Ujhelyi: Megdöbbentő adatok a magyarok elvándorlásáról

Publikálás dátuma
2016.04.05. 16:08
London, a "második Budapest" - Thinkstock fotó
Megdöbbentő adatok kerültek nyilvánosságra a magyar fiatalok elvándorlása kapcsán: soha annyian nem hagyták még el hosszú időre Magyarországot, mint tavaly. Egy városnyi fiatal, majdnem harmincháromezer ember döntött úgy, hogy kénytelen más országban keresni a boldogulását. Ez egy modernkori Trianon, amelyet meg kell állítanunk - írja közleményében Újhelyi István EP-képviselő.

Eddig összesen hetvenhárom magyar fiatalt tudott hazahívni Angliából a kormány és mivel a kitűzött cél legalább ötven fő volt, ezért várhatóan tovább folytatódik, sőt kibővülhet a százmilliós kerettel gazdálkodó "Gyere haza fiatal" program - ez derül ki a programot lebonyolító állami cég megkeresésemre küldött válaszaiból. Vitatható azonban, hogy a hetvenhárom fiatal hazahívására eddig elköltött negyvenkétmillió forint, illetve a program személyi és reklámköltségeire kiadott közel ötmillió forint arányban van-e az elért eredménnyel. A külhonba kényszerült több mint félmillió magyar valós problémáira a kormány ugyanis nem ad hosszú távú választ, külpolitikájával csak nehezíti a helyzetüket, valós érdekvédelmüket pedig meg sem próbálja felvállalni. Célravezetőbb lenne, ha a kormány érdemben szembenézne az elvándorlás következményeivel, a szociális nehézségek miatt külföldi kényszermunkát vállaló magyar fiatalokat pedig nem semmibe venné vagy csak egyszerű kalandoroknak tekintené.

Tartalmi párbeszédre és konkrét lépésekre van szükség. Látványprogramok helyett érdemi segítségnyújtásra van szükség, ez egyszerre jelent érdekvédelmet külföldön és jogérvényesítést belföldön. Ha a magyar kormány valóban elhivatott a kivándorolt magyar fiatalok megsegítése és hazacsábítása mellett, akkor nem propaganda-programokat indít, hanem konkrét intézkedéseket tesz és él az egyébként rendelkezésére álló eszközökkel. Elfogadhatatlan, hogy számtalan bürokratikus akadályba ütközik a magyar fiatalok hazatelepülése. Elfogadhatatlan, hogy a külföldön született magyar gyermekek anyakönyvezése és társadalombiztosítása a magyar bürokrácia leterheltsége miatt továbbra is embertelen várakozást és nehézséget okoz. Elfogadhatatlan, hogy a magyar óvodai- és iskolai rendszer nincs felkészülve a hazatelepülő családok gyermekeinek ellátására, színvonalas nyelvi felzárkóztatására.

Felszólítom a kormányt, hogy készítsen akciótervet a magyar államigazgatás felkészítésére és a hazatelepülni vágyók adminisztratív akadályainak elhárítására. Felszólítom a kormányt, hogy érdemben mérje fel az egyre súlyosbodó kivándorlás demográfiai, szociális és gazdasági következményeit. Ehhez kész vagyok segítséget nyújtani a kivándorolt magyarok érdekképviseletét kiemelt feladatomnak tekintő európai parlamenti képviselőként és a Hazaváró-program elindítójaként.

 dr. Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő

Brüsszel, 2016.04.05.

 

Szerző

Magyarország világviszonylatban az offshore-ügyek 12. legnagyobb vesztese

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szóvivője arra szólította fel a parlamenti pártokat, hogy zárják ki a soraikból a panamai offshore-botrányban érintett vagy az államot más gazdasági bűncselekményekkel megkárosító tagjaikat.

Tordai Bence keddi, budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tax Justice Network nemzetközi szakértői hálózat felmérése szerint az elmúlt harminc évben a magyar államadósság két és félszerese tűnt el az országból, ami azt jelenti, hogy Magyarország világviszonylatban az offshore-ügyek 12. legnagyobb vesztese. A PM már 2013-ban azt javasolta, hogy ismét vessenek ki 30 százalékos forrásadót az offshore-irányból származó jövedelmekre és a magánszemélyek offshore cégekből származó fel nem vett jövedelme is essen az szja hatálya alá - emlékeztetett. Hozzátette, tavaly azt követelték, hogy a közbeszerzésekből zárjanak ki minden offshore háttérrel rendelkező céget.

Szerző

A liberálisok támogatják a pedagógussztrájkot

A Magyar Liberális Párt (MLP) támogatja az országos pedagógussztrájkot és eredménytelennek ítéli az elmúlt hetek szakmai egyeztetéseit - közölte Bősz Anett, a párt ügyvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a kormány bürokráciacsökkentő programjában nem szerepel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetése vagy feldarabolása. Értékelése szerint a központosító szemléletet meg kell szüntetni és a szakmára hallgatni egyebek mellett az óraszámok ügyében.

Bősz Anett szerint az, hogy a legfontosabb kérdésekben nem állapodott meg a kormány a szakmával, annak a bizonyítéka, hogy nem szeretne rendszerszintű változást. Nincs értelme "felületi kezelésekben" megállapodni addig, amíg a kormány véghez kívánja vinni a 2011-ben megkezdett oktatási reformot - jelentette ki. Az MLP ügyvivője hibásnak tartja azt is, hogy a Klik átalakítása a nyári hetekre esik, szerinte káosszal jár, ha szeptember 1-jén úgy kezdődik az iskola, hogy az érintettek nem látják át a helyzetet, a viszonyokat és a szerepkörök változását.

Szerző