Előfizetés

Balog Zoltán elárulta a "boldog és sikeres élet titkát"

Publikálás dátuma
2016.04.01. 20:34
Illusztráció/Thinkstock
Az egyházi intézmények a versenyképes tudást, modern műveltséget, a hagyományok, a kultúra, a hit és az erkölcsi ítélőképesség elsajátítását biztosítják, amelyek egymást erősítik, s ha Magyarországon egyre több olyan iskola lesz, ami ezt a sajátos szellemiséget átveszi és közösséget épít, akkor az összetartozást is erősítik. Az összetartozás pedig a boldog és sikeres élet titka - ezt mondta Balog miniszter  a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 650 millió forintos felújításának és kibővítésének első üteme (?) átadó ünnepségén.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjétől - szokás szerint -  egyéb fontos dolgokat is megtudhattunk:

- az egyházi fenntartású köznevelési intézmény tevékenységének súlya és értéke van az életben

 - míg a rendszerváltás előtti negyven évben egy ilyen oktatási intézményben tanulni mínuszt jelentett, ma egyértelműen pluszt

-  a hit és a tudás összekapcsolódik, és ami összetartozik, azt nem szabad szétválasztani.

Az iskola

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára 2014. szeptember 18-án jelentette be, hogy kormányzati támogatással elindulhat az iskola felújítása és bővítése,a kivitelezés 2015. júniusában kezdődött el. A két épületszárnnyal rendelkező intézmény Orsolya téri szárnyának a tetőterét építették be, amelynek következtében mintegy ezer négyzetméterrel bővült az iskola területe. Négy tantermet, egy fizika és egy biológia szaktantermet, valamint egy multifunkcionális természettudományi oktatótermet alakítottak ki.

A tájékoztatás szerint a fejlesztés második üteme ( Balog miniszter újabb beszéde várható!) is az új épületszárnyat érinti majd: kicserélik a közműveket, a beltéri burkolatokat, a nyílászárókat és lefedik a két udvart. A második ütem a nyáron indulhat, szintén kormányzati támogatásból fog megvalósulni, de ennek mértékéről az igazgató egyelőre nem tudott információval szolgálni, mert előkészítés alatt van.

Kis hidegfront szombatra, semmi para

Publikálás dátuma
2016.04.01. 20:17
Illusztráció/Thinkstock
Szombaton a Dunántúlon is szakadozik, csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap, északkeleten, keleten túlnyomóan napos idő lesz. Csapadék nem várható. Keleten az északkeleti, nyugaton a délkeleti szél többször megélénkül, néhol meg is erősödik. Hajnalban 2-8, napközben  14-17 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap is többnyire gyengén felhős, napos idő valószínű, csapadék nélkül. Hajnalban 1-6, napközben 17-22 fok között alakul a hőmérséklet.

A mostani előrejelzés szerint a jövő héten is marad a meleg, kissé változékony idő, a csúcshőmérsékletek 20 fok felett várhatóak.

Hétfőn már Németországban lesz az első Törökországból érkező menekültcsoport

Publikálás dátuma
2016.04.01. 20:05
Menekülők/Getty Images
Hétfőn érkezik Németországba a menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás keretében Törökországból befogadandó szír menekültek első csoportja - közölte pénteken Berlinben a német belügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy nagyjából 50 szíriai állampolgár, többnyire gyermekes családok érkeznek majd a menekültválság terheinek az EU és Törökország közötti megosztását szolgáló program első csoportjában. Az alsó-szászországi Friedlandban helyezik el őket a tartományi központi menekültügyi befogadóállomáson - tette hozzá.

Az EU-Törökország megállapodás alapján uniós országoknak egyelőre egy szíriai menekültekből álló 72 ezer fős kontingenst kellene befogadniuk Törökországtól, cserébe azért, hogy Törökország visszafogadja a területéről illegálisan Görögországba átkelő menedékkérőket.

lásd még: Felhívás a menekültekkel szembeni emberségesebb bánásmódért