Előfizetés

LMP: a felsőoktatásért felelős államtitkárnak le kell mondania

Lemondásra szólította fel a felsőoktatásért felelős államtitkárt Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, állítása szerint ugyanis tudtával vagy tudta nélkül, de számos vidéki egyetemen "csalták el" az uniós forrásokat "álprojektekkel, áltanulmányokkal".

A politikus, aki néhány hete dunántúli egyetemek hasonló eseteire mutatott rá, most a Szent István Egyetem Békés megyei kampuszainak pénzkifizetéseit hozta példaként arra: szerinte nem kivétel, hanem szabály, hogy az uniós forrásokat a felsőoktatásban sem a megfelelő célra használják, hanem "pénzkifolyatásra". 

Mint elmondta, Békés megyében mintegy másfél milliárd forintot fordíthattak volna a tudományos élet vagy a felsőoktatás fejlesztésére, ennek azonban mindössze 4 százaléka hozott kézzelfogható eredményt.

A forrás csaknem felét bérként fizették ki, míg másik felét mintegy negyven tanulmány elkészíttetésére - mondta, hozzátéve: a plagizálásra, a jelentős túlárazásra és arra, hogy egy-egy tanulmányért több uniós pályázat keretében is fizettek példa az a 300 oldalas tudásmenedzsment koncepció, amelynek csaknem 90 százaléka plágium.

Takács Péter, az LMP békéscsabai önkormányzati képviselője különösen aggályosnak tartja, hogy az ország egyik leghátrányosabb megyéjében 518 millió forintot költöttek olyan tanulmányok, amelyek nem szolgálják a gazdaság fejlesztését, és a tanulmányok elérhetőségét szorgalmazta.

Bundaügy - Megvan az ítélet

Hét vádlott kapott felfüggesztett börtönbüntetést abban a labdarúgó fogadási csalási ügyben, amelyben csütörtökön hirdettek ítéletet a Fővárosi Törvényszéken.

A Központi Nyomozó Főügyészség képviselője februári vádbeszédében öt vádlottra is letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a K. Zoltán és 22 társa ellen "gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette" miatt zajló úgynevezett bundaügyben.

Az elsőrendű vádlott, K. Zoltán hat, a másodrendű vádlott, L. Mátyás hét hónap - egyaránt három évre felfüggesztett - szabadságvesztést kapott. Mindkettejükkel szemben 2,5 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a bíróság, amely azonban egyes vádpontok alól felmentette őket. A harmadrendű vádlott, K. Zsolt 18 hónapos börtönbüntetését három évre felfüggesztették, a vagyonelkobzás az ő esetében 1,6 millió forint, és részben őt is felmentették. 
Az ügy koronatanújának tekintett negyedrendű vádlott, Horváth Gábor kétéves börtönbüntetését négy év próbaidőre felfüggesztették, a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől öt évre eltiltották. 5,5 millió forint értékben vagyonelkobzással sújtották, és 800 ezer forint bűnügyi költséget kell megfizetnie.

Az ötödrendű vádlott, Sütő László büntetése 15 hónap szabadságvesztés, három évre felfüggesztve. A labdarúgástól öt évre eltiltották, a vagyonelkobzás mértéke pedig 5,3 millió forint. K. Norbert hatodrendű vádlottat 2,3 millió forintnyi vagyonelkobzással sújtották. A hetedrendű vádlott, A. Attila 17 hónapos börtönbüntetését három évre felfüggesztették, a sportágtól három évre eltiltották, és 6,2 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el.

A Siófok labdarúgócsapatának egykori vezetőedzőjének, a nyolcadrendű vádlott A. Zoltánnak tíz év letöltendő szabadságvesztést kért az ügyészség, ő végül egy évet kapott, két év próbaidőre felfüggesztetve. A labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől két évre tiltották el, 1,3 millió forintos vagyonelkobzást rendeltek el, részben viszont felmentették a vádak alól. Három vádlott esetében a teljes felmentés mellett döntött a bíróság, több vádlottat pedig pénzbüntetéssel, illetve vagyonelkobzással szankcionált.

A 2009-ben indult nyomozás eredményeként ebben az ügyben 12 vádpontot állítottak össze, mindegyiket egy-egy "bundagyanús" mérkőzéshez kapcsolódóan. A feltételezés szerint a vádlottak ezeknek a találkozóknak az eredményét manipulálták jogellenesen vagy segédkeztek ebben. A 2008 novembere és 2011 áprilisa között lejátszott meccsek között szerepelnek NB I-es találkozók, Magyar Kupa- és Ligakupa-mérkőzések is. Ezekre egyrészt 15 és 40 ezer euró közötti összegekben fogadtak, másrészt több vádpontban ismeretlen összegről esett szó, tehát nem minden esetben sikerült ezeket felderítenie a nyomozásnak. A játékosok alkalmanként 1000 és 10 ezer euró közötti összeget kaptak, ha részt vettek a csalásban.

A vádlottak többsége korábbi játékos, de a vádirat leszögezi, hogy az ügyben kulcsszerepet játszott egy menedzser, K. Zsolt is. Az ügyész szerint ő "aktív vesztegetőként" egyrészt fogadóirodáknál, másrészt az elsőrendű vádlott K. Zoltánnál fogadott a meccsekre, ezért állt érdekében megszervezni az eredmények manipulálását. Az ügyészség 2013 májusában emelt vádat, a bíróság 2014 áprilisában kezdte el tárgyalni az ügyet, és 31 tárgyalási nap után hirdetett ítéletet.

Holland referendum - Porosenko: ez Európa egysége elleni támadás

Az EU-ukrán társulási egyezményről tartott hollandiai népszavazás szervezőinek valódi célja az volt, hogy támadást intézzenek Európa egysége, az európai értékek kiterjesztése ellen - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön a Twitter közösségi hálózaton közzétett videóüzenetében.

A nem hivatalos végeredmény szerint a szerdán tartott referendumon a résztvevők több mint 61 százaléka utasította el az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálását. A népszavazás érvényes volt, a választásra jogosultak 32,2 százaléka járult az urnák elé. 

Porosenko hangsúlyozta, hogy mivel a referendum nem kötelező érvényű volt, eredménye "stratégiailag nem jelent akadályt Ukrajna Európába vezető útján". Köszönetet mondott egyben azoknak a hollandoknak, akik támogatták az EU-ukrán társulási megállapodást, és azoknak is, akik a kampányban népszerűsítették Ukrajnát. 

Az elnökkel együtt Tokióban tartózkodó Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter újságírók előtt szintén azt emelte ki, hogy a népszavazás eredménye nincs hatással a társulási egyezmény gyakorlati alkalmazására, így a szabadkereskedelemre, illetve az ágazati együttműködésre vonatkozó részeinek megvalósítása "nyugodtan halad előre". Hozzátette, hogy Kijev változatlanul folytatja együttműködését az illetékes brüsszeli szervekkel. 

A miniszter szavai szerint a népszavazás eredményéből erősen kiérződött a hollandok Európához való viszonya, valamint mutatja, hogy az euroszkeptikusok táborát sikeresen mozgósították. 

"Mindazonáltal az ukrán fél egy kicsit jobb eredményre számított. Mi mindig bízunk a győzelemben és küzdenünk kell érte, ezért Ukrajna nem áll le, hanem továbbhalad az európai integráció útján" - szögezte le Klimkin.