Előfizetés

Puskás Ronaldo ellen

K. D.
Publikálás dátuma
2016.03.31. 07:51

Puskás Ferenc Cristiano Ronaldóval csap össze a „Legendák világbajnoksága” döntőjében. A goal.com internetes portál a világ legjobb labdarúgóját keresi, s a szurkolók szavazatai alapján a Real Madrid egykori, s jelenlegi klasszisa néz egymással farkasszemet a fináléban. Szabados Gábor sportközgazdász lapunknak elmondta: ez a siker növeli a magyar futball ázsióját, ugyanakkor a szakember úgy véli, a döntőben vereséget szenved Puskás Ronaldótól. Hogy ki nyeri a képzeletbeli vb-t, az ma délben derül ki.

Puskás Ferenc vagy Cristiano Ronaldo? Ez a kérdés a goal.com által életre hívott „Legendák világbajnoksága” névre keresztelt szavazás döntőjében. A futballportál minden idők legjobb labdarúgóját keresi a szurkolók segítségével, akik interneten adhatják le voksukat kedvenc játékosukra. Az Aranycsapat egykori kiválósága az első körben Marco van Bastent még szorosan, a George Bestet búcsúztató Diego Maradonát viszont imponáló fölénnyel utasította maga mögé. A döntőbe kerülésért Zinédine Zidane-nal csapott össze, s biztos, 63 százalékos sikert aratott. Érdekesség, a párharcra 55 ezer szavazat érkezett, ebből 26 ezer voksot Magyarországról adtak le - ezek 97 százaléka az Aranycsapat klasszisára érkezett.

„Azon lépjünk túl, hogy Puskás döntőbe kerülése mennyire reális nemzetközi szempontból, és mennyire köszönhető a magyar szurkolóknak, akik óriási számban szavaztak a futballportál honlapján – fogalmazott lapunknak Szabados Gábor sportközgazdász. – Az viszont mindenképpen fontos, hogy a hazánk egyetlen igazán ismert labdarúgója be tudott kerülni a világ legjobb futballistái közé, s ott egészen a döntőig menetelt. Ez elsősorban Magyarországnak nagyon fontos, mert azt erősíti, hogy hazánk futballja igenis él. Európa térképére végre sikerült visszakerülnünk azzal, hogy kijutottunk a franciaországi kontinenstornára, ez pedig egy újabb állomás.” A sportközgazdász szerint ilyen „apróságokon” is múlik, hogy egy magyar játékos tud-e jelentősebb nemzetközi klubhoz igazolni.

Puskás ellenfele a döntőben a Real Madrid háromszoros Aranylabdása, Cristiano Ronaldo lesz. A portugál klasszis az első körben a brazil Ronaldót verte, majd az elődöntőbe jutásért rendkívül szoros csatában – mindössze öt szavazat döntött - Paolo Maldinit búcsúztatta. A fináléba kerülésért Lionel Messivel csapott össze. A párharc annyira szorosra sikeredett, hogy a goal.com meghosszabbította a szavazást. Végül Ronaldo 212 ezer, míg Messi 209 ezer szavazatot kapott, így a Real sztárja került a döntőbe, az argentin pedig búcsúzott a „tornától”.

„A Messi-Ronaldo párharcból sokkal inkább le lehet vonni következtetést, mint a Puskás-Zidane összecsapásból – nyilatkozta Szabados. – A jelenkor két legnagyobb alakja mérte össze erejét szimpátiaszavazáson. Úgy gondolom, a Real Madrid támadója azért nyerhetett, mert sokkal hevesebb érzelmeket vált ki az emberekből, mint Messi. Ronaldót vagy szeretik, vagy gyűlölik, míg az argentint mindenki elismeri, de nem megosztó személyiség. Nem tudja úgy megmozgatni táborát, mint a portugál.”

A sportközgazdász szerint Cristiano Ronaldónak nagyobb esélye van a végső sikerre, mint Puskásnak. „A háromszoros Aranylabdás mellett sokkal több minden szól. Jelenleg is aktív labdarúgó, nagy népszerűségnek örvend a közösségi médiában is. Úgy gondolom, ezt a fölényt már nem tudja ellensúlyozni a lelkes magyar tábor” – mondta Szabados, aki hozzátette: az interneten voksolok többsége fiatal, akik nemhogy Pelét nem látták játszani, de még Maradonát sem. Nem meglepő, hogy a legjobb négy között Puskás kivételével két jelenleg is futballozó játékos, s egy nemrég visszavonult labdarúgó található, aki jelenleg a világ egyik legismertebb klubjának a vezetőedzője.

A szavazás ma délben zárul, szerda estig a voksok 73 százalékát gyűjtötte be Puskás.

Jön az intelligens borosüveg

Az intelligens, vagy okos borosüveg tulajdonképpen nem is üveg, hanem egy kijelzővel, WiFi kapcsolattal és információs háttérrel ellátott tok, ami fogadja a speciális palackba töltött bort - írja a bitport.hu.

A nedű kiöntése egy speciális szelepen keresztül történik, ami garantálja, hogy a bor nem érintkezik oxigénnel és így 30 napon keresztül friss marad. A palack behelyezése és csatlakoztatása után a színes érintőkijelző az ital alap adatain kívül arról is beszámol, hogy hol, milyen körülmények között készült a bor, mely karakterisztikák jellemzik. Az interaktív címke étel ajánlatokkal is szolgál, sőt, pár gombnyomással a kifogyott készlet feltöltésében is segít, amennyiben megtetszett a szóban forgó bor. A Kuvée rendszere némileg a Nespressohoz hasonlít, hiszen a borokat itt is kizárólag a cégtől lehet majd beszerezni, ami várhatóan kellő pénzügyi hátteret biztosít a vállalkozásnak. A legolcsóbb „csomag” 199 dollárba kerül, ami az intelligens üveget, valamint 4 bort tartalmaz a szortimentből. Az első szállítmányokat kizárólag a kaliforniai és massachusettsi megrendelők kaphatják meg, amire idén október és december között kerül sor – mindenki más 2017-ben következik.

Nem módosítják a francia alkotmányt

Komoly politikai vereséget szenvedett Francois Hollande francia elnök. Tegnap bejelentette ugyanis, hogy feladja azon alkotmánymódosítási terveit, amely azt irányozta elő, hogy elveszik az állampolgárságot a terrorcselekmények miatt elítélt személyektől.

„Úgy döntöttem, véget vetek az alkotmányról szóló vitának, azokról az intézkedésekről azonban nem mondok le, amelyeket az ország biztonságának erősítésére hoztam meg – fejtette ki a francia államfő. – Az ellenzék egy része ellenségesen viszonyul minden alkotmányos felülvizsgálattal szemben. Nagyon sajnálom mindezt” – fejtette ki. Hozzátette, ettől függetlenül javították a rendőrség, a csendőrség, a hadsereg, illetve a határőrség lehetőségeit arra, hogy növeljék az emberek biztonságérzetét.

Az alaptörvény módosítását azért vetette el a francia államfő, mert a szenátus ellenezte azt. S nemcsak a jobboldalnál kifogásolták az alkotmánymódosítást, hanem a baloldalon belül is akadtak bíráló hangok. Christine Taubira igazságügyi miniszter tiltakozásul januárban lemondott posztjáról, s helyét Jean-Jacques Urvoas foglalta el.

Keményen fogalmazott a jobboldal elutasítása kapcsán a szocialista képviselő, Bruno Le Roux. Mint mondta, a jobboldalt „nem érdeklik olyan kérdések, amelyek lényegesek az ország számára”. Franciaországban a tavaly november 13-án végrehajtott terrortámadás-sorozat után vezettek be rendkívüli állapotot, amelyet azóta kétszer is meghosszabbítottak.