Előfizetés

Orbán:"ma reggel jobban ébredtünk és könnyebben is lélegzünk"

Publikálás dátuma
2016.04.07. 15:28
A képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) beszél, mellette Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD
Az IMF-EU hitel visszafizetése példátlan eredmény a mai világgazdasági környezetben, és nem lehetett volna elérni olyan barátok nélkül, mint amilyen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Párizsban, a szervezet tanácsülését követően. Ángel Gurría, az OECD főtitkára Magyarország elmúlt évekbeli sikereit méltatta - tudatta a távirati iroda. 

A kormányfő csütörtökön megbeszélést folytatott Ángel Gurríával, majd felszólalt a szervezet tanácsülésén.
Orbán Viktor az ülés után tett sajtónyilatkozatában kiemelte: a hitel visszafizetése nagy teljesítmény, ennek eléréséhez sokak erőfeszítése kellett, így a magyar embereké, a mindenkori gazdaságpolitikát irányítóké, a munkavállalóké és a munkaadóké.

A miniszterelnök hangsúlyozta: "ma este minden magyar családnak jó oka van arra, hogy kinyisson egy jó üveg vörösbort és koccintson a haza egészségére, mert a tegnapi napon sikerült rendeznünk azt a régi adósságunkat, amelyet még az előző kormányok hoztak létre 2008-ban, amikor a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében óriási hitelt vettek fel az IMF-től és az Európai Uniótól". Ezt a hitelt visszafizették, így "ma reggel jobban ébredtünk és könnyebben is lélegzünk" - fogalmazott.

Orbán Viktor az eredmények elérésében hangsúlyozta a "barátok", különösen az OECD szerepét. Mint mondta, a szervezethez mindig lehetett fordulni a legnehezebb és a legkényesebb kérdésekkel is, hiszen politikai szándék nélkül, a szakmai szempontokra összpontosítva osztotta meg legjobb tudását és az általa összegyűjtött legjobb tapasztalatokat az országgal. Ezért "a magyar sikerben az OECD munkája is benne van" - tette hozzá.

A kormányfő kijelentette: ez az indoka annak, hogy Magyarország az OECD tagja és továbbra is az marad, fontos kérdések kidolgozásában - például a szakképzés, az oktatás, a gazdasági hatékonyság növelése és az egészségügy kérdése esetében - együttműködik a szervezettel a jövőben is, és számít az OECD tanácsaira.

Ángel Gurría, az OECD főtitkára nyilatkozatában Magyarország elmúlt évekbeli sikereit méltatta, és azt mondta, az ország tapasztalatait meg kell osztani más államokkal is. Sikertörténetnek nevezte Magyarországnak eredményeit, egyúttal felidézte, hogy az ország 20 éve működik együtt az OECD-vel. A mostani évforduló még csak a kezdete a közös munkának - tette hozzá Ángel Gurría, megemlítve: hamarosan Budapestre látogat.

A főtitkár méltatta az OECD és Magyarország szoros együttműködését, a mostani megbeszélését Orbán Viktorral pedig eredményesnek nevezte. Közölte: az együttműködés minden területéről, így a kis- és közepes vállalkozásokról, az oktatásról, gazdasági kérdésekről is beszéltek, a miniszterelnök pedig beszámolt országa sikereiről, amelyet egyebek mellett a gazdasági és társadalmi kérdésekben elértek.

Orbán Viktor korábban Párizsban európai kérdésekről egyeztetett Nicolas Sarkozy volt francia államfővel, a jobboldali Köztársaságiak vezetőjével.

Megírtuk: Drágán fizettük vissza az olcsóbb hitelt

Visszafizette Magyarország az Európai Bizottságtól (EB) felvett hitelből lehívott 5,5 milliárd euró utolsó, 1,5 milliárd eurós részletét is - jelentette be tegnap Varga Mihály gazdasági miniszter. 

Az állítólag működő mostani reformok, és a növekvő gazdaság ellenére az Orbán-kormányok eddig egyetlen egykor visszavont juttatást sem adtak úgymond vissza - jegyezte meg a Népszavának Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere, aki emlékeztetett arra, hogy a gazdasági világválság idején - 2008. októbere és 2009. februárja között - gyakorlatilag minden európai országban befagytak a kötvénypiacok. Ráadásul 2008. októberében hazánk ellen egyes brókercégek és egy magánszemély a forint és magyar tőzsdei részvények ellen támadást indított, amelyet később több külföldi pénzügyi felügyelet is elismert, majd eljárásokat kezdeményezett az elkövetők ellen, sőt, különböző mértékű büntetéseket is kiszabtak emiatt - emlékeztetett Veres János. A szocialista kormány gyors lépéssel, az IMF-től és az EB-től felvett kedvező kamatozású hitellel sikerrel védte ki ezt a támadást. 

Így üldözték Kovács Zoltánt a Quaestor-károsultak - Videó!

Hangos üvöltözéssel fogadták a Kossuth téren tüntető Quaestor-károsultak Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki a parlamentből távozva gyors léptekkel igyekezett elhagyni mielőbb a helyszínt - írja az atv.hu.

Keményen kritizálta az EKB Matolcsyékat

Publikálás dátuma
2016.04.07. 13:21
Fotó: Népszava
Az MNB-nek biztosítania kellene, hogy az alapítványainak adott összeg ne szolgálja az állam finanszírozását - olvasható az EKB csütörtökön megjelent éves jelentésében. A frankfurti jegybank a Budapesti Értéktőzsde megvételével kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki - írj a Portfolio.

A jelentés fő megállapításai: 

  • Félő, hogy az alapítványoknak juttatott forrás tiltott monetáris finanszírozásnak minősül. Ez azt jelenti, hogy az EKB szerint nem szabadna az MNB-alapítványoknak állampapírokat vásárolnia közvetve vagy közvetlenül.

  • A Budapesti Értéktőzsde megvásárlása is a monetáris finanszírozás kockázatát veti fel. Az MNB tavaly novemberben részvényenként 3550 forintért, összesen 13,2 milliárd forintért vette meg az osztrák nagytulajdonosok (CEESEG, Österreichische Kontrollbank) összesen 68,8 százaléknyi részvénycsomagját, ezzel az MNB a BÉT 75 százalékos tulajdonosa lett.

  • A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszközeinek több változtatásáról is döntött önfinanszírozási programja támogatása érdekében. Tekintettel az ebből fakadó ösztönzőkre, hogy a bankok forintban denominált állampapírokat vásároljanak, a változtatások némelyike együtt véve tekinthető a Szerződés 124. cikke szerinti kiváltságos hozzáférés tilalma megkerülésének eszközeként. Az EKB felkéri a Magyar Nemzeti Bankot e műveletek gondos felülvizsgálatára a monetáris finanszírozás és a kiváltságos hozzáférés tilalmával való bármely ellentmondás elkerülése céljából.

A teljes cikket itt olvashatja.