Stephan Löwenstein.

Kifejtette, hogy Pozsgay Imrét a nyolcvanas években "kitaszították a kormányból", és egy "fogatlan" intézmény, a Hazafias Népfront élére helyezve "félreállították", de a politikus reformtörekvéseinek eszközévé változtatta a szervezetet. Hozzátette, hogy Pozsgay Imre nyilvánosan népfelkelésnek nevezte az ellenforradalomnak pecsételt 1956-os forradalmat, és fővédnöke volt a páneurópai pikniknek, amely az egykori NDK sok lakójának lehetővé tette "a spontán menekülést Nyugatra". 

Ugyanakkor "a liberális pártok keresztülhúzták" azt a tervét, hogy megpályázza az államfői tisztséget - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője. Hozzáfűzte egyebek között azt is, hogy Pozsgay Imre a Magyar Demokrata Fórum "kezdeményezője" volt.

Stephan Löwenstein nekrológjában hozzátette, hogy Orbán Viktor 2010-es választási győzelme után bevonta Pozsgay Imrét az alaptörvény kidolgozásának folyamatába, ez azonban "valójában Orbán pártügye maradt". Pozsgay Imre volt államminiszter, egyetemi tanár életének nyolcvanharmadik évében pénteken hunyt el. 1976-80-ig kulturális, 1980-82-ig művelődési miniszter volt, a kormányba 1988-ban került újra államminiszterként. 1989 januárjában, a pártvezetők közül elsőként, az 1956-os forradalmat népfelkelésnek nevezte. 1989 augusztusában ott volt a soproni páneurópai pikniken, amelynek keretében több száz keletnémet jutott ki Nyugatra.

Szerző

Eltérített utasszállító - Nincs magyar utas

Nincs magyar utas az eltérített, Cipruson landoló egyiptomi repülőgépen - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kedd délelőtt.

Menczer Tamás azt mondta: jelenlegi információk szerint egy gép eltérítő van, s úgy tűnik személyes motiváció áll a háttérben. A külügyi szóvivő arra a kérdésre, hogy megváltoztatják-e Egyiptom biztonsági besorolását azt válaszolta, ilyen esetekben a konzuli osztályon minden fontos információt begyűjtenek, és azt is figyelik, hogy más európai országok miként viszonyulnak a történtekhez. Amikor megvan minden információ, akkor döntenek arról, hogy szükséges-e az adott ország biztonsági besorolásának megváltoztatása - mondta Menczer Tamás.

A repülő az egyiptomi Alexandriából Kairóba indult, de az egyik utas azzal fenyegette meg a pilótát, hogy működésbe hozza a testén lévő robbanómellényt, ha nem Lárnakán száll le. Ciprusi televíziók a helyszínről kedd délelőtt arról számoltak be, hogy az utasok egy része, mintegy 40-50 ember, köztük nők és gyermekek leszálltak az utasszállítóról. 

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság korábbi közleménye szerint a gépen 55 utas és öttagú személyzet tartózkodott. Biztonsági források szerint az utasok között volt nyolc brit és tíz amerikai állampolgár is.  A legfrissebb hírek szerint az egyiptomi légitársaság Airbus 320-as típusú utasszállító repülőgépét eltérítő férfi egyiptomi állampolgárságú. Az al-Ahram című egyiptomi napilap helyi biztonsági erőktől úgy értesült, hogy a férfi az egyesült államokbeli atlantai egyetem professzora.

Szerző