Előfizetés

Brooklyntól a Király utcáig

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2016.04.01. 07:47
Jáger Bandi, Csejtei Ákos, Horváth Plutó József és Bíró Nóra zsidó dallamokat adnak elő FORRÁS: JAZZRAEL
Tíz éve koncertezik a Jazzrael. A zongorista-zeneszerző Jáger Bandi 2006-ban alapította meg a szefárd dallamkincset és izraeli dalokat a jazz ritmikájával, harmóniáival ötvöző zenekarát. Híres zsidó dallamok a világ körül című jubileumi koncertsorozatuk egyszerű, mégis szokatlan koncepcióra épül: négy estén át a zsidó zenekultúra legkülönbözőbb személyiségei előtt tisztelegnek – Gershwintől Szenes Ivánig, Pat Methenytől G. Dénes Györgyig. Vendégszólistájuk lesz Szőke Nikoletta, Bíró Eszter, Babos Gyula és Malek Andrea.

„2006-ig a jazz műfaján belül elsősorban latin stílusokban játszottam. A spanyol, illetve közép- és dél-amerikai dallam- és ritmusvilág ma is nagyon közel áll hozzám” – mondja Jáger András, akit a szakma és a közönség csak Bandiként ismer. „Amikor 2006-ban megalapítottam a Jazzraelt, úgy tűnhetett, hogy valami teljesen más úton indulok el, pedig valójában a szefárd zene jórészt a spanyol kultúrában és a ladino nyelvben gyökerezik, így jócskán találtam közös pontokat.” A szefárd motívumok mellé közismert izraeli dalokat társító, azokat improvizatív feldolgozásban előadó Jazzraelben kiváló jazzmuzsikusok játszanak. A Horváth Plutó József (basszusgitár) és Lakatos Pecek András (dob) alkotta ritmus-szekció bármelyik európai színpadon megállná a helyét. Bíró Nóra énekhangja és a szólistaként is ismert Lamm Dávid gitározása bensőséges, szinte kamarazenei atmoszférát teremt; ezt jól ellenpontozzák Csejtei Ákos erőteljes, lendületes szaxofonszólói. A mostani jubileumi koncertsorozat jelentős repertoárbővítést is hoz a Jazzrael életében: magyar zsidó kompozíciókkal ugyanis eddig nem foglalkoztak.

A Nemzeti Kulturális Alap, a Mazsihisz és a Mazsike támogatásával megvalósuló sorozat április 5-i nyitókoncertje (Gödör Klub) a 20. század egyik kiemelkedően jelentős zeneszerzője, a szimfonikus jazz megteremtője, a Kék rapszódia és az Egy amerikai Párizsban komponistája, George Gerswhin előtt tiszteleg. Róla ma már kevesen tudják, hogy az Egyesült Államokba néhány évvel korábban bevándorolt szentpétervári zsidó szülők gyermekeként született 1897-ben, New York egyik szegénynegyedében. A zseniális zongorista-zeneszerző eredeti neve Jacob Gershowitz volt. Gershwin dalait, a többi között szellemes musical-operája, a Porgy és Bess részleteit a Jazzrael vendégeként Szőke Nikoletta szólaltatja meg, akinek tizenegy évvel ezelőtt, a patinás Montreux-i jazz-énekverseny győzteseként indult el hazai és nemzetközi karrierje. Mára a jazz főáramlata, a maintsream mellett sokféle stílusban és műfajban aratott jelentős sikereket.

Egy héttel később, a felújítás alatt álló – s ezért ritkán látogatható – Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában folytatódik a sorozat, egy Karády Katalin emlékesttel. Az 1940-es évek ikonikus magyar színésznője, ünnepelt dívája antifasiszta meggyőződésű volt, ezért Magyarország német megszállását követően pályája ellehetetlenült. Dalait letiltották a rádióban, filmjeit levették a mozik műsoráról, majd 1944. április 18-án a Gestapo kémkedés vádjával letartóztatta, megkínozták, kis híján agyonverték. A Szálasi-rémuralom idején a Duna-parton egy egész zsidó gyerekcsoportot mentett meg a kivégzéstől, amiért 2004-ben a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet posztumusz A Világ Igaza kitüntetést adományozott Karádynak. Dalait ezen a koncerten a zsidó zenekultúra iránt régóta elkötelezett Bíró Eszter énekli, aki húgával, a Jazzrael énekesnőjével duettre is készül.

Korunk talán legszélesebb körben elismert jazzgitárosáról, Pat Methenyről – Gershwinhez hasonlóan – nem az jut elsőként eszünkbe, hogy zsidó származású. Pedig Metheny őrzi és fontosnak tartja zsidó gyökereit, s ez 2013-as CD-jén (Tap: The Book of Angels, Vol. 20.) is tükröződik. Ekkor ugyanis saját zenekara, a Pat Metheny Group stílusától teljesen eltérő lemezt készített, amelyen a New York-i avantgárd zsidó jazz élő klasszikusa, John Zorn kompozícióit dolgozta fel. Április 19-én a Gödörben Pat Metheny gitárjátékát Babos Gyula eleveníti meg, aki már az 1980-as években, a Kádár-korszakra egyáltalán nem jellemző nyíltsággal beszélt arról, hogy apai ágon cigány, anyai ágon zsidó származású, s e kettős identitás az általa komponált és előadott zene szempontjából is meghatározó.

A sorozat zárókoncertjének (Rumbach zsinagóga, április 26.) látszólag nem sok köze van a jazzhez, s éppen ettől izgalmas. A Jazzrael – Malek Andrea közreműködésével – a 20. század olyan népszerű magyar zsidó zeneszerzőinek és szövegíróinak életművéből merített ihletett, mint Fényes Szabolcs, G. Dénes György (Zsüti), Gábor S. Pál, Horváth Jenő vagy a legendás Seress Rezső. Jáger Bandi szerint örökzöld dalaik meglepően könnyen, gördülékenyen ültethetők át a jazz kontextusába, s ezáltal valami teljesen új, eddig nem ismert műfajkeresztezés (a szó jó értelmében vett crossover) jött létre. A zenekarvezető először csodálkozott, de ma már teljesen érthetőnek tartja, hogy e kuriózum-értékű jazz-produkció iránt külföldről is intenzíven érdeklődnek. A sorozat befejezése után is fontosnak tartja, hogy – korábbi szefárd és izraeli repertoárjukat megtartva – újabb és újabb értékeket hozzanak felszínre a magyar zsidó zenekultúra kincsestárából. Elképzelhető, hogy következő lemezüknek is ez lesz a tematikája. Jáger Bandi szerint a magyar zsidó zeneszerzők és szövegírók több száz olyan dalt hagytak ránk, amelyek nemcsak színvonalasak, de a jazz nyelvezetével is „kompatibilisek”, ezért átdolgozhatók. Ezt a feladatot a Jazzrael most már fontos missziónak érzi.

Hobo és József Attila: 400!

Publikálás dátuma
2016.04.01. 07:46
Forrás: Hobo/Nemzeti Színház/Facebook
Hobo 400. alkalommal játssza majd április 5-én a Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila estjét a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében.

Az est 2013. október 31. óta szerepel a Nemzeti Színház repertoárján, azóta 35 előadáson 3500 néző nevetett, sírt és tapsolt az egyik legnagyobb magyar költő verseinek, a 70. születésnapját tavaly ünneplő művész, Hobo előadását hallgatva. 2005-ben Vidnyánszky Attila rendezésében készült el Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című önálló estje, melynek bemutatója az Új Színházban volt.

A Kossuth-díjas zenész-előadóművész az elmúlt 11 évben bejárta az országot és a határon túli magyarlakta vidékeket: iskolákban, művelődési házakban, fesztiválokon, egészen különleges helyeken és alkalmakon, több mint 65.000 néző-hallgató előtt szavalta-énekelte el József Attila verseit. Az előadásnak otthont adott a debreceni Csokonai Színház, a Budapesti Kamaraszínház, majd a Nemzeti Színház. József Attila a Hobo számára legfontosabb költők közül is kiemelkedik, bár Pilinszky János, Francois Villon, Faludy György, Vlagyimir Viszockij, Ady Endre, Csokonai Vitéz Mihály és Allen Ginsberg műveit is nagy szeretettel mondja. „József Attila műveit úgy olvasom, mint a szent könyveket, és néha mintha a saját gondolataimat látnám leírva. Az előadással az volt a célom, hogy bevonjam és továbbgondolkodásra késztessem a nézőt” – mondja Hobo, a Nemzeti Színház társulatának tagja.

Az El Kazovszkij-kiállítás kurátorai nyerték a MúzeumCafé Díjat

A túlélő árnyéka - Az El Kazovszkij-élet/mű című kiállítás kurátorai, Jerger Krisztina, Rényi András és Százados László vehették át csütörtökön a múzeumi szakma folyóiratának elismerését, a MúzeumCafé Díjat.

A Szépművészeti Múzeum közleménye szerint a Magyar Nemzeti Galériában tavaly nyílt tárlatot összeállító három kurátor a művészi életmű átfogó, monumentális és elemi erejű bemutatásáért kapta meg az elismerést. A 2007-ben a Szépművészeti Múzeum által alapított, több nemzetközi elismeréssel is kitüntetett MúzeumCafé hatodszor ítélte oda díját. Az alapítók a díjjal szándékuk szerint minden évben egy olyan magyar múzeumi szakember munkáját ismerik el, aki a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.

A lap szerkesztősége a díj történetében most először ítélte oda három személynek az elismerést, és az is először fordul elő, hogy a zsűri a MúzeumCafé alapító intézményéhez köthető múzeumi teljesítményt díjazott. Eddig ugyanis alapelv volt, hogy a Szépművészeti Múzeumhoz és a Magyar Nemzeti Galériához köthető szakembert nem díjaz a folyóirat - áll a közleményben.

A döntést a szerkesztőség javaslatára a szerkesztőbizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, György Péter esztéta, Rockenbauer Zoltán művészettörténész és Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus) hozta meg.

A közlemény idézi Gréczi Emőkét, a lap főszerkesztőjét, aki a csütörtöki díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy a kiállítás kurátorai felkészültségük, a művészhez való viszonyuk, viszonyulásuk, a feldolgozás módjának elképzelése alapján tökéletesen kiegészítették egymást, bármelyikük részvétele nélkül El Kazovszkij művészete, személye nem kapta volna meg a neki járó fényt és figyelmet.

A csütörtökön átadott trófeát Salát Zalán Péter, a MúzeumCafé művészeti vezetője tervezte és Paizs Csaba és műhelye, a Plexi Awards munkatársai készítették el.