oktatás;oktatási kerekasztal;pedagógustüntetés;

2016-04-06 21:29:00

Tiltakoznak a tanárok április 15-én és 20-án

Várhatóan április 15-én két órás polgári engedetlenségi akció és figyelmeztető sztrájk, április 20-án országos pedagógussztrájk is lesz - erről az egyes akciókban részt vevő szervezetek beszéltek szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Együtt kívánunk lépni a közoktatás érdekében akkor, amikor soha nem látott összefogás jött létre, és a következő időszakban három fontos esemény is várható - mondta Miklósi László, a Civil Közoktatási Platform szóvivője szerda este, annak az egyeztetésnek a szünetében, amelyet azért hívott össze a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy közös mederbe terelje a szakszervezeteket és az orbáni oktatáspolitikával szemben álló civileket. 

Az egyeztetésen részt vettek a Pedagógusok Sztrájkbizottságának tagjai - a PSZ, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet -, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, és a CKP képviselői.  

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint Miklósi utalt rá: április 12-én a CKP várja a minisztériumi tárgyalódelegációt, és a maguk részéről reménykednek a tárgyalás sikerében. 15-én lesz az újabb polgári engedetlenségi akció, és vele egy időben a PDSZ által meghirdetett figyelmeztető sztrájk. (Mint Mendrey László, a PDSZ elnöke megjegyezte: sztrájkolni a munkahelyen lehet, engedetlenkedni pedig az épületen kívül.) Április 20-ra egész napos munkabeszüntetést hirdetett a PSZ. Az akciókban a szervezetek egymást támogatják, emelte ki Miklósi, mert a fő cél azonos, s ez lehetővé teszi az együttműködést.

Mendrey László, a PDSZ elnöke arra a kérdésére, hogy a 15-ei polgári engedetlenségi akció és a sztrájk hogyan viszonyul egymáshoz, egy időben lesz-e, azt mondta, erről még nincs döntés. Emlékeztetett, előbbit a Tanítanék mozgalom kezdeményezte, utóbbi szervezésében pedig a PDSZ van benne. Jelezte: saját véleménye szerint egy időben kellene tartani a két akciót. Szerinte világosan látszik, hogy nincs más lehetőség, mint hogy ilyen akciókhoz folyamodjanak, mert a kormány megpróbálja elkomolytalankodni az egész ügyet. A PDSZ elnöke azt is mondta, azért fogtak össze, hogy sokkal többen csatlakozzanak, mint a korábbi akciónál.

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta, mindhárom dátum valamennyi szervezet számára fontos, és a továbbiakban arról fognak egyeztetni, hogy miként lehet a látszólag "felaprózódott erőket egybecsatornázni" az oktatás ügyéért.

Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg. A szervezetek képviselői azt mondták, hogy az egyes akciók részleteit később ismertetik.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke kedden jelentette be, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága megkezdi április 20-ára az országos pedagógussztrájk előkészítését. Indoklása szerint hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a még vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre. A sztrájkbizottság követelései közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése úgy, hogy biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát.