Együtt: a kormány intézkedései vezettek a pedagógussztrájkhoz

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint az oktatásban kialakult válságért a Fidesz-kormány a felelős, az ő káros intézkedései vezettek odáig, hogy a pedagógusok ma már nem látnak más kiutat, mint az országos sztrájkot.

Szabó Szabolcs az Együtt országgyűlési képviselője keddi közleményében arra reagált, hogy Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke bejelentette: megkezdi április 20-ára az országos pedagógussztrájk előkészítését a pedagógusok sztrájkbizottsága. Az Együtt szerint Orbán Viktor kormánya olyan megalázó és tarthatatlan helyzetbe hozta az oktatásban dolgozókat, amelyre még nem volt példa a rendszerváltás óta. A párt teljes mértékben támogatja a magyar pedagógusok és oktatásban dolgozók követeléseit - írta  közleményében Szabó Szabolcs.

Szerző

Palkovics: folyamatosan tárgyalnak a sztrájkbizottsággal

Publikálás dátuma
2016.04.05. 16:17
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Folytatja a szaktárca a tárgyalásokat a pedagógusok sztrájkbizottságával a vitatott kérdésekről és az esetleges munkabeszüntetés feltételeiről - közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az oktatási államtitkár, aki beszámolt a köznevelési kerekasztal üléséről is. 

Palkovics László elmondta: bizonyos területeken közeledtek az álláspontok a pedagógusok sztrájkbizottságával - amelynek tagja a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet -, de maradt több kérdés, amelyben nem sikerült egyezségre jutni.

Meg kell állapodni a sztrájk feltételeiről, a szükséges minimális szolgáltatásokról, de továbbra is folyamatosan tárgyalnak a fő kérdésekről is, és próbálnak megállapodni róluk. Hogy a tárgyalások révén a sztrájk elkerülhető válik-e, azt egyelőre nem tudja megmondani - jelezte az államtitkár, utalva arra, hogy a sztrájkbizottság bejelentette: megkezdődött április 20-ára az országos pedagógussztrájk előkészítése.

Palkovics László úgy fogalmazott: mind a két fél érdekelt abban, hogy megoldást találjanak.
Kitért arra, hogy az új intézményfenntartó alapelveit a szakszervezetek nem látták kielégítőnek, de szerinte ebben előre tudnak majd lépni. Elvi egyetértés van az oktatást segítő dolgozók jövedelmi helyzetének rendezéséről, és bár konkrét megoldási javaslat még nincs, az államtitkár lát lehetőséget az elmozdulásra. A pedagógusok munkaterheléséről ugyanakkor még hosszasan kell beszélni - jegyezte meg, emlékeztetve, hogy a heti, kötelező 22 óra meghatározása jelentős béremeléssel párosult.

Az államtitkár elmondta: a köznevelési kerekasztal keddi ülésén tájékoztató hangzott el a gyógypedagógiai szakszolgálatok átalakításáról, és beszámolót tartott a tartalomfejlesztési munkacsoport vezetője, Csépe Valéria is.

A kerekasztal déltől átalakult volna sztrájktárgyalási egyeztetéssé a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) - ismertette az államtitkár -, a PDSZ azonban nem tartotta elfogadhatónak a helyszínt. A tárca viszont azért is gondolta megfelelőnek, mert a szakszervezet 12 pontos követelésből legalább 10-zel foglalkozik a kerekasztal. A minisztérium értelmezése szerint így nem kezdődtek meg a sztrájktárgyalások a PDSZ-szel - közölte. Most tovább tárgyalnak arról, hogy hol tárgyaljanak - fogalmazott.

Palkovics László a tankötelezettség korhatárára vonatkozó felvetésre kiemelte: Európában 16 év a tipikus korhatár, ez volt az indoka a bevezetésnek. Értékelni kell a helyzetet, meg kell nézni, mit hozott az eltelt időszak - mondta az államtitkár, aki óva intett attól, hogy gyors döntést hozzanak.

Sipos Imre helyettes államtitkár az aktuális jogalkotási feladatokról számolt be az ülésen. Elmondta: a szakképző intézményeknél a 2017. májusi-júniusi vizsgákon az ötödik tárgy egy szakmai tárgy lesz, és ennek követelményeit jelenítik meg az érettségik szabályozásánál. Kitért arra is, hogy szakmai szervezetektől érkezett javaslat a 2017-es vizsgák közismereti tárgyaival kapcsolatban is, kiemelve közülük a történelematlaszok használatának rendezését. 

Beszámolt a következő tanév tervezett rendjéről is: annak a rendeletnek a társadalmi vitája most zajlik. Új elemként említette, hogy a tervek szerint három tematikus hét szervezésének lehetőségét emelik be a tanév rendjébe.

Szerző
Frissítve: 2016.04.05. 18:14

Ujhelyi: Megdöbbentő adatok a magyarok elvándorlásáról

Publikálás dátuma
2016.04.05. 16:08
London, a "második Budapest" - Thinkstock fotó
Megdöbbentő adatok kerültek nyilvánosságra a magyar fiatalok elvándorlása kapcsán: soha annyian nem hagyták még el hosszú időre Magyarországot, mint tavaly. Egy városnyi fiatal, majdnem harmincháromezer ember döntött úgy, hogy kénytelen más országban keresni a boldogulását. Ez egy modernkori Trianon, amelyet meg kell állítanunk - írja közleményében Újhelyi István EP-képviselő.

Eddig összesen hetvenhárom magyar fiatalt tudott hazahívni Angliából a kormány és mivel a kitűzött cél legalább ötven fő volt, ezért várhatóan tovább folytatódik, sőt kibővülhet a százmilliós kerettel gazdálkodó "Gyere haza fiatal" program - ez derül ki a programot lebonyolító állami cég megkeresésemre küldött válaszaiból. Vitatható azonban, hogy a hetvenhárom fiatal hazahívására eddig elköltött negyvenkétmillió forint, illetve a program személyi és reklámköltségeire kiadott közel ötmillió forint arányban van-e az elért eredménnyel. A külhonba kényszerült több mint félmillió magyar valós problémáira a kormány ugyanis nem ad hosszú távú választ, külpolitikájával csak nehezíti a helyzetüket, valós érdekvédelmüket pedig meg sem próbálja felvállalni. Célravezetőbb lenne, ha a kormány érdemben szembenézne az elvándorlás következményeivel, a szociális nehézségek miatt külföldi kényszermunkát vállaló magyar fiatalokat pedig nem semmibe venné vagy csak egyszerű kalandoroknak tekintené.

Tartalmi párbeszédre és konkrét lépésekre van szükség. Látványprogramok helyett érdemi segítségnyújtásra van szükség, ez egyszerre jelent érdekvédelmet külföldön és jogérvényesítést belföldön. Ha a magyar kormány valóban elhivatott a kivándorolt magyar fiatalok megsegítése és hazacsábítása mellett, akkor nem propaganda-programokat indít, hanem konkrét intézkedéseket tesz és él az egyébként rendelkezésére álló eszközökkel. Elfogadhatatlan, hogy számtalan bürokratikus akadályba ütközik a magyar fiatalok hazatelepülése. Elfogadhatatlan, hogy a külföldön született magyar gyermekek anyakönyvezése és társadalombiztosítása a magyar bürokrácia leterheltsége miatt továbbra is embertelen várakozást és nehézséget okoz. Elfogadhatatlan, hogy a magyar óvodai- és iskolai rendszer nincs felkészülve a hazatelepülő családok gyermekeinek ellátására, színvonalas nyelvi felzárkóztatására.

Felszólítom a kormányt, hogy készítsen akciótervet a magyar államigazgatás felkészítésére és a hazatelepülni vágyók adminisztratív akadályainak elhárítására. Felszólítom a kormányt, hogy érdemben mérje fel az egyre súlyosbodó kivándorlás demográfiai, szociális és gazdasági következményeit. Ehhez kész vagyok segítséget nyújtani a kivándorolt magyarok érdekképviseletét kiemelt feladatomnak tekintő európai parlamenti képviselőként és a Hazaváró-program elindítójaként.

 dr. Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő

Brüsszel, 2016.04.05.

 

Szerző