Előfizetés

Tiltakoznak a tanárok április 15-én és 20-án

Publikálás dátuma
2016.04.06. 21:29
Pedagógustüntetés március 15-én. FOTÓ: Népszava
Várhatóan április 15-én két órás polgári engedetlenségi akció és figyelmeztető sztrájk, április 20-án országos pedagógussztrájk is lesz - erről az egyes akciókban részt vevő szervezetek beszéltek szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Együtt kívánunk lépni a közoktatás érdekében akkor, amikor soha nem látott összefogás jött létre, és a következő időszakban három fontos esemény is várható - mondta Miklósi László, a Civil Közoktatási Platform szóvivője szerda este, annak az egyeztetésnek a szünetében, amelyet azért hívott össze a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy közös mederbe terelje a szakszervezeteket és az orbáni oktatáspolitikával szemben álló civileket. 

Az egyeztetésen részt vettek a Pedagógusok Sztrájkbizottságának tagjai - a PSZ, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet -, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, és a CKP képviselői.  

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint Miklósi utalt rá: április 12-én a CKP várja a minisztériumi tárgyalódelegációt, és a maguk részéről reménykednek a tárgyalás sikerében. 15-én lesz az újabb polgári engedetlenségi akció, és vele egy időben a PDSZ által meghirdetett figyelmeztető sztrájk. (Mint Mendrey László, a PDSZ elnöke megjegyezte: sztrájkolni a munkahelyen lehet, engedetlenkedni pedig az épületen kívül.) Április 20-ra egész napos munkabeszüntetést hirdetett a PSZ. Az akciókban a szervezetek egymást támogatják, emelte ki Miklósi, mert a fő cél azonos, s ez lehetővé teszi az együttműködést.

Mendrey László, a PDSZ elnöke arra a kérdésére, hogy a 15-ei polgári engedetlenségi akció és a sztrájk hogyan viszonyul egymáshoz, egy időben lesz-e, azt mondta, erről még nincs döntés. Emlékeztetett, előbbit a Tanítanék mozgalom kezdeményezte, utóbbi szervezésében pedig a PDSZ van benne. Jelezte: saját véleménye szerint egy időben kellene tartani a két akciót. Szerinte világosan látszik, hogy nincs más lehetőség, mint hogy ilyen akciókhoz folyamodjanak, mert a kormány megpróbálja elkomolytalankodni az egész ügyet. A PDSZ elnöke azt is mondta, azért fogtak össze, hogy sokkal többen csatlakozzanak, mint a korábbi akciónál.

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta, mindhárom dátum valamennyi szervezet számára fontos, és a továbbiakban arról fognak egyeztetni, hogy miként lehet a látszólag "felaprózódott erőket egybecsatornázni" az oktatás ügyéért.

Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg. A szervezetek képviselői azt mondták, hogy az egyes akciók részleteit később ismertetik.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke kedden jelentette be, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága megkezdi április 20-ára az országos pedagógussztrájk előkészítését. Indoklása szerint hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a még vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre. A sztrájkbizottság követelései közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése úgy, hogy biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát.

Szívvel, lélekkel, biosörrel!

Publikálás dátuma
2016.04.06. 17:16

A Csapház - csapolt sörök háza bemutatja Magyarország legnagyobb kézműves biosör választékát.  

A kézműves sörök kivétel nélkül, csak természetes összevetőkből állnak, tartósítószer- és adalékanyag mentesek. Egyre több lehetőség van ezeket a söröket pubokban, éttermekben, szakboltokban és pár nagyobb üzletláncban megkóstolni vagy megvenni üvegben, de olyan még nem volt eddig, ahonnan frissen, hidegen, a legtökéletesebb formában vihetik haza, és élvezhetik az otthonukban azt az érzést, mintha ott és akkor csapolták volna. Számos kisebb, vidéki sörfőzde létezik Magyarországon, nemzetközileg is elismert, díjnyertes söröket főznek, ám nem palackoznak, csak csapolt formában érhetők el a söreik. A Csapházban az ő termékeiket is megtalálhatják. 

Eddig csak és kizárólag magyar kézműves söröket forgalmazott a cég, ám a negyedik generációs holland Budels sörfőzde 9 kézműves biosörével itt kapható Magyarország legtöbb biosöre. A sörfőzde modern, folyamatosan fejlesztett technológiával, de a régi kézműves hagyományok figyelembevételével készíti söreit. Lágy, tiszta forrásvizet használva, legjobb árpamalátákkal, legfinomabb komlókkal és speciális élesztőkkel érik el a kifinomult harmóniát söreikben azok számára, akik az ismertebb márkákat kedvelik, de azok számára is,  akik különleges íz világot keresik. 

Pilsner, szűretlen világos, mézes, barna, erős ale, radler, bajor és belga búzasör mellett, két eddig ritkaságnak számító, világos és barna alkoholmentes biosör is megtalálható. (x)

Orvos alázott meg egy magyar kislányt Erdélyben

Megbírságolta a román diszkriminációellenes tanács a kolozsvári gyermekkórházat és annak orvosát, aki megalázott egy székelyföldi magyar kislányt hiányos román nyelvtudása miatt.

A román parlament által felügyelt testület szerdai ülésén hozta meg a döntést, amelyről Asztalos Csaba, a tanács elnöke tájékoztatott. Elmondta: megállapították, hogy nyelvi és etnikai hátrányos megkülönböztetés esete áll fenn. Az orvos rosszhiszeműen járt el, hiszen lett volna lehetőség arra, hogy tolmács révén beszéljen a beteggel, de ezt elutasította, ezáltal sérült a beteg joga. Az orvost 1000 lejre (70 ezer forint), a kórházat 2000 lejre (140 ezer forint) bírságolták.