Nem fizetek a feleségemnek!

Azt hittem hülyéskedik a feleségem, amikor a múlt hónap végén letett elém egy számlát, benne részletesen felsorolta, mennyivel tartozom neki az otthoni munkákért.

A legtöbbet a főzésért és a takarításért kérte, noha szerény óradíjjal számolt, a felét csak annak, amiért a szomszéd takarítónője dolgozik, pedig ő magasan képzett munkaerő. Napi három órával számolva ez 60 ezer forintot kóstált. Naponta két órát töltött a konyhában, a végösszeg 40 ezer forint, de nem szólhattam egy szót sem, nem számolta fel a bevásárlásra fordított időt, benzinpénzt sem kért, pedig a bolt messze van, a cekker nehéz. A következő a mosás-vasalás volt, ebből is a vasalás a húzósabb, kicsit meg is nyomta a ceruzáját, mert ez amolyan nem szeretem munka. A kelleténél több inget viselek, mondta, amikor elém tolta a 25 ezer forintos cechet. Ha sokallom, tanácsolta, inkább pólókban járjak. Előkerült a „kertészeti számla” is: a fűnyírás az én dolgom, de a kertben mindig akadnak lehullott levelek, levágandó ágak, locsolás, miegymás. A havi 20 ezer jutányos ár ezért. Szerényen beérte ötezer forint borravalóval, fodrászra, kozmetikumra. Százötvenezer – mondta – és tartotta a markát.

Kiderült, nem csak a feleségemet foglalkoztatja, mennyit ér a családnak a házimunka. A napokban látott napvilágot a KSH felmérése, amiből kiderült, saját magunk rabszolgatartói vagyunk. 2009-ben és 2010-ben a háztartások 10 760 millió órát töltöttek e fizetetlen munkával, átlagos piaci órabérrel kalkulálva az értéke 5716 milliárd forint volt. Ha a fizetetlen házimunkát hozzáadnánk a GDP-hez, akkor az 23 százalékkal magasabb lenne…

De nem adjuk hozzá. És én sem fizetek a feleségemnek.

2016.04.07 16:39

Eljött Szoboszlai ideje

Publikálás dátuma
2019.03.18 21:45

Fotó: AFP/ FRISO GENTSCH
Készen áll arra, hogy a kezdőcsapat tagjaként debütáljon a szlovákok és a horvátok elleni Európa-bajnoki selejtezőkre készülő nemzeti tizenegyben is.
Remek hetet tudhat maga mögött a magyar labdarúgás kiemelkedő tehetségének tartott Szoboszlai Dominik, aki csütörtökön 74 percet játszott, gólpasszt is adott a Salzburg színeiben az Európa-ligában, vasárnap pedig megszerezte első találatát az osztrák ligában. A 18 éves, válogatott kerettag játékos kijelentette: készen áll arra, hogy a kezdőcsapat tagjaként debütáljon a szlovákok és a horvátok elleni Európa-bajnoki selejtezőkre készülő nemzeti tizenegyben is. Ennek kapcsán hétfőn Telkiben Marco Rossi szövetségi kapitányt kérdeztük.
„Korábban valahányszor megkérdezték tőlem, hogy Szoboszlai miért nem kerettag, mindig azt válaszoltam, hogy még nem érkezett el a megfelelő pillanat. Most azért van velünk, mert úgy érzem, elérkezett” – kezdte a lapunk kérdésére válaszoló Rossi. – Tudom, hogy Magyarországon a legtöbben tiszteletben tartják a munkámat, noha korábban volt, aki megkérdőjelezte, hogy mit is csináltam novembertől márciusig. Ebben az időszakban minden olyan játékost megfigyeltünk, aki szóba jöhet a válogatottnál, így nyugodt szívvel állíthatom: azokat hívtuk meg a keretbe, akik a legnagyobb garanciát jelentik a sikerre. A napokban fogom eldönteni, hogy kik lépnek pályára Szlovákiában. Örülök, hogy Szoboszlai Dominik úgy érzi, hogy készen áll.”

BL: csoportok nyolc csapattal

Publikálás dátuma
2019.03.18 17:01

Fotó: AFP/ LLUIS GENE
Kedden kezdődnek a tárgyalások az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a 232 klub érdekeit képviselő ECA vezetői között a kontinentális kupasorozatok 2024 után lehetséges átalakításairól. Az UEFA tájékoztatása szerint egyelőre csak egyeztetésekre kerül sor, bármilyen reform bevezetéséhez szükség lesz a játékosok és a ligák képviselőinek egyetértésére is. 
Az aláírt televíziós szerződések miatt 2021-ig semmilyen változtatásra nincs lehetőség, két év múlva pedig azt lehet tudni, hogy elindul egy harmadik számú európai kupasorozat, amelynek egyelőre nincs még neve. 
Az amerikai Wall Street Journal úgy tudja, hogy 2024-től a Bajnokok Ligájában vezetnének be komoly változtatásokat. A több játéknap - és az ennek következtében remélt magasabb televíziós bevételek miatt - érdekében a nyolc négycsapatos csoport helyett négy darab nyolcas csoportban zajlanának a küzdelmek, és bevezetnék a hétvégi BL-napokat is. Az UEFA így akarja elkerülni az évek óta tervezett európai szuperliga elindítását, amelynek keretében a legerősebb európai csapatok egy külön bajnokságban mérnék össze a tudásukat egymással. Ennek a sorozatnak az egyik élharcosa a Bayern München, amely nem fogadja el, hogy a televíziós bevételeket egyenlően osztják el a résztvevők között és nem a mérkőzések nézettsége alapján. 
Az idén újabb négy évre megválasztott UEFA-elnök, Aleksander Ceferin kijelentette: amíg ő vezeti a szövetséget, az ECA vezetője pedig a Juventus-elnöke, Andrea Agnelli, addig ez a szuperliga nem fog megalakulni.
Szerző