Előfizetés

Vagyonáról vallott a NAV-nak Habony Árpád

Publikálás dátuma
2016.04.07. 17:19

Habony Árpád a magyar közélet egyik legrejtélyesebb figurája. A 2006-os választási kampány óta Orbán Viktor legfontosabb tanácsadójaként tartják számon, annak ellenére, hogy soha semmilyen tisztséget nem viselt. A 444.hu utánajárt a titokzatos tanácsadó vagyonának, miután egy 2015-ös adóhatósági vizsgálatból kiderült, miből volt Habonynak bevétele 2009 és 2013 között - többek között Andy Vajnától és Tombor Andrástól, Orbán korábbi biztonságpolitikai főtanácsadójától.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy miből él. Az utóbbi időben viszont két vállalkozásáról is érkeztek hírek: tavaly Arthur J. Finkelsteinnel, a kormányfő amerikai kampánytanácsadójával közösen céget alapított Londonban, illetve szintén tavaly derült ki, hogy övé a több lapot is kiadó Modern Media Group Zrt. fele is.

Hogy Habony Árpád kényelmesen él, arról fotók, videófelvételek és pletykák sora szól. Nagy autók, drága táska, elegáns ruhák, egy ibizai buli képei villanyozták fel az utóbbi években a rejtélyes tanácsadó iránt érdeklődőket. És rengeteg sztorit mesélnek egymásnak fideszesek is, belvárosi szórakozóhelyeken eltöltött drága éjszakákról, vagy éppen egy Londonban közelmúltban kibérelt étteremről, ahol állítólag jelmezbe öltözve lepte meg a vendégeit - emlékeztet a 444.hu.

A NAV 2015 tavaszán - még Vida Ildikó elnöksége idején - vizsgálatot indított Habony ellen, honnan és mennyi jövedelme volt 2009 és 2013 között. Habony együttműködött a hatósággal, és több dokumentumot is bemutatott - írta a 444.hu. Legfőbb bevétele baráti kölcsönökből volt. 2009 nyarán, még a Fidesz hatalomra jutása előtt 20 millió forintot kapott kölcsön kamatmentesen 7 évre Tombor Andrástól. (Tombor az első Fidesz-kormányban Orbán biztonságpolitikai főtanácsadója volt, jelenleg az állami Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke, és egy kockázati tőkével foglalkozó befektetési cég résztulajdonosa. Neve az UD Zrt.-ügyben vált ismertté. Az Átlátszó szerint az utóbbi időben Lázár János nem hivatalos tanácsadója.)

Kamatmentes kölcsönt adott Habonynak Andy Vajna is. Először 2010 őszén, néhány hónappal azelőtt, hogy a producert filmügyi kormánybiztossá nevezték ki 100 ezer dollárt, több mint öt évre, 2013 őszén pedig szintén kamatmentesen 50 ezer dollárt. Akkoriban Habony más forrásból olyan keveset keresett, amiből esélye sem lett volna visszaadni a kölcsönöket. A NAV-nak benyújtott papírok szerint 2009-ben az Adriatiq Islands Group nevű cégnél havi átlag egymillió forinthoz jutott. (A cégcsoport Vitézy Tamás érdekeltségébe tartozott, Habony egy ideig ügyvezetője is volt a csoport magyarországi kft.-jének (a cégcsoport központja Zágrábban volt bejegyezve).

Habony 2010-ben, a Fidesz választási győzelme után az Atticus Investments Zrt.-től kapott alig bruttó négymillió forintot egész évben. Ezt a céget a korábban századvéges Heim Péter és a Heti Választ egykor birtokló, jelenleg a MET-nél vezető Lantos Csaba alapították, felügyelőbizottságának első elnöke az azóta alkotmánybíróvá előlépett Stumpf István volt. 2011-ben már jobban keresett: bruttó csaknem 17 milliót kapott. 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is volt Habonynak jövedelme, a Press and Belt Kft.-től kapott bruttó 3,5 millió forint körüli összegeket évente. A szentendrei céget az a Halkó Gabriella vezette, akit most januárban a TV2 gazdasági igazgatójává neveztek ki. 2013-ban Habony kapott pénzt a Brand Lab Kft,-től is (ebben is tulajdonos volt Halkó) Ez a cég vett kölcsön a Szépművészeti Múzeumtól tíz antik festményt, képenként és havonta 15 ezer forintért, és ezeket egy Szerb utcai lakásban helyezték el, amely ingatlant Habony volt anyósa bérelte az V. kerületi önkormányzattól.

Lázár így reagált

„Végre kiderült, hogy nem mi fizetjük, a kormánynak nincs köze hozzá” – mondta Lázár János a Kormányinfón a 444.hu beszámolójára reagálva, arra a kérdésre, hogy nem aggódnak-e a tanácsadó pénzügyei miatt. „Ha valakinek aggódnia kell, az az, aki a kölcsönt adta neki” – tette hozzá Lázár.

DK: Mészáros stróman, Orbán milliárdos

A Demokratikus Koalíció arra készül, hogy egy kormányváltás után elszámoltatja a tisztességtelen, alulárazott és jó erkölcsbe ütköző szerződések kiagyalóit és kedvezményezettjeit - közölte a párt szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Gréczy Zsolt a hvg.hu hírére hivatkozott, amelyik szerint a Mészáros Lőrinc polgármester elnökölte Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványé lett az Alcsúti Arborétumban található Habsburg-kastélyegyüttes egyik darabja, a kiemelt műemléki védettségű Mosóház. A politikus úgy fogalmazott, hogy ezzel tovább bővült "az orbáni birodalom". Szép lassan mindent felvásárolnak Orbánék és a barátaik Fejér megyében, különösen Felcsút környékén - mondta.

A szóvivő kijelentette, a DK a kormányváltás után mindent, ami Mészáros Lőrinc nevére került, Orbán Viktor tulajdonának tekint, ugyanis Mészárost strómannak, Orbán Viktort pedig milliárdosnak tartják. A DK azt kérdezi Orbán megbízottjától, Mészáros Lőrinctől, kié lesz a kastély, mire fogják használni, mi lesz benne - sorolta Gréczy Zsolt.

Mészáros alapítványa vett egy Habsburg-kastélyt

Publikálás dátuma
2016.04.07. 16:44
FOTÓ: Népszava
A Mészáros Lőrinc polgármester elnökölte Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványé lett az Alcsúti Arborétumban található Habsburg-kastélyegyüttes egyik darabja, a kiemelt műemléki védettségű Mosóház - értesült a hvg.hu. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint ezzel tovább bővült "az orbáni birodalom", majd a politikus a felcsúti polgármestert strómannak, Orbán Viktort pedig milliárdosnak nevezte.

Az ingatlant, aminek parkja jelenleg az Alcsúti Arborétumként funkcionál, eddig az Artemis Ingatlankezelő és Szolgáltató Kft. birtokolta. Most már Mészáros Lőrinc alapítványának tulajdonában van, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 70 millió forintért szerezte meg a 100 százalékos üzletrészt. 

Az Artemis nem mutatott nagy aktivitást az elmúlt években: 2014-ben az árbevétele 350 ezer, adózott eredménye pedig 105 ezer forint volt - írta a hvg.hu.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője szerint ezzel tovább bővült "az orbáni birodalom". Szép lassan mindent felvásárolnak Orbánék és a barátaik Fejér megyében, különösen Felcsút környékén - mondta. A szóvivő kijelentette, a DK a kormányváltás után mindent, ami Mészáros Lőrinc nevére került, Orbán Viktor tulajdonának tekint, ugyanis Mészárost strómannak, Orbán Viktort pedig milliárdosnak tartják. A DK azt kérdezi Orbán megbízottjától, Mészáros Lőrinctől, kié lesz a kastély, mire fogják használni, mi lesz benne - sorolta Gréczy Zsolt, aki azt is elmondta: a DK arra készül, hogy egy kormányváltás után elszámoltatja a tisztességtelen, alulárazott és jó erkölcsbe ütköző szerződések kiagyalóit és kedvezményezettjeit.