Magyaros WTCC

Publikálás dátuma
2016.03.31 07:54
Michelisz Norbert idén már a gyári Hondával vág neki a szezonnak FORRÁS: FACEBOOK
„Három a magyar igazság” – írta ki Twitteren a túraautó-világbajnokságban (WTCC) szereplő, idén a gyári Hondához kerülő Michelisz Norbert, miután a Zengő Motorsport két fiatal tehetsége, Ficza Ferenc és Nagy Dániel is lehetőséget kapott a sorozatban. Az idénynyitó Francia Nagydíjon azonban még lehet, hogy csak két versenyző képviselheti Magyarországot.

Már januárban felrázta a magyar motorsport világát, hogy a kétszeres privát világbajnok Michelisz Norbert átigazolt a túraautó-világbajnokságban (WTCC) szereplő gyári Hondához. A 31 éves versenyző korábban lapunknak elmondta, nagyon örült annak, hogy egykori csapatából, a Zengő Motorsportból magával vihette versenymérnökét, Bári Gergőt, utólag azonban kiderült: korai volt a lelkesedése. Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki "klikkesedés" az istállón belül, Gabriele Tarquini korábbi versenymérnöke, az olasz Andrea Cisotti foglalkozik majd Michelisszel, míg Bárinak a csapattárssal, a portugál Thiago Monteiróval kell együttműködnie. A gyári Honda harmadik tagja a 2012-es szezon brit világbajnoka, Robert Huff.

A szezonnyitó Francia Nagydíjat ezen a hétvégén rendezik, ezúttal azonban nem csak Micheliszért szoríthatunk. Hosszas találgatás előzte meg a Zengő Motorsport pilótáinak kilétét. Sőt, sokáig arról volt szó, hogy a magyar együttes tavalyhoz hasonlóan egy versenyzővel indul, azonban a svéd NIKA Racingtől sikerült szereznie egy Honda Civicet. Ezzel 2012 után indítanak két pilótát Zengőék: akkor Michelisz társa Wéber Gábor volt.

Zengő Zoltán csapatmenedzser választása az istálló Junior Teamjének két fiataljára eset. Egyikük az a 19 éves Ficza Ferenc, akinek az édesapja (idősebb Ficza Ferenc) tizenegy bajnoki címet szerzett a túraautós és GT-bajnokságokban. A szekszárdi születésű tehetség már öt évesen elkezdett gokartozni, 2005-ben és 2006-ban meg is nyerte a Kadet 60-as géposztályt, 2007-ben pedig a Rotax Mini Max kategóriában lett összetett 3. helyezett. 2010-ben már a Suzuki Kupában indult, és bajnok is lett. Ekkor még csak 14 éves volt, amivel minden idők legfiatalabb magyar bajnokának számít a mai napig. Két évvel később a túraautó Európa-bajnokságba (ETCC) is belekóstolt egy Alfa Romeo 156 WTCC-vel. Első Eb-futamán 3. lett Monzában. 2013-tól a SEAT León Európa-kupában versenyzett, amit egy évvel később majdnem meg is nyert, 2015-ben pedig futamgyőzelmet szerzett a hungaroringi ETCC-futamon.

A másik WTCC-újonc a 18. születésnapját még csak idén, április 9-én ünneplő Nagy Dániel. A budapesti tehetség sportos családból származik: édesapja és édesanyja is versenyzett korábban, testvére pedig a vízilabda-válogatott kapusa, Nagy Viktor. A „kisebbik Nagy” két bajnoki címet (2013, 2015) szerzett az RCM Suzuki Kupában. Tavaly pedig egy általa még sosem vezetett SEAT-tal márkán belül a legjobb eredményt érte el a Red Bull Ringen rendezett TCR-futamon. Így összesen három magyar indul a WTCC-ben, egyedül a franciák – akik négyen vannak – képviselik többen hazájukat. Nagy viszont nem biztos, hogy rajthoz áll a hétvégén, mivel még nem készült el teljesen az autója.

A Zengő Motorsport kifejtette, hogy bár nehéz Michelisz helyére érkezni, nem az ő utódait kereste, hanem új egyéniségeket. „Szeretnénk, ha most nem megfelelni akarnának, hanem magukhoz képest a legtöbbet fejlődni. Ne hasonlítsuk őket senkihez – fogalmazott a magyar csapat. – Michelisz már a dobogóért kell, hogy harcoljon a ’jedik’ között. A mi ’padavanjaink’ persze velünk együtt álmodhatnak a sikerről. Elég, ha tudják, hogy átjárja őket az erő."

Francia Nagydíj
Első verseny: 2005 (2014 óta Paul Ricard-ban)
Legtöbb győzelem: Jörg Müller (német), Alain Menu (svájci), Augusto Farfus (brazil), José María López (argentin) 2-2
Pálya hossza: 3,841 méter
Körök száma: 16 (első futam), 17 (második)
Körrekord (versenyen): José María López (argentin, Citroën) 1:31.148 (2015)
Tavalyi győztesek: Sébastien Loeb (francia, Citroën) az első futamon, José María López (argentin, Citroën) a másodikon

A magyar csapat nem vásárolta meg a 2016-os fejlesztéseket. Egyrészt azért, mert nagyon drágák, másrészt Michelisz távozásával több tervező és szerelő is elment az istállótól, ezért ebben az évben a cél a tanulás. A pontszerzés így egyelőre még bravúrnak számítana. Korábban megszoktuk, hogy piros-feketében pompázik Zengőék Hondája, azonban idén ez is változik. Az alakulat húsvét hétfőn közzétett egy fotót az autó egyik részletéről, mely fehér, fekete, ezüst, és neonzöld színekben tündököl.

A 2016-os mezőny
Gyári csapatok
Lada: Gabriele Tarquini (olasz), Hugo Valente (francia), Nick Catsburg (holland)
Honda: Michelisz Norbert (magyar), Robert Huff (brit), Tiago Monteiro (portugál)
Citroën: José María López (argentin), Yvan Muller (francia)
Volvo: Fredrik Ekblom (svéd), Thed Björk (svéd)
Privát csapatok
Sébastien Loeb Racing: Tom Chilton (brit), Grégoire Demoustier (francia), Mehdi Bennani (marokkó)
ROAL Motorsport: Tom Coronel (holland)
Campos Racing: John Filippi (francia), a másik pilóta kiléte lapzártánkig ismeretlen volt
Münnich Motorsport: René Münnich (német)
NIKA Racing: John Bryant-Meisner (svéd)
Zengő Motorsport: Ficza Ferenc (magyar), Nagy Dániel (magyar)


A Francia Nagydíj időmérő edzése szombaton 15.00 órakor (Tv: Eurosport 2) kezdődik, az első futam vasárnap 12.15 órakor (Tv: Eurosport 1, M4 Sport), míg a második 17.15 órakor (Tv: Eurosport 1) rajtol.

Szerző

A profit mindenek felett

Publikálás dátuma
2019.03.26 10:00

Fotó: AFP/ JOSEP LAGO
Egyre több mérkőzésen kell pályára lépniük a labdarúgóknak, a Nemzetközi (FIFA)- és az Európai (UEFA) Labdarúgó-szövetség a nagyobb bevétel reményében növeli a mérkőzések számát.
Szinte már elviselhetetlen fizikai terhelésnek vannak kitéve a labdarúgók – különösen a világ élvonalába tartozók -, mivel a FIFA és a UEFA a nagyobb televíziós bevételek reményében rendszeresen változtat a különböző sorozatok lebonyolításán. Több pénzhez úgy juthatnak a csapatok, ha emelkedik a televízióban látható meccsek száma.
A nagy klubok – szintén a több profit reményében – a bajnoki szünetben Ázsiában vagy Amerikában játszanak hírverő meccseket. És természetesen ott is a sztárokat akarja látni a közönség, Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi egy év alatt 65-70 találkozón lép pályára. Elképesztő terhelés mindez, amihez hozzájön több tízezer kilométer utazás is.
Markus de Marées, kölni sporttudós a fizikai terhelés testre gyakorolt hatását kutatja. Szerinte a játékosok elérték fizikai teljesítő-képességük határát, amit nem lehet tovább feszíteni, még a plusz bevétel reményében sem.
„Muszáj határt szabni a terhelésnek, nem lehet annyit edzeni, hogy ezt komoly sérülés nélkül végig lehessen csinálni – emelte ki a szakember. – A regenerálódás elősegítésével, megfelelő táplálkozással javítható a futballisták fizikai teljesítő képessége, de itt is vannak határok. Sokan példálóznak az észak-amerikai profi kosárlabda- vagy jégkorongbajnoksággal, ahol két naponta lépnek pályára a csapatok és több ezer kilométert utaznak közben. Ez is elképesztő terhelés, nem vitás, de ott egyrészt napjainkban már minden játékosnak szinte saját orvosi stábja van, amely minden részletre sokkal jobban figyel és hamarabb reagál, mint a futballban. Másrészt, gyakran előfordul, hogy menet közben valaki egy-két hetet kihagy. Hivatalosan azt mondják, sérülés miatt, de a valóságban csak pihentetik a játékosokat, mert másképp nem lehet végigcsinálni egy szezont.”

Több csapat lehet a BL csoportkörében

Az UEFA készített egy tervezetet a Bajnokok Ligája csoportkörében szereplők létszámának emeléséről, ez azonban egyelőre még csak munkaanyag. Az elképzelés szerint az eddigi 32 helyett 48 együttes szerepelne a főtáblán és az eddigi négyes helyett hatos csoportokban zajlanának az előcsatározások. Ez a lebonyolítás csak úgy megvalósítható, ha a hétvégékre is tesznek játéknapokat. Ezzel a tervezett változtatással az UEFA minimum százmillió euró plusz bevételre számít a közvetítési jogok értékesítéséből. A tervezetet jóvá kell hagyniuk a kluboknak és utána az UEFA közgyűlésének is. A jelenlegi televíziós szerződések 2021-ig érvényesek, addig nincs lehetőség a módosításra. A következő három évre készülő új megállapodásokat azonban már a lebonyolítási rendszer függvényében lehet megkötni. Az európai élklubok egyelőre egyeztetnek egymással erről a tervezetről. 

Negyvennyolc válogatott a vb-n

A bő három és fél év múlva megrendezésre kerülő labdarúgó-világbajnokságon várhatóan már negyvennyolc válogatott lép pályára. Gianni Infantino, a FIFA elnöke ezt tényként könyveli el, bár a javaslatról még szavaznia kell a futballszervezet közgyűlésének. Bővítés esetén a rendező Katar a tervek szerint Omántól kap segítséget a torna lebonyolításában, amelyet szokatlan időpontban, a bevált június-július helyett novemberben rendeznek majd. Ez utóbbi már tény, a nyári 40-45 fokos hőségre hivatkozva tették át az időpontot a játékosok és a futballrajongók számára is rendkívül furcsa időpontra. Ha Katarban még nem, négy évvel később az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban sorra kerülő vb-n már mindenképpen 48 együttes lép pályára. A nagy nemzetek azzal a feltétellel fogadták el a módosítást, hogy a győzelem megszerzéséhez nem kell több mérkőzést játszani, mint korábban. A jelenlegi rendszerben a világbajnok francia együttes tavaly nyáron a három csoporttalálkozó után további négy meccset (nyolcaddöntő, negyeddöntő, elődöntő, döntő) játszott. A 48 csapatos vb-n tizenhat hármas csoportban kezdődnek a küzdelmek, mindenhonnan az első kettő jut tovább, az állva maradt harminckét együttes folytatja egyenes kieséses rendszerben a fináléig. A végső győztes így ugyanúgy hét mérkőzést játszik, mint korábban (eggyel kevesebb csoportmeccs, eggyel több összecsapás az egyenes kieséses szakaszban). A gondot az jelenti, hogy ebben a rendszerben óriási lehetőség van a végeredmény manipulálására, hiszen nem egy időben játszanak az együttesek az utolsó fordulóban. Egy csoportban összesen csak három mérkőzés lesz, az utolsón pályára lépő két együttes tudja úgy alakítani az eredményt, hogy kiejtse azt a válogatottat, amely nem játszik. Ezt csak abban az esetben lehet elkerülni, ha a záró játéknapon szabadnapos együttes az első két találkozóját megnyerte vagy egy győzelem mellett elért egy döntetlent is, mert ezekben az esetekben semmi esetre sem végez majd a harmadik, azaz kieső helyen. A FIFA számára ez kevésbé fontos, ahogy az sem számít, hogy eddig is több alacsony színvonalú találkozót lehetett látni a csoportkörben, ezek száma az újítás következtében nőni fog, hiszen hígul a mezőny. Az viszont fontos a döntéshozók számára, hogy az új rendszerben az eddigi 64 helyett 80 mérkőzést rendeznek a vb-n, ami minimum 300 millió euró plusz bevételt jelent a FIFA számára a televíziós közvetítési jogok eladásából. 

Klubvilágbajnokság 24 csapattal

Megváltozik a klub-világbajnokság lebonyolítása is. Hivatalos döntés még nincs, de ez már csak formalitás, hiszen a FIFA benyújtotta módosító indítványát a közgyűlésnek. Eddig decemberben a hat kontinens legerősebb nemzetközi kupasorozatának győztese mérte össze tudását decemberben a klub-vb-n, amelyet sokkal szerényebb érdeklődés kísért, mint a többi nagy sorozat (kontinenstornák, Bajnokok Ligája) meccseit. A FIFA elképzelése szerint 2021 nyarától eltörlik a Konföderációs Kupát, amit mindig egy évvel a vb előtt a házigazda országában rendeztek a kontinensbajnok válogatottak mellett a házigazda és a vb-címvédő részvételével. A Konföderációs Kupát váltja a 24 csapatos klub-vb. Az európaiak kijelentették, hogy ebben nem vesznek részt, nem engedik kizsigerelni a játékosokat. A Bayern München és a Juventus állt a tiltakozók élére. Változott a nagy klubok álláspontja, amikor a FIFA bejelentette: akár 400 millió eurót is kaphat a klubvilágbajnok. A Bayern és a Juventus is visszakozott, és jelezte, el gondolkodik ezen a lehetőségen. A jelenleg legjobban fizető Bajnokok Ligájában a győztes csapat 50-60 millió eurót tud keresni egy szezonban. 

Sorsolás politikai érdekek mentén

A csütörtökön kezdődött labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőkön 55 ország válogatottja próbál odaérni az Eb-részvételt garantáló első két helyre a csoportjában. Új résztvevő a mezőnyben Koszovó, de itt szerepel például Izrael is, amely Ázsiában fekszik. Az izraeliek 1994 óta játsszák Európában a selejtezőket és klubcsapataik a nemzetközi kupamérkőzéseket. Ennek oka, hogy a hatnapos és a jom kipuri háborúkat követően az arab országok politikai nyomást helyeztek az ázsiai futballszövetségre, kijelentették, hogy nem hajlandóak pályára lépni Izrael ellen. A szövetség 1974-ben ezért kizárta Izraelt. Az országot 20 évvel később az UEFA fölvette a tagjai közé, azóta játssza Izrael európai együttesek ellen a selejtezőit. Földrajzi fekvése miatt Azerbajdzsán, Kazahsztán, Törökország részben van Európában, de az Eb-selejtezőkön szerepelnek az izlandiak, ciprusiak és örmények is, pedig ők teljes mértékben Európán kívüliek. A csoportbeosztások elkészítésénél az UEFA arra figyel, hogy egymással háborúban álló országok csapatai ne találkozhassanak, ezért úgy alakították a sorsolást, hogy Oroszország és Ukrajna ne kerüljön ugyanabba a csoportba. 
Frissítve: 2019.03.26 10:00

Szervezett játékkal bárki ellen sikerülhet

Publikálás dátuma
2019.03.25 20:54

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A vb-döntős Horvátország legyőzésével sem tekinthető a selejtezőcsoport favoritjának a magyar labdarúgó-válogatott – véli Pátkai Máté, aki győztes gólt szerzett vasárnap.
A játéknap, de talán az Európa-bajnoki selejtezősorozat eddig lejátszott két fordulójának legnagyobb meglepetését szolgáltatta a nemzeti tizenegy azzal, hogy vasárnap 2-1-re verte Horvátországot Budapesten. A történtekről vezető nemzetközi híroldalak is beszámoltak, Magyarországon több helyütt csodáról írtak, miközben a horvát lapok többsége megállapította: a magyar fővárosban is a legjobbjait szerepeltető vb-ezüstérmes többé nem bújhat a tavaly nyári világbajnokságon elért eredménye mögé.
A vesztes szlovákiai rajt utáni szép sikert fegyelmezett, remek játékkal elérő csapat tagjai csütörtökön még szemlátomást megviselten, csalódottan értékeltek a lefújás után, vasárnap viszont akár egy komplett mosolyalbumot is össze lehetett volna állítani az interjúzónában áthaladó fáradt, mégis rendkívül boldog játékosok főszereplésével.
„A szlovákok elleni meccs után sem volt sok időnk a felkészülésre, de átbeszéltük, hogy mi lehetett a probléma Nagyszombatban. Horvátország ellen már más játékrendszerben, három helyett négy védővel játszottunk, úgy érzem, ezzel meg is leptük a horvátokat. Az önbizalmunk rendben volt, túlléptünk a nagyszombati mérkőzés csalódottságán, ez is hozzájárult a sikerhez – kezdte a lapunk kérdéseire is válaszoló Kalmár Zsolt, aki csereként beállva fél órát töltött a pályán, 2-1-nél volt gólhelyzete is. – Fantasztikus volt a közönségünk. Valóban volt egy nagy helyzetem már a vezetésünknél, sajnálom, hogy nem tudtam bekotorni a kapuba a labdát, pedig háromszor is próbálkoztam. A lényeg, hogy a csapat nyert, az már mindegy is, hogy milyen arányban.”
A győztes gólt a 76. percben látványos mozdulattal szerző 19-szeres válogatott Pátkai Máté címeres mezben először volt eredményes, így nem csak a három pontról döntő találatnak örülhetett.
„A gólom után először a családomra gondoltam, hiszen a helyszínen látta a mérkőzést az édesanyám, a feleségem és a nagyobbik gyerkőcöm is – árulta el a Népszavának nyilatkozva a MOL Vidi 31 esztendős középpályása, akit a válogatott további esélyeiről is kérdeztünk. – Nem érdemes számolgatni, sok van még hátra a selejtezősorozatból. Nem szabad túlértékelni a horvátok elleni sikert, attól, hogy vasárnap nyertünk, továbbra sem mi vagyunk az első számú esélyesek a csoportban. Hasonlóan szervezett játékkal ugyanakkor a folytatásban is lehet esélyünk bárki ellen.”
A magyar válogatott legközelebb június 8-án, Azerbajdzsánban lép pályára a jövő évi, részben hazai rendezésű Eb kvalifikációs szakaszában, három nappal később pedig már a walesi csapat ellen szerepel a Groupama Arénában. Az E csoportban továbbra is él az esély a kijutást érő első két pozíció megszerzésére, fontosabb azonban, hogy a horvátok ellen látottakra valóban lehet építeni.

Minden meccs ajándék

A horvátok ellen századszor válogatott Dzsudzsák Balázs megkönnyezte a Himnuszt, a győztes meccs után pedig boldogan értékelt a rá váró újságírók gyűrűjében. „Az első és a 100. válogatottságom mindenképpen mérföldkő. Az, hogy 44 év után velem az élen kijutottunk az Eb-re és elmondhatom, hogy a franciaországi szereplésnek is részese lehettem – miközben a magyar labdarúgás történetében nálam jobb játékosok is vannak, akiknek ez nem adatott meg – örök élmény marad, ma is jó visszagondolni arra, hogy akkor kicsit visszahoztuk a futball-lázat Magyarországra – mondta az „ünnepelt” a Népszava kérdésére válaszolva. – Számomra minden válogatott mérkőzés ajándék, egyfajta lehetőség az élettől, boldog vagyok, hogy a szüleimnek és az edzőimnek is köszönhetően eljuthattam idáig.”

Eredmények és tabella

Eb-selejtezők, E csoport Wales–Szlovákia 1-0 Magyarország–Horvátország 2-1 Az állás 1. Szlovákia 2 1 0 1 2:1 3 2. Wales 1 1 0 0 1:0 3 3. Magyarország 2 1 0 1 2:3 3 4. Horvátország 2 1 0 1 3:3 3 5. Azerbajdzsán 1 0 0 1 1:2 0