Kora délutánra több órás várakozás alakult ki Záhonynál

Háromórás várakozás alakult ki a személyforgalomban a záhonyi magyar-ukrán közúti határátkelőhely kilépő oldalán vasárnap kora délutánra - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség honlapján olvasható információk szerint az ellenőrzés gyorsítása érdekében a záhonyi határrendészeti kirendeltség teljes kapacitással üzemelteti az átkelőt. A rendőrség azt tanácsolja az Ukrajnába utazóknak, hogy a határátlépésre válasszák a 8-16 óra között üzemelő lónyai, a 7-től 19 óráig nyitva tartó barabási, illetve az éjjel-nappal működő tiszabecsi vagy beregsurányi határátkelőt.

Szerző

Egy kamion alvázán lelte halálát a tizenéves menekülő

Publikálás dátuma
2016.04.03. 13:04
Akárhogyis, de legalább együtt a családdal - Menekülők Idomeninél - Fotó: Ivan Romano/Pacific Press/LightRocket via Getty Images
A tizenéves kurd menekült legálisan kérvényezte a beutazást Angliába, mégis hat hónapot töltött a franciaországi Dunkerque menekülttáborában. Egy kamion alvázán próbált eljutni a családjához, de a kamion balesetet szenvedett, és a fiú meghalt- írja a Vs.hu.

A 18 éves Mohammed Husszain az első menekült, aki idén brit földön vesztette életét, miközben a dublini megállapodás értelmében jogosan kérvényezte, hogy csatlakozhasson családtagjaihoz Manchesterben. A fiú, akit kínozta a vágy, hogy végre együtt legyen a családjával, felkapaszkodott egy kamion alvázára. A jármű azonban balesetet szenvedett, a 18 éves menekült meghalt. Husszain Dunkerque menekülttáborában töltötte az utóbbi fél évet, de barátai szerint brit kormányhivatalnokok egyszer sem jártak ott, hogy felmérjék, hány menekült adott be jogosan kérelmet, hogy az Egyesült Királyságba utazhasson.ű

Mindeközben idehaza a Magyar Honvédség megkezdte a határzár-erősítést a magyar-szerb szakaszon. A tárca szerint ugyanis az elmúlt napokban megnövekedett az illegális határsértések száma. A közlemény azt is tudatja: a munka minél gyorsabb befejezése érdekében a hétvégén további erőket csoportosítottak át a térségbe. Az MTI által közreadott propagandaanyag hír szerint a HM és a BM egyúttal meg is dicséri saját magát:  "A Magyar Honvédség és a magyar rendőrség együttműködése példaértékű, a határon szolgáló egyenruhások mindent megtesznek a magyar emberek biztonságáért, a schengeni határok védelméért és ezzel az európai országok biztonságáért" .

Hurrá. 

Szerző

Többgyerekes arab-amerikai családot szállítottak le a repülőgépről

Háromgyermekes arab-amerikai családot szállítottak le biztonsági okokra hivatkozva az Egyesült Államokban a United Airlines egyik belföldi járatáról, a légitársaság később bocsánatot kért.

A Shebley-család a három gyermekével indult a fővárosba, s már a gépen ültek, amikor az édesanya kért valamit a gyerekeknek a légi kísérőtől. A stewardess pár perc múltán visszatért, s közölte, hogy a család valamennyi tagjának le kell szállnia, a pilóta indoklása szerint repülésbiztonsági okokból. A chicagói reptéren a légitársaság vevőszolgálata hosszasan bocsánatot kért a megsértett famíliától, és azonnal átírta a jegyeiket egy másik járatra. A felháborodott édesanya a mobiltelefonján rögzített incidensről beszámolt a Facebookon, feltette az általa készített telefonos videót is, és azt írta: "Szégyelld magad United Airlines, hogy a családomat egyedül a külsőnk alapján ítéled meg. Az én gyermekeim még túl kicsik ahhoz, hogy ilyesmivel egyáltalán találkoztak volna" - írta Eaman-Amy Saad Shebley, az egyébként hidzsábot (muszlim fejkendőt) viselő édesanya.

A család panasszal élt mind a United Airlines légitársaságnál, mind a CAIR-nál, amely az amerikai muszlimok legnagyobb érdekvédelmi szervezete. A United Airlines nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt állítja: a gyermekek biztonsága érdekében hozták a döntést, mert az ülések nem feleltek meg azon szövetségi biztonsági előírásoknak, amelyeket a gyermekek biztonsága érdekében hoztak. A CAIR (Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa) michigani igazgatója pedig úgy nyilatkozott: egyre gyakrabban fordul elő, hogy muszlimokat parancsolnak le repülőjáratokról, holott erre semmilyen alapot nem szolgáltatnak.

Szerző