Előfizetés

Karadzic: "ez egy borzalmas ítélet"

Publikálás dátuma
2016.04.06. 19:59
Karadzicot kísérik 2008-ban. FOTÓ: Serge Ligtenberg/Getty Images
Borzalmasnak nevezte az ügyében hozott ítéletet szerdán Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök, akit március végén negyvenéves börtönbüntetésre ítélt az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT).

Az 1992-1995 közötti boszniai háborúban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt elítélt Karadzicnak szerdán meg kellett jelennie a hágai székhelyű bíróság előtt, ahol újfent ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott összes vádpontban.

"Ahelyett, hogy meghozták volna az egyetlen igazságos döntést, és felmentettek volna, majd engedtek volna hazatérni, megszületett egy ítélet, és ez egy borzalmas ítélet, mint ahogyan maguk a vádak is borzalmasak voltak" - mondta a volt elnök. A 70 éves politikusnak ez volt az első nyilvános szereplése a március 24-i ítélethirdetés óta.

Döntöttek a megszűnő intézményekről

A kormányzati háttérintézmények kétharmadát, szám szerint 49-et megszüntet a kormány - tudta meg az Origo. 

Az átalakításokról hosszas lobbizást és nagy vitákat követően kedden született végleges döntés. Lázár János kancelláriaminiszter január végén jelentette be, hogy 73 állami intézmény "került a célkeresztjébe", amely összesen 50 ezer embert foglalkoztat. Lázár januárban a legdrasztikusabb tervezettel állt elő, hogy később tudjon engedni. Az akkori tervek például 2016-ban 20, jövőre további 10 százalékos leépítésről szóltak. A legtöbb bezárás az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a földművelésügyi tárcát érinti.

L. Simon titkolózik a budai Várról

Publikálás dátuma
2016.04.06. 19:46
FOTÓ: Népszava
A budai Vár felújításának költsége meg sem közelíti a 200 milliárd forintot - mondta L. Simon László az RTL Klubnak.

A miniszterelnökség államtitkára azt nem árulta el, hogy pontosan mennyi lesz a végösszeg. Az Együtt azt állítja, hogy a vár felújítása több mint 200 milliárd forint lesz, vagyis kétszer annyi, mint amennyit a kormány bejelentett. Szabó Szabolcs, a párt képviselője szerint csak a kolostor felújítása több mint 20 milliárdba kerül majd. A Várban a meglévő mellé további három mélygarázst is terveznek, hogy az oda költöző minisztériumok dolgozóinak legyen hol parkolniuk. L. Simon szerint ezeket a helyiek és a turisták is használhatják majd.