"Szétlopják Mezőhegyes földjeit" - Folytatja a harcot az Együtt

Publikálás dátuma
2016.04.07. 20:26
FOTÓ: Népszava
Az őszi idénymunkák kezdetére tisztáznia kell a kormánynak, hogy miként akarja működtetni a mezőhegyesi mintagazdaságot - mondta az Együtt elnöke csütörtöki mezőhegyesi sajtótájékoztatóján.

Szigetvári Viktor kifejtette: létre kell hozni a korábbi Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. részvényeit felvásárló céget - azt ugyanis egy költségvetési szervként működő mintagazdaság nem teheti meg -, ki kell nevezni a cég vezetőit, foglalkoztatási garanciát kell adni a dolgozóknak, és meg kell egyezni a korábban privatizált vállalkozás tulajdonosával, Kun Mihállyal.

MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI Fotó: Rosta Tibor

Az ellenzéki párt elnöke szerint szükség van a minél gyorsabb intézkedésre, mert három-négyszáz család él létbizonytalanságban Mezőhegyesen, és még most sincs megoldva a majorság vízellátása. "Nem elég, ha Farkas Sándor kormánybiztos azt üzeni, hogy megmarad a tehenészet, hogy megmarad a hibridkukorica- és vetőmagtermelés. Mezőhegyes megmentése még késlekedik" - fogalmazott. Szigetvári Viktor azt is problémásnak tartja, hogy a decemberi földárverések során értékesített mezőhegyesi földrészleteket vissza akarja venni az állam. A jelenlegi jogszabályi keretek ugyanis nem adnak lehetőséget arra, hogy a kormány visszavegye a földeket az új tulajdonosoktól, ha ők nem működnek ebben együtt - mondta.

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke és Kovács István, az Együtt mezőhegyesi választókerületi elnöke. MTI Fotó: Rosta Tibor

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke és Kovács István, az Együtt mezőhegyesi választókerületi elnöke. MTI Fotó: Rosta Tibor

Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: az elmúlt hetekben az új tulajdonosoknak küldött a kormány levelet, de véleménye szerint a jelenlegi jogszabályok "az udvarias lécci-léccin túl" nem adnak lehetőséget a visszavételre, azt egyoldalú kormánydöntéssel nem lehet elintézni. Meg kell állapodni a kártalanítás mértékéről, és új jogszabályt is kell alkotni, ellenkező esetben nehéz lesz a földek visszaszerzése. "Kár, hogy ilyen alkukényszerbe lavírozta magát a kormány" - jelentette ki.

Szigetvári Viktor szerint Mezőhegyesen a Fidesz okozta a bajt azzal, hogy "hagyták Simonka György országgyűlési képviselőnek és strómanjainak, hogy a földbérleti pályázatokkal szétlopják a környék földjeit".  Hangsúlyozta: az Együtt továbbra is folytatja a harcot azért, hogy a válságba került várost és termelési módot megmentse. A sajtótájékoztató után a pártelnök Szabó Szabolcs országgyűlési képviselővel és az Együtt két Békés megyei választókerületi elnökével lakossági fórumot tartott Mezőhegyes jövőjéről.

Szerző

Orbánékhoz fordultak az egri kórház ügyében

Publikálás dátuma
2016.04.07. 19:56
Illusztráció: Tóth Gergő/Népszava
Orbán Viktortól és Lázár Jánostól kért segítséget az egri Markhot Ferenc Kórház mintegy 1500 dolgozójának járó cafeteria-juttatás kifizetéséhez az érintett kórházi alkalmazottakat képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Székely Tamás közleményében azt írta, hogy perek százai indulhatnak az állami tulajdonú kórház ellen, mert az intézmény vezetése három éve nem fizet cafeteriát. A szakszervezeti vezető felidézte, hogy a Kúria januári döntése kimondta: a kórház mintegy 1500 dolgozójának jár a három éve visszatartott cafeteria, visszamenőleg évente egyhavi bérnek megfelelő összeg. 

Kitért arra, hogy bár a Kúria januárban csak a próbaperben bírósághoz forduló öt dolgozó ügyében hozott ítéletet, annak alapján kiderült, a többi sértettnek is jár a visszatartott pénz. Noha tisztában van ezzel az intézmény vezetősége és a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is, mostanáig mégsem sikerült velük megállapodni - tette hozzá. A szakszervezeti szövetség részletfizetési lehetőséget is felajánlott a fenntartó képviselőinek, mert tisztában vannak azzal, hogy a már mintegy félmilliárd forintra tehető tartozás egyösszegű kiegyenlítése megrendítené az intézmény működését.

Székely Tamás kifejtette: garanciát akarnak arra, hogy az állam záros határidőn belül - például a szakszervezet által megjelölt három részletfizetési határidőre - kiegyenlíti a kórház tartozását. Az időhúzás ésszerűtlen, mert a hónapok múlásával a visszatartott összeg is emelkedik a kamatokkal, ráadásul a mintegy 1500 per költségét is vélhetően az államnak kell majd állnia. 

Az alelnök közölte továbbá azt is, hogy a szakszervezet ügyvédje - a szakszervezeti tagok megbízása alapján - már kiküldött a kórháznak mintegy 700 fizetési felszólítást. Perek százai helyett inkább mielőbbi fizetésre kényszerítenék az államot, még ha egy ekkora összeg a költségvetést is érinti. Éppen ezért a szakszervezet Orbán Viktor miniszterelnöktől és Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől kért levélben segítséget a kifizetések rendezéséhez - írta.

Ahogy a Népszava még januárban beszámolt róla: több száz dolgozó fizetési felszólítást nyújtott be az egri Markhot Ferenc Kórháznak, hogy az intézmény fizesse ki a Kúria január 14-én született jogerős döntése értelmében nekik járó, de 2013 májusa óta ki nem fizetett cafeteria juttatásokat.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója, Tóth Ildikó korábban egyértelművé tette, hogy az intézmény nem képes kigazdálkodni a szerinte 1350 dolgozónak járó 350 millió forintot. A szakszervezetek ennél is többel számolnak és a járulékokkal együtt félmilliárd forint kifizetését várják 1500 dolgozó részére. Az ÁEEK érdeklődésünkre egyelőre akkor csak annyit közölt, hogy amikor szükségessé válik, minden segítséget megadnak a kórházuknak, az egészségügyi államtitkárság pedig a háttérből figyeli a fejleményeket.

Szerző
Frissítve: 2016.04.07. 20:18

A Fidesz áll a szegedi uniós csalás hátterében?

Publikálás dátuma
2016.04.07. 18:40
Illusztráció: Thinkstock
Az MSZP szerint a Fidesz helyi szervezetéhez vezetnek a Szegedi Vadaspark területén, de az intézménytől függetlenül kialakított játszótér kivitelezésénél történt csalás szálai.

Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselő csütörtökön a szegedi Fidesz-iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt indított nyomozást. Egy gyanúsított előzetes letartóztatásba, egy másik házi őrizetbe került, egy harmadik terhelt szökésben van, ellene az ügyészség európai elfogatóparancs kibocsátását kezdeményezte.

A képviselő elmondta, az ügyben azt követően tett feljelentést, hogy egy a választókerületében található játszótér felújítását tervezve egy cég honlapján referenciaként ráakadt a szegedi beruházásra, az ott talált ár azonban csak töredéke volt az uniós támogatással megvalósult projekt 260 millió forintos költségének. Számításai szerint a teljes beruházás 40 millió forintba kerülhetett, és ezt alátámasztja az ügyészség álláspontja is, mely szerint a projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben szereplő költségek csupán 15-20 százaléka volt, jogosulatlanul vettek igénybe mintegy 185 millió forint hazai és európai uniós támogatást.

Ménesi Imre közölte, a beruházást a Fidesz akkori szegedi elnöke adta át, a projektet megvalósító cég vezetője kiadója volt egy a baloldali szegedi városvezetést élesen támadó lapnak, egy munkatársa pedig főszerkesztőként jegyezte ezt az újságot. A politikus arra szólította fel a Fidesz képviselőit, álljanak a nyilvánosság elé, tisztázzák érintettségüket, és szerezzék vissza az ellopott közpénzt, hogy az a szegediek és az odaérkezők érdekeit szolgálja.

Nógrádi Tibor, a Fidesz jelenlegi szegedi elnöke a sajtótájékoztatót megelőzően kiosztott közleményében örömét fejezte ki, hogy a magyar igazságszolgáltatás rendben teszi a dolgát, és reméli, az minden, bűnnel besározott pénz nyomára tud bukkanni, attól függetlenül, hogy ki az elkövető.

Aki bűntettet követ el, annak vállalnia kell a felelősséget, és meg kell bűnhődnie - szögezte le a politikus. Hozzátette: bízik abban, hogy a napokban súlyos offshore-botrányba keveredett MSZP helyi és országos képviselői az olyan, milliárdok és százmilliók eltűnésével járó botrányos ügyek iránt is fokozott érdeklődést mutatnak, amelyek a szegedi baloldal "politikai holdudvarához" köthetők.

Szerző