Megdöbbentő felmérés: támogatják Trump ötletét

A brüsszeli terrortámadások nyomán az Egyesült Államokban nőtt a muszlimok teljes beutazási tilalmának támogatottsága. A tavaly decemberben Donald Trump által felvetett javaslatot nagy felzúdulás fogadta, de egy friss YouGov-felmérés szerint korántsem mindenki utasítja el a milliárdos provokatív felvetését. 

Míg decemberben a megkérdezett csaknem ezer amerikai 45 százaléka válaszolt igennel, márciusban a beutazási tilalmat már 51 százalék helyeselte. Ted Cruz texasi republikánus szenátor és Donald Trump egyaránt javasolta, hogy a rendőrségnek járőröznie kellene a muszlimok által lakott környékeken, hogy így vegyék elejét az iszlám közösség radikalizálódásának. Ezt összességében 45 százalék támogatta, 40 százalék ellenezte. Erősen eltér azonban a két párt szavazóinak álláspontja, míg a demokrata szavazók 29 százaléka támogatja, s 57 százaléka elutasítja a járőrözést, a republikánusoknál fordított az arány: 74 százalék helyeselné, s csupán 16 százalék ellenezné azt.

Szerző

Eltérített gép - Mobilokból készült a hamis robbanóöv

Használt mobiltelefonokból gyártott magának hamis robbanóövet az egyiptomi gépeltérítő – mondta el Joannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter tegnap újságíróknak. A Proto Thema című görög lap számolt be erről. 

A külügyminiszter szerint éltek ugyan a gyanúperrel, hogy a robbanóöv nem valódi, de mindenképp számolniuk kellett azzal a lehetőséggel, hogy gépeltérítő mégis képes lehet magát és a gépet a levegőbe repíteni.

Az egyiptomi különleges erők a helyszínre érkeztek, s készek lettek volna megrohamozni a gépet, de szerencsére végül erre nem volt szükség. A férfi akkor adta meg magát, amikor a ciprusi hatóságok megtagadták követelését, hogy töltsék fel üzemanyaggal a gépet és repüljenek tovább Isztambulba.  Az 1957-ben született Szeif Eldin Musztafa Mohammed már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel. Csalás, okirathamisítás és kábítószerhasználat miatt is vádat emeltek már ellene.

Szerző

Esély sincs a spanyol kormányalakításra

Publikálás dátuma
2016.03.30. 11:53
Pedro Sánchez. FOTÓ: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images
Ma újra tárgyal a spanyol szocialisták vezetője, Pedro Sánchez a radikális baloldali Podemos vezetőjével a kormányalakításról.

Az esélyek azonban semmivel sem jobbak, mint korábban. Sánchezt, a PSOE főtitkárát kérte fel kormányalakításra VI. Fülöp király, miután a választásokon az élen végzett konzervatív Néppárt (PP) vezetője, a korábbi miniszterelnök, Mariano Rajoy nem vállalta, hogy kisebbségi kabinet megalakításával próbálkozzon.

Sánchez március elején elbukott a parlamenti beiktatáson, mivel hiába írt alá paktumot a középjobb katalán Ciudadanos párttal, kettejük koalícióját sem jobb, sem baloldalról nem támogatták. A Ciudadanos nem akar olyan koalíciót, amelyben a Podemos is helyet kap, a Podemos viszont csak tisztán baloldali koalícióba lenne hajlandó szerepet vállalni. A mai Sánchez-Iglesias találkozó előtt a szocialisták vezetője a Ciudadanost vezető Albert Riverával folytatott megbeszélést, s megerősítették, hogy közös kormányprogramjuk mellett továbbra is kitartanak.

Mariano Rajoy, az ügyvezető kormányfő mindeközben arra számít, hogy Sánchez újabb kísérlete is kudarcba fullad, s akkor ismét előállna a nagykoalíció ötletével. Ezt azonban a PSOE és a Ciudadanos már egyaránt elutasította. A néppárti miniszterelnököt tegnap neve említése nélkül bírálta elődje, José María Aznar. A volt konzervatív kormányfő egy latin-amerikai vezetők részvételével rendezett tanácskozáson közölte: „A PP-nek olyan új vezetőre lenne szüksége, aki képes a helyzet magaslatára emelkedni, s megfelelni az új kihívásoknak.” Aznar már korábban is kritizálta elődjét, nem értett egyet azzal, hogy Rajoy elutasította a király felkérését, s meg sem próbálkozott a kornányalakítással, átengedve az elsőség jogát a választásokon második helyen végzett szocialista pártnak.

A politikusok még néhány hétig, május 2-ig próbálkozhatnak, ha addig nem áll fel az új madridi kormány, előrehozott választásokat írnak ki Spanyolországban.

Szerző