Előfizetés

Orbán szövetségesekre vadászik

Publikálás dátuma
2016.04.08. 10:24
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A miniszterelnök a nemzeti szuverenitás elleni nyílt támadásként értékeli az Európai Bizottság kvótajavaslatát, amelynek elfogadását meg kell akadályozni. Ugyanakkor elmondta: a nyugati országokéhoz hasonló terrorelhárítási eszközöket adna a hazai szervezeteknek a kormány terrorellenes intézkedéscsomagja. 

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel azt mondta: a következő hetekben minél több helyre el kíván jutni Európában, hogy szövetségeseket találjon. 

Rámutatott: ha nem fordulunk szembe a kötelező betelepedési kvótára tett javaslattal, és azt elfogadják, akkor nem Magyarországon, hanem Brüsszelben mondják meg, kivel kell együtt élnünk, a jövőben milyen etnikai összetételű lesz az ország. Nem a dublini szabályokat kellene átírni, hanem a schengenieket betartani és kiegészíteni, amelyre Magyarország javaslatot is tesz - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök tényszerű félreértésnek nevezte, hogy a megállapodás a törökökkel bármit megoldana hosszú távon. Az csupán a balkáni haladás megállítását eredményezi - közölte, hozzátéve: gond van ugyanakkor a már bent lévő 1,5 millió "migránssal", de várható egyéb útvonalak előtérbe kerülése is. 

"Másodlagosak az emberi jogokat védő álláspontok"

A nyugati országokéhoz hasonló terrorelhárítási eszközöket adna a hazai szervezeteknek a kormány terrorellenes intézkedéscsomagja. A miniszterelnök kijelentette: felelős ellenzéknek partnernek kell lenni a terrorelhárítási képesség javításában. 

A kormányfő úgy ítélte meg: az ellenzék technikai kérdéseket vetett fel a kormány előterjesztésével kapcsolatban és bár a kabinet tiszteletben tartja az emberi jogokat védő álláspontot, azok szerinte másodlagosak akkor, amikor a magyar emberek élete kerülhet veszélybe. Bár a legutóbbi terrortámadás nem Magyarországon történt, az valójában az unió ellen, így ellenünk is irányult. Az ellenzék azonban nem veszi elég komolyan a fenyegetést - értékelte. 

Orbán Viktor megerősítette azt is, hogy a CIA-nak nincs tudomása olyan információról, amelyet a lengyel sajtó közölt magyarországi esetleges terrorcselekményekről. Arról is beszélt: a fontos információknak egy központba kell befutniuk a jövőben, hogy azok összefüggései azonnal kiderüljenek, ezért egy ilyen rendszer kiépítését szorgalmazza.

Hangsúlyozta: nem akarja, hogy megismétlődjön az, ahogyan a kommunizmusban a saját állampolgárok ellen használták fel a biztonsági szolgálatokat, "de Európában ma egy biztonsági válságot élünk át"

A kormányfő a tagállamok titkosszolgálatai együttműködésének nehézségeiről szólva mindennél fontosabbnak nevezte, hogy a felek tájékoztassák egymást arról, ha tudomásuk van egy esetleges terrorcselekményről a partnerországban. Úgy fogalmazott: egy bizalmi alapon működő koordinációs egyeztetés, információátadás szükséges lesz a jövőben. Hangsúlyozta azt is: minden ilyen hírt komolyan kell venni. 

Vasárnapi zár - Orbán: át kell tekinteni az elmúlt év tapasztalatait

A kormány hétfőn áttekinti a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény egyéves tapasztalatait, majd azok szélesebb körű megvitatása után dönt a további lépésekről.

A miniszterelnök hozzátette: nyilvánosságra hozzák majd azt a jelentést, amely tartalmazza mind a szakszervezetek, a munkavállalók álláspontját, mind az arra vonatkozó adatokat, hogy csökkent-e a forgalom a kiskereskedelemben, illetve átterelődött-e a nagyobb áruházaktól a kisebbekhez. 

A kormány nem szeretné megfosztani az embereket attól a lehetőségről, hogy vasárnap otthon lehessenek a családjukkal, de attól sem, hogy munkát végezhessenek, ugyanakkor ez utóbbit semmiképp sem tennék kényszerré. 

Közölte: a kabinet az elmúlt egy évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

A népszavazásról szóló törvény megváltoztatásáról azt mondta: a jelenleg hatályos jogszabály néhány technikai részletében messze van a tökéletestől, ami miatt méltatlan helyzetek alakulhatnak ki, a kormány által javasolt változtatások elfogadásával azonban a szabályozás gyenge pontjait kijavítják. 

Offshore-botrány - Orbán: A magyar szál szocialista nagytőkésekhez köthető

A kormányfő kijelentette: az embereknek látniuk kell, hogy a tőkével rendelkezők betartják-e a jogszabályokat.

Úgy ítélte meg: a jelentős magyar politikai tényezők kívül állnak ezen az ügyön, a magyar szál szerinte leginkább bankárokhoz köthető, és bár nem kívánta pártdimenzióba terelni a kérést, úgy fogalmazott, inkább szocialista nagytőkésekhez.

Alstom-ügy

A metrószerelvény-beszerzéssel kapcsolatban a kormányfő hangsúlyozta: az angol hatóságoktól meg kell kérni a visszaélésekre utaló bizonyítékokat, és ki kell vizsgálni azokat, amivel "a rendőrségnek és az ügyészségnek komoly munkája lesz".

A csuhás nem szereti a Népszavát

Publikálás dátuma
2016.04.08. 08:22

Egy elvtársunk odahaza volt a szüleinél Palásthont megyei községben. Az egyetlen ember volt az egész faluban, akinek a Népszava járt. Horváth Zsigmond plébánosnak csakhamar fülébe jutott a dolog. Kapott az alkalmon és a templomban prédikált a Népszaváról. Azt mondta, hogy a Népszava nem a nép szava, hanem az ördög szava, aztán szidta, lepocskondiázta lapunkat és óva intette a hívőket, hogy ne olvassák. Furcsa is volna, ha a csuhás dicsérné a Népszavát és agitálna mellette!

A csuhás nem szereti a Népszavát

Publikálás dátuma
2016.04.08. 08:22

Egy elvtársunk odahaza volt a szüleinél Palásthont megyei községben. Az egyetlen ember volt az egész faluban, akinek a Népszava járt. Horváth Zsigmond plébánosnak csakhamar fülébe jutott a dolog. Kapott az alkalmon és a templomban prédikált a Népszaváról. Azt mondta, hogy a Népszava nem a nép szava, hanem az ördög szava, aztán szidta, lepocskondiázta lapunkat és óva intette a hívőket, hogy ne olvassák. Furcsa is volna, ha a csuhás dicsérné a Népszavát és agitálna mellette!