Szijjártó vállalást tett Washingtonban - Obama záróbeszéde

Publikálás dátuma
2016.04.02 11:17
Barack Obama amerikai elnök záróbeszédet mond - Fotó: Andrew Harrer/Pool/Getty Images
Fotó: /
Magyarország a kibernetikai védelem fejlesztését vállalta a pénteken zárult, a nukleáris biztonságról szóló washingtoni csúcsértekezleten, amelynek végén a részt vevő államok vállalásokat fogalmaztak meg és záródokumentumot fogadtak el - tájékoztatta az MTI-t Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Barack Obama amerikai elnök záróbeszédében kiemelte: a világ konkrét lépéseket tett az atomterrorizmus megakadályozására, de még mindig fennáll az esélye, hogy terroristák nukleáris támadást hajtanak végre

A washingtoni atomcsúcs második napján az állam- és kormányfők szekciókban vitatták meg a nukleáris biztonsággal összefüggő kérdéseket. A magyar küldöttség vezetését délután Szijjártó Péter vette át Orbán Viktor miniszterelnöktől. A csúcs munkáját és a magyar részvételt összegezve a miniszter az elmondta: a szekcióüléseken a terrorfenyegetés összefüggéseiről és az ellene folytatott küzdelem részleteiről volt szó, köztük arról is, hogyan előzhető meg, hogy terroristák kezébe kerüljenek nukleáris fegyverek vagy hasadó anyagok, amelyekből úgynevezett "piszkos bombákat" készíthetnének.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a washingtoni atomcsúcson kontaktcsoport alakult, amely felügyeli és koordinálja a csúcstalálkozón vállaltak végrehajtását. Több atomcsúcs ugyanis nem lesz, ez volt a sorrendben negyedik és egyben az utolsó is.

Barack Obama amerikai elnök záróbeszédében kiemelte: a világ konkrét lépéseket tett az atomterrorizmus megakadályozására, de még mindig fennáll az esélye, hogy terroristák nukleáris támadást hajtanak végre. Az elnök a beszédben kitért az észak-koreai nukleáris törekvések jelentette fenyegetésre, a nukleáris leszerelésnek az orosz fegyverkezési törekvések miatt lelassult folyamatára és az Iránnal kötött nukleáris megállapodással kapcsolatos további teendőkre is.ű

Obama emlékeztetett arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet régóta nukleáris anyagok beszerzésére törekszik, és kétségtelen az is, hogy ha az Iszlám Állam "őrültjei" nukleáris fegyverhez jutnának, felhasználnák arra, hogy a lehető legtöbb emberrel végezzenek. Ám az elnök szerint mindennek ellenére Észak-Korea törekvései "jelentik a legközvetlenebb aggodalmakat mindannyiunk számára". Az indiai szubkontinensen és a Koreai-félszigeten még bőven van tennivaló az atomfegyverek elterjedésének megakadályozására - hívta fel a figyelmet. "Első vagyok annak elismerésében, hogy még mennyi tennivaló van, de legalább belefogtunk" - hangoztatta.

Barack Obama - már újságírók előtt - arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei további lépéseket tesznek, hogy Irán gazdasági előnyökre válthassa az általa tavaly aláírt, nukleáris programjának korlátozását előíró megállapodást. Oroszországot illetően pedig megjegyezte: Vlagyimir Putyin elnöknek az az igyekezete, hogy a hadsereget tovább fejlessze, akár a gazdaság visszaesése árán is, visszavetette a nukleáris leszerelés következő szakaszát. "Én támogatnám, hogy csökkentsük tovább nukleáris arzenálunkat" - mondta.

A nukleáris biztonságról szóló nemzetközi csúcsértekezlet záró délutánján a résztvevők közös nyilatkozatban kötelezték el magukat ismét az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása mellett. A csúcson összegyűlt több mint ötven állam- és kormányfő az elfogadott záródokumentumban ugyanakkor bejelentette, hogy az idei volt az utolsó atomcsúcs.

Szerző
2016.04.02 11:17

Két ember meghalt, amikor tűz ütött ki egy francia síközpontban

Publikálás dátuma
2019.01.20 11:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az embereket létrák segítségével próbálták kimenteni a többszintes épületből a tűzoltók.
Tűz ütött ki vasárnap hajnalban Franciaországban, a Courchevel síközpontban, egy idénymunkásoknak szállást adó épületben. A tűzesetben két ember életét vesztette és 22-en megsérültek, közülük négyen súlyos állapotban vannak – írja a BBC. A cikk szerint a lángok összesen három épületre terjedtek ki. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi okozta a tüzet, az esettel kapcsolatban vizsgálatot indítottak. A helyszínen hetven tűzoltó dolgozott a tűz megfékezésén, és az embereket létrák segítségével próbálták kimenteni a háromszintes épületből. Három embert mentőhelikopterrel vittek kórházba.
2019.01.20 11:24

Nemet mondtak Trump ajánlatára

Publikálás dátuma
2019.01.20 10:16

Fotó: CONSOLIDATED NEWS PHOTOS / DPA/ RON SACHS
A demokrata párti törvényhozók azonnal visszautasították az elnök felvetését, hogy haladékot adna a fiatal illegális bevándorlóknak a kitoloncolás alól, ha megkapná a pénzt a mexikói határ mentén létesítendő védműre. Donald Trump „nagy horderejű” beszédet helyezett kilátásba szombatra. Azt ígérte, abban olyan ajánlatot tesz a demokratáknak, ami újra teljes gőzzel mozgásba lendítheti az immár ötödik hete részlegesen megbénult szövetségi kormányt. A leállásnak az az oka, hogy az elnök nem hajlandó aláírni olyan költségvetést, amely nem tartalmaz fedezetet a határvédő fal vagy kerítés építési költségeire. A demokraták hatástalannak, egyszersmind erkölcstelennnek tartanák a bevándorlók távoltartására szolgáló létesítményt. Trump most azzal próbálta kimozdítani az ügyet a holtpontról, hogy kilátásba helyezte: ha a demokrata többségű képviselőház megadja a kért pénzt a mexikói határ védelmére, akkor haladékot kaphatnak a kitoloncolás alól azok a fiatalok, akiket - zömmel Közép-Amerikából érkező - illegális bevándorló szüleik jogellenesen hoztak be kisgyerekként az Egyesült Államokba, ahol aztán kijárták az általános és a középiskolát, most pedig felsőfokú tanulmányokat folytatnak vagy dolgoznak. Ezt a közel egymillió fiatalt, akiket – utalásképpen arra, hogy az „amerikai álom” beteljesülését remélik - „álmodóknak” nevez a média, elvben, a törvény alapján ki kellene toloncolni az országból. Az előző elnök, Barack Obama azonban rendelettel haladékot adott azoknak, akiknek feddhetetlen az életvitele. Donald Trump republikánus kormányzatának igazságügyi minisztériuma viszont arra az álláspontra helyezkedett, hogy Obama túllépte hatáskörét. A kitoloncolások mégsem indultak meg, és a demokrata ellenzék azt követeli, hogy tartósan és megnyugtatóan rendezzék ezeknek a fiataloknak a helyzetét, lehetőséget adva az amerikai állampolgárság megszerzésére. Szombati beszédében Trump erre nem tett ígéretet, csupán ugyanannak a haladéknak a reményét csillantotta meg, amit már Obama is nyújtott. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője egyaránt elutasította az elnök ajánlatát. Egyúttal kilátásba helyezték, hogy ha Trump aláírja a határvédő létesítmény finanszírozását nem tartalmazó költségvetést, és ezzel feloldja a kormányzat részleges bénultságát, akkor a demokraták hajlandóak tárgyalást kezdeni az idegenrendészet és a határbiztonság kérdéseiről. 
2019.01.20 10:16