Előfizetés

Hanga újra az Euroliga álomcsapatában

Publikálás dátuma
2016.03.30. 07:56
Hangát (középen) kontinensszerte egyre magasabban jegyzik FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JON IZARRA
Az évad során másodszor került be a forduló álomcsapatába Hanga Ádám a kosárlabda Euroligában.

A legjobb magyar játékos remeklésével a Laboral Kutxa a múlt héten hazai pályán 75-71-re legyőzte a szintén spanyol Barcelonát a top 16-os szakasz 12. fordulójában. Hanga 37 perc alatt 11 pontot, 7 lepattanót gyűjtött, és a neve mellé került három gólpassz, valamint egy-egy labdaszerzés és blokk, az összesített egyéni statisztikákon alapuló VAL-értéke 20 lett, ezzel csapata második leghasznosabb játékosának bizonyult. Az Euroliga honlapja méltatásában kiemeli, hogy a magyar játékos - aki „helyi legenda Vitoriában” - mindenütt ott volt a pályán, a játék minden eleméből kivette a részét, ráadásul a hajrában a büntetővonalról sem hibázott. A korábban, még Tau Cerámica néven szereplő, Dávid Kornélt is foglalkoztató baszk együttes az F jelű nyolcas második helyén áll 8/4-es mutatóval. A top 16-os szakaszból még két forduló van hátra, mindkét csoportból az első négy kerül az április 12-én rajtoló negyeddöntőbe. Hangáékra pénteken újabb embert próbáló feladat vár, hiszen az „életéért küzdő” Real Madrid látogat Vitoriába.

A forduló csapatába a magyar válogatott klasszisa mellett Nikosz Ziszisz (görög, Brose Baskets Bamberg), Elliot Williams (amerikai, Panathinaikosz), Anthony Randolph (amerikai, Lokomotiv Kuban Krasznodar) és Vangelisz Mancarisz (görög, Olympiakosz) került be.

Kapcsolódó
Hangáék nyertek az Euroligában

Első kalapban a lányok

Fő kiemeltként, az első kalapból várhatja az Európa-bajnok magyar női vízilabda-válogatott - Ausztrália társaságában - a nyolccsapatos riói olimpiai torna sorsolását, amelyet Triesztben, a férfi olimpiai selejtezőtorna zárónapján, jövő vasárnap ejtenek meg.

A második kalapba került a vasárnap véget ért női olimpiai kvalifikációs torna győztese, az Egyesült Államok olimpiai és világbajnoki címvédő együttese, továbbá a Goudában másodikként végzett Olaszország. A hollandiai sorozat bronzérmese, Oroszország és Ázsia legjobbjaként Kína gárdája van a harmadik kalapban, a negyedikben pedig a Goudában negyedik spanyol válogatott, valamint az ötkarikás játékok házigazdájának, Brazíliának a válogatottja.

„Úgy érzem, mindenki ellen jó eséllyel állhatunk ki, még az amerikaiak ellen is, annak ellenére, hogy rengeteg kiváló játékosuk van – fogalmazott a szövetség honlapján Bíró Attila, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya. – Az európai csapatok közül mindenkit megvertünk már, azaz tudjuk, hogy hihetünk magunkban. Örülök, hogy a nyáron közös edzőtáborunk lesz az amerikaiakkal, míg az ausztrálok, akik szintén nagyon erősek, Budapestre jönnek néhány napra közös edzésekre, velük hivatalos mérkőzést is játszunk. Ami az olimpiai sorsolást illeti: nincsen kívánságműsor, mindenkit meg tudunk verni. Szívesen játszanék a spanyolokkal, mert velük még nem játszottunk az utóbbi időben, és persze az amerikaiaknak is jó lenne megmutatni, hogy velünk is számolni kell.”

 Az olimpiai női torna résztvevői
Brazília - rendező
Magyarország - Európa-bajnok
Kína - Ázsia legjobbja
Ausztrália - Óceánia legjobbja
Egyesült Államok - a hollandiai kvalifikációs torna győztese
Olaszország - a kvalifikációs torna második helyezettje
Oroszország - a kvalifikációs torna harmadik helyezettje
Spanyolország - a kvalifikációs torna negyedik helyezettje

Fellázadt a politika

R.T.
Publikálás dátuma
2016.03.30. 07:54
Marin adta át a díjakat a 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntője után FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Latin-Amerikában egyre nagyobb politikai hullámai vannak a FIFA korrupciós ügyeinek. A brazil Kongresszus vizsgálatot indított az ország sportvezetőinek korrupciós érintettsége kapcsán néhány hónappal azután, hogy hasonló eljárást indított a szenátus is.

A brazil Kongresszus kedden vizsgálóbizottságot hozott létre azzal a céllal, hogy utánajárjon, milyen bűncselekményeket követtek el a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vezetői. Ez a nyomozás egyebek mellett a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) volt vezetőjét, José Maria Marint is érinti – közölte a brazil parlament kommünikéjében. Más neveket nem említettek meg.

José Maria Marin a FIFA azon hét vezetőjének egyike, akit a nemzetközi szövetség 2015. májusi kongresszusa során letartóztattak a svájci hatóságok az amerikai igazságszolgáltatás közbenjárására. A FIFA vezetőit korrupcióval vádolják. Bár a FIFA akkori kongresszusán még újraválasztották a FIFA elnökét, Sepp Blattert, a botrány nyomán felfüggesztették tisztségéből, idén február végén pedig tisztújító kongresszust rendeztek, amelyen Gianni Infantinót, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) addigi főtitkárát választották meg a szövetség élére.

Marin 2012-2015 között állt a brazil szövetség élén. Az amerikai hatóságok kérésének eleget téve Brazília tavaly novemberben szolgáltatta ki az Egyesült Államoknak. Washington szerint kenőpénzt fogadott el a dél-amerikai televíziós közvetítési jogok tárgyalása során. Jelenleg feltételes szabadlábon van, New York-i luxusapartmanjában tartózkodik, a Trump Towerban.

Brazília különösen nehezen tudja maga mögött a korrupciós botrányokat. A Marin utódának megválasztott Marco Polo Del Nero ugyanis szintén az amerikai ügyészség látókörébe került. Ezért bejelentette, felfüggeszti tevékenységét, hogy kizárólag jogi védelmére koncentrálhasson. Ám ez még mindig nem minden. Marin elődje, Ricardo Teixeira, aki 1989-től 2012-ig irányította a brazil szövetség működését, szintén nehéz helyzetbe került, hiszen vele szemben is eljárást indítottak az amerikai hatóságok.

A FIFA már 2012 júliusában nyilvánosságra hozta azt a dokumentumot, amely bizonyítja, hogy Joao Havelange, a szervezet korábbi elnöke, valamint Ricardo Teixeira, a brazil szövetség volt vezetője dollármilliós jutalékokat kapott 1992 és 2000 között az azóta csődbe ment ISL nevű marketingcégtől. A FIFA egy svájci bíróság iratait tárta a nyilvánosság elé. Ezek szerint Teixeira legalább 13 millió svájci franknak megfelelő összeget kapott 1992 és 1997 között az ISL-től, amely 2001-ben ment csődbe. Az aktákban az is benne szerepelt, hogy Havelange 1997-ben 1,5 millió svájci franknak megfelelő összeggel lett gazdagabb hasonló módon. A két brazil sportvezetőhöz köthető számlákra érkezett "fizetések" összesen csaknem 22 millió svájci frankra rúgtak 1992 és 2000 között.

Havelange és Teixeira jutalékai ügyében egy svájci ügyész kezdett nyomozást, ő sikkasztással és hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a sportvezetőket. Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat 2010 júniusában titkosították, nem sokkal azután, hogy az illetékes ügyészek, a FIFA, valamint Havelange és Teixeira megegyezésre jutottak, és ezzel lezárult a büntetőügy. A FIFA egyénként akkor azt is hangsúlyozta, hogy Blatter nem volt érintett az ISL botrányban, ami arra is utalhat, hogy a FIFA volt elnöke már akkor megpróbált előre menekülni.

Mindenképpen új és fontos fordulat az, hogy a brazil politika is bekapcsolódik a labdarúgás korrupt vezetőivel szembeni harcba. A foci illetékesei eddig szent tehénnek számítottak az országban, a helyzet a 2014-es brazíliai foci világbajnokság előtt kezdett megváltozni. Százezrek tiltakoztak országszerte a rendezés ellen, mert úgy vélték, a stadionok építése helyett inkább a kórházakra, iskolákra kellene fordítani a pénzt. Megszűnt a labdarúgás régi nimbusza. Brazíliában régen a sportsikerek jelentették az emberek, a rendkívüli szegénységben élő társadalom egyetlen örömét, mára azonban megváltozott a helyzet, kialakult egy viszonylag erős középosztály, amely már nem a sportsikerekben, a fontos sportesemények rendezési jogának megszerzésében látja a jövő zálogát.

A brazil parlamenti bizottság felállítását Joao Derly kezdeményezésére hívták életre. Ő maga, ha nem is labdarúgó, híres sportoló volt, kétszer is (2005-ben és 2007-ben) világbajnoki címet szerzett cselgáncsban. Az előző évben a brazíliai szenátus állított fel vizsgálóbizottságot azzal a céllal, hogy vizsgálja ki az ország labdarúgását ért korrupciós vádakat. A vizsgálat akkori legfőbb kezdeményezője az egykori zseniális csatár, Romario volt, aki jelenleg Rio de Janeiro állam szenátora.

Százezreket fizet a hondurasi exelnök
New Yorkban folyamatosan zajlanak a korrupt FIFA-vezetők elleni perek. S az ügy ez esetben is egyre inkább politikai hullámokat ver. Rafael Callejas, aki 1990 és 1994 között a közép-amerikai Honduras államfője, majd a 2000-es évek elején a FIFA televíziós jogokkal foglalkozó bizottságának tagja volt, az eddigi legfontosabb beismerő vallomást tette. Elismerte ugyanis a hivatali visszaélés vádját, s azt, hogy több százezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el a floridai székhelyű, jelenleg a spanyol Imagina Grouphoz tartozó Media World cégtől azért, hogy aztán ennek adja tovább az amerikai közvetítési jogokat.
A 25 perces meghallgatás során a volt hondurasi államfő azt közölte, egy év alatt kifizeti a 650 ezer dolláros kárt, ebből 180 ezret egy héten belül utal át. Amennyiben a hondurasi elnököt bűnösnek találnák, legfeljebb 20 éves börtönbüntetés várna rá.
A vádak szerint egyébként kenőpénzzel lefizette a hondurasi szövetség tagjait azért, hogy válasszák újra a testület élére. Az elmúlt évben volt kénytelen leköszönni a testület éléről. Mint az AFP az Egyesült Államok ügyészségének adatai alapján emlékeztet rá, eddig mintegy 190 millió korrupciós pénzt koboztak el a FIFA-t érintő megvesztegetési ügyek kapcsán. További 100 millió dollárt pedig zároltak az Egyesült Államokban és további 13 államban.