Ab - Alkotmányellenes a titkosító jegybanktörvény

Publikálás dátuma
2016.03.31. 17:31
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
Alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) Áder János köztársasági elnök indítványával összhangban csütörtökön közzétett határozatával.

Az Ab megállapította, hogy az MNB alapítványai, illetve többségi tulajdonában álló gazdasági társaságai által kezelt adatok megismerését korlátozó törvényi szabályozás, és visszamenőleges hatályba léptető rendelkezései alaptörvény-ellenesek.

Matolcsy Györgynek 10 napja maradt
Az MSZP üdvözli az Alkotmánybíróság MNB-t érintő döntését. A jegybank alapítványai nem titkolhatják tovább az adófizetők pénzének felhasználását, 10 napja maradt Matolcsy Györgynek arra, hogy elszámoljon az alapítványaiban rejtegetett 260 milliárd forint közvagyonnal - írja közleményében Tóth Bertalan, a párt frakcióvezető-helyettese. Az Ab döntésének lényege, hogy a közpénz attól „nem veszíti el közvagyon” jellegét, hogy Matolcsy Györgyre bízzák.

Az Ab kiemelte: a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik.

Továbbá csak feladataival összhangban hozhat létre gazdasági társaságot, alapítványt, így az általa nyújtott vagyoni hozzájárulás nem veszíti el közpénz jellegét.

Elutasította ugyanakkor az Ab az államfőnek azt az indítványát, amely a Magyar Posta és vállalatai által kezelt adatok nyilvánosságával kapcsolatos törvénymódosítást támadta, így azt a jogszabályt Áder Jánosnak haladéktalanul ki kell hirdetnie.

Lázár János a postatörvény módosításáról szóló alkotmánybírósági (Ab) döntést sikerként értékelte,  a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény alkotmányellenesnek nyilvánított módosításáról pedig a kormányinfón azt közölte: a parlamentnek meg kell vizsgálnia a kérdés rendezésének lehetőségét alkotmányos keretek között. 

Szerző
Témák
MNB AB titkosítás
Frissítve: 2016.03.31. 18:56

MSZP: a kopaszok mondják meg, ki volt a megbízójuk

A szocialista Nyakó István azt kéri az őt vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdése benyújtásában akadályozó férfiaktól, hogy "ha van bennük szikrányi bátorság" álljanak a nyilvánosság elé, mondják meg, ki volt a megbízójuk.

Az ellenzéki politikus csütörtökön Budapesten, a Ferencváros Népligetnél lévő stadionjánál tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az ügy politikai szálai az FTC-hez, a Fradi Securityhez, "az úgynevezett Kubatov-gárdához vezetnek", hiszen a független magyar sajtó kiderítette, a február 23-án az őt akadályozó kopasz férfiak egy része a Fradi alkalmazásában áll.

Szerinte nem egy herceghalmi magánlakásban és nem is egy szolnoki edzőteremben tervelték ki a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történteket.

Nyakó István elmondta, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke múlt heti levelére úgy válaszolt: február 23-án két embernek volt joga az NVI előterében tartózkodni népszavazási kérdés leadása miatt.

A szocialista politikus közölte, az egyik ő volt, a másik Erdősi Lászlóné, aki a Fidesz kérdését vitte.
Nyakó István azt mondta, Péterfalvi Attila leveléből az is kiderül: "kopasz urak" csak azért voltak jelen, hogy az MSZP kérdésének benyújtását megakadályozzák és "a Fidesz kérdését átverjék".

Közölte, sajnálja, hogy egy ilyen nagy múltú sportklub nevét méltatlan körülmények között említik, és biztos abban, hogy a Fradi drukkerei nem akarták azt, hogy "a politikai alvilág" cselekményei kötődjenek klubjuk nevéhez.

Nyakó István elmondta, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) délutáni ülésén a testület szocialista delegáltja kezdeményezni fogja a napirend kiegészítését azzal, hogy tárgyalják a február 23-án történtekkel kapcsolatos nyitott kérdéseket. Mi a válasz arra, hogy bizonyítékokat tartottak vissza, olyanokat, amelyek bizonyíthatják, hogy az NVI előtt megjelent férfiak és Erdősi Lászlóné összejátszott - közölte.

A szocialista politikus szerint most már a személyes felelősség kérdése sem kerülhető meg, ennek pedig csak Patyi András NVB- és Pálffy Ilona NVI-elnök hivatalvesztése lehet az eredménye. Hozzátette: több közhivatal is összejátszott azon politikai utasítás végrehajtása érdekében, hogy az MSZP ne kezdeményezhessen a vasárnapi boltzárról népszavazást.

Szerző
Témák
NVI kopaszok

Uniós vizsgálat az Elios Zrt. ügyében?

A Demokratikus Koalíció (DK) európai uniós vizsgálatot kezdeményez olyan korábbi közbeszerzések miatt, amelyeket az Elios Zrt. nyert el. Gréczy Zsolt pártszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az ügyben az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságához fordulnak.

 Az ellenzéki politikus indoklásként arról beszélt, hogy pártjuk tudomása szerint az EU a korábban befagyasztott körülbelül ötven milliárd forintnyi uniós támogatás után újabb forrásokat készül visszatartani, méghozzá az Elios Zrt. - amelynek Gréczy Zsolt szavai szerint Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje is tulajdonosa volt - "korrupciógyanús pályázatai miatt".

A döntés, a párt tudomása szerint, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pénzeit érintené - közölte Gréczy Zsolt. A KEOP forrásai, a hétéves finanszírozási időszakra vetítve, meghaladják az 1200 milliárd forintot - emelte ki a szóvivő, de arra a kérdésre nem tudott pontos választ adni, hogy egy esetleges határozat ebből mekkora összeget érinthetne.

Kijelentette: a brüsszeli döntéshozók figyelmét felkelthette, hogy az érintett pályázatok jelentős részén csak az Elios Zrt. indult el, és "a cégre szabhatták a pályázati kiírásokat". A pályázatok kivitelezése pedig "több magyar várost is sötétbe borított", a "csapnivaló munka után" mégis kifizették a pénzt - tette hozzá a szóvivő.

Szerző