Soros áll az offshore-botrány kirobbantása mögött?

Publikálás dátuma
2016.04.06 20:27
Soros György. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Fotó: /
A WikiLeaks portál szerint az offshore-botrányról kiszivárogtatott panamai dokumentumok Vlagyimir Putyin orosz elnököt támadó állításai egy olyan tényfeltáró médiaszervezettől erednek, amelyeket az amerikai állami USAID segélyszervezet és Soros György nagybefektető finanszírozott.

Az állítás a szintén bizalmas információk kiszivárogtatásairól ismert portál Twitter-oldalán jelent meg, forrásmegjelölés nélkül. A bejegyzés szerint az OCCRP áll a Putyin elleni támadások mögött, és ez a szervezet Oroszországot és az egykori Szovjetuniót is "célba veszi".

Az OCCRP az Organized Crime and Corruption Reporting Project nevű, főleg kelet-európai tényfeltáró újságírók által létrehozott szervezet nevének rövidítése. 

A WikiLeaks Twitter-bejegyzése szerint az "amerikai" OCCRP hasznos munkára is képes, de teljesen aláássa feddhetetlenségét, hogy az amerikai kormány "közvetlenül finanszírozza" a panamai kiszivárogtatásokban Putyin ellen megfogalmazott támadásokat.

A több százezer céggel kapcsolatos kiszivárogtatás forrásai egyelőre ismeretlenek, csak annyit lehet tudni, hogy az adatok egy panamai ügyvédi irodából származnak, és titkos forrás szolgáltatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak. Az érintett panamai iroda, a Mossack Fonseca azt állítja, hogy hackertámadás áldozata lett.

A Kremlben nem örvendeztek a kiszivárogtatásnak. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője hétfőn úgy fogalmazott, hogy "csalódottságot keltett" az offshore-ügyekre rávilágító újságírói munka minősége, Moszkvában "nagyobb szakszerűségre" számítottak. Peszkov egyébként már napokkal az anyagok publikálása előtt arra figyelmeztetett, hogy egy nemzetközi oknyomozó konzorcium arra készül, hogy "megrendelésre" az elnök családjára és gyerekkori barátaira vonatkozó információkat "ültessen el" a köztudatba Nyugaton és Oroszországban. A szóvivő szavai szerint az ilyen akciók célja az orosz vezetés, elsősorban Vlagyimir Putyin elnök lejáratása, különösen a parlamenti választások évében, és hosszabb távon is - két évvel az elnökválasztás előtt.

Akadnak azonban olyan politikusok is, akik hálásak a kiszivárogtatásért. Francois Hollande francia köztársasági elnök hétfőn külön köszönetet mondott a világszerte számos közéleti személyiséget kompromittáló botrány elindítóinak. Főképp azt találta örvendetesnek, hogy a kiszivárogtatás révén megnövekszik azoknak az adóbefizetése, akik adócsalást követtek el.

Szerző
2016.04.06 20:27

Villogtatott a határ mellett, megbüntették a horvát aktivistát

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:02
Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images
Fotó: /
A menekülteket segítő önkéntes állítólag reflektorral mutatott utat a határsértő migránsoknak, egy megyei bíróság több mint kétmillió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtotta.
Jelentős, 60 ezer kunás (2,6 millió forint) pénzbírságra ítélte a kelet-horvátországi Zupanja megye szabálysértési bírósága első fokon az Are You Syrious (Komolyan mondja?- vagy: Szíriuszi vagy, szójáték) önkéntes mozgalom egyik aktivistáját, amiért segített migránsoknak a szerb-horvát határ illegális átlépésében - írta az Index.hr című hírportál kedden. Horvátországban először szabtak ki pénzbírságot migránsokat segítő aktivistára.
Dragan Umicevicet bűnösnek találta a bíróság abban a vádban, hogy április 21-én éjjel Strosinci településnél fényjelekkel segített egy 14 fős afgán csoportot abban, hogy illegálisan Szerbiából Horvátországba jusson. Az ítélet szerint a kocsijában ülve, annak reflektorát használva irányította a migránsokat, hogy hol és mikor léphetik át a szerb-horvát zöldhatárt, idézi az ítéletet az MTI. A horvát törvények értelmében büntetendő a tiltott határátlépésben való közreműködés, illetve az illegálisan belépett külföldiek átszállítása az országon. Kivételt képez ez alól, ha az illető életmentésre szorul. A kihágásért 60 nap börtönbüntetés, valamint 23 ezer kuna pénzbírság szabható ki minden egyes személy után, aki illegálisan lépte át a határt. Az  Are You Syrious ugyanakkor gyakran tudósít olyan esetekről amikor horvát rendőrök menekülteket bántalmaznak – Facebook-oldalukon pedig arról is beszámoltak, amikor irodájukat érte támadás.
A Magyarországon elfogadott „Stop Soros”- törvénycsomag a horvát szabályozásnál is szigorúbb büntetéseket tesz lehetővé; a pontatlanul megfogalmazott, és épp ezért gumiszabályként alkalmazható szabályozás elviekben azt is megtorolja, ha valaki jogsegélyt nyújt menekülteknek, de akár egy szendvics átadása miatt is 5-90 napos elzárással sújthatja a bevándorlók támogatóit. Hogy a magyar hatóságok ezért konkrétan bírságoltak, büntetettek is volna, egyelőre nem ismert – a Népszava a NAV-nak küldött a témában kérdéseket. Az adóhatóság még nem válaszolt, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.
2018.09.25 20:02

Paradicsommá vált: kitiltották az autókat egy spanyol kisvárosból

Publikálás dátuma
2018.09.25 18:05

Fotó: AFP/
A szokásos városi zajok helyett madarak csivitelése, kávéskanalak csörgése és emberi beszéd hallható Pontevedrában. A spanyol kisvárosból ugyanis kitiltották a járműveket. Az utcákon se autók, se motorok, se buszok nem közlekedhetnek.
A település polgármestere szerint azért, mert autónk van, még nem kell elfoglalnunk a közösségi tereket. Mint Miquel Anxo Lores elmondta, 1999-es megválasztása előtt több autó járt a város útjain, mint amennyien a városban összesen élnek. Győzelme után egy hónappal sétálóövezetté tette az óváros 300 ezer négyzetméteres területét - írja a The Guardian.
"A történelmi központ halott volt. Drogosokkal és autókkal volt tele. A város egyre szennyezettebb lett és túl sok volt a közlekedési baleset. Aki csak tehette, elköltözött. Úgy döntöttünk, visszaadjuk a közterületet a lakosságnak, és megszabadulunk az autóktól."
Onnantól kezdve a járművek nem haladhatnak át a városon, a belvárosban megszüntették a felszíni parkolókat, a külvárosban föld alattiakat létesítettek. Az autómentesség határát kiszélesítették és eltüntették a közlekedési lámpákat is. A külső zónákban 30 kilométer/órára csökkentették a sebességhatárt.

Következmények

Azon az utcán, ahol 1996 és 2006 között 30 ember halt meg közlekedési balesetben, a következő tíz évben három, 2009 óta pedig senki. Megszűntek a dugók, a parkolási és a tömegközlekedési nehézségek. Az emberek gyalog vagy biciklivel közlekednek, így a széndioxid-kibocsátás 70 százalékkal csökkent, a lélekszám pedig 12 ezerrel nőtt. 
A gyalog 25 perc alatt bejárható településen nagy bevásárlóközpont sincs, így az országban tapasztalható válság ellenére a helyi kisvállalkozások életben maradtak. 
"Éltem már Madridban és sok más helyen, de számomra ez a paradicsom. Ha esik is az eső, gyalogolok. Nagyszerű hely a gyermekvállalásra is."
- mondta a város egy lakója, Raquel García.
2018.09.25 18:05
Frissítve: 2018.09.25 18:05