Előfizetés

Májusban indul a budavári lovarda építése

Publikálás dátuma
2016.04.05. 13:56

A budai Vár rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv első ütemének részeként már májusban megkezdődhet az egykori lovardaépület újjáépítése, de jó ütemben halad a projekt többi elemének előkészítése is - ezt L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára, a projekt miniszteri biztosa közölte a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének keddi ülésén.

L. Simon László felidézte, hogy a közelmúltban hárman kiléptek a társadalmi testületből, ami szerinte rendkívül izgalmas polémiát eredményezett a sajtóban és a szakmai fórumokon, új tagokként pedig Visy Zsolt régész, Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója és Benyó László műemlékvédelmi szakmérnök csatlakoztak.

Beszámolója szerint lezárult a lovarda közbeszerzési eljárása: március 31-ig öt ajánlat érkezett, ezeknek az értékelése várhatóan a hónap végéig tart, majd májusban kezdődhet az építkezés. Megtörtént a Csikós-udvar régészeti feltárása és geodéziai felmérése, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső engedélyezési tervei is elkészültek, így rövidesen indulhatnak ezek a közbeszerzési eljárások is. Beszélt a Szent István-terem rekonstrukciójának előkészítéséről is, közlése szerint megkötötték a szerződést a Zsolnay gyárral, valamint zajlik a textiles közbeszerzés előkészítése. Az egykor a palota egyik legszebb enteriőrjével rendelkező termének rekonstrukciója komoly tudományos háttérmunkát igényel, amely kötetek formájában publicitást kap, ahogy a Nemzeti Hauszmann Terv honlapján és kiadványain keresztül a nyilvánosság is nyomon követheti majd az egész projektet - jegyezte meg.

L. Simon László kiemelte a Stöckl-lépcső újjáépítésének fontosságát: elmondása szerint évente 3,5 millióan érkeznek a várba turistabusszal, és - noha a barlangrendszer védelme érdekében csak kisebb járművekkel dolgoznak majd - a felújítások miatt teherautók is közlekednek majd ezen a területen, így felértékelődnek a gyalogos megközelítések.

A projekt eddigi elemeit márciusban új kormányhatározat egészítette ki, ez 1 milliárd forintot rendel a lovardát kiszolgáló istállóépületre, valamint 800 milliót a Karakas pasa tornyának rekonstrukciójára. 

Vagyis örüljön mindenki, aki él, a közös pénzből épül-szépül a Vár, amely helyszínt Magyarország miniszterelnöke a hírek szerint már rég kinézett magának. Lásd még: Orbán egymilliárdért rendezi be rezidenciáját a Várban

Rekord meleg volt mára virradóra

Publikálás dátuma
2016.04.05. 13:49
Illusztráció/Getty Images
Megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord keddre virradóra: Balatonedericsen a leghidegebb órában is csaknem 17 Celsius-fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Délután helyenként akár 28 fok is lehet.

A hétfői, többfelé kora nyáriasan meleg nappalt követően keddre virradóra változatos volt az időjárás. Reggelre helyenként, főként az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben 5 fok alá süllyedt a hőmérséklet, az ország nagyobb részén azonban 10 fok körül alakultak a minimumok. Ugyanakkor azokon a tájakon, ahol éjjel is több alkalommal fújt élénk délnyugati szél, magas maradt a hőmérséklet.  A legmelegebbet, 16,9 fokot Balatonedericsen mérték, ez új napi rekordot jelent. Hozzátették, hogy mostanáig az április 5-én mért legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord 15,6 fok volt, amelyet 2014-ben mértek a meteorológiai szolgálat Pécs, egyetem állomásán.

Az előrejelzés szerint kedden napközben országszerte szinte zavartalanul napos idő várható, csapadék nem lesz. A szél viszont napközben sokfelé megélénkül, a Dunántúlon nagy területen ismét megerősödik. Napközben 23-28 fokig melegszik a levegő, késő estére 13-21 fokig csökken a hőmérséklet.

És tényleg Garancsié a Fidesz székház felújítási biznisz

Publikálás dátuma
2016.04.05. 11:59
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Garancsi István cége újíthatja fel a Fidesz székházat majdnem félmilliárd forintért – tudta meg az RTL Híradó. Az Együtt szerint azért nyert a Market, mert Orbán Viktor barátjának cégéről van szó, a Fidesz azt mondja, a döntésnél két szempontot vettek figyelembe: az árat és a határidőt.

A hónap elején a Népszava még kérdőjellel írta, Garancsi újítja fel a Fidesz székházát? mára ebből tehát pont lett, vagy épp felkiáltójel, ahogy tetszik. Kubatov Gábor a Magyar hírlapnak nyilatkozva közölte, hogy szeptember végére készül el a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának felújítása, a költségvetés közel  500 millió forint . A Fidesz alelnöke kifejtette: az épületet az amerikai republikánusok és a francia UMP (Nicolas Sarkozy pártjának új neve tavaly óta már Republikánus Párt - a szerk.) pártközpontjainak mintájára alakítják át. Hozzátette, a 2018-as választásokon a kampányközpontot is itt képzelik el, így nem kell külső helyszínt keresnie a Fidesznek.

( megnyugodtunk)