A PM tiltakozik a Matolcsy fizetésemelése ellen

A Párbeszéd Magyarországért tiltakozik a jegybankelnök fizetésének emelése ellen, amelyet "pofátlannak" tart az ápolók és a tanárok jövedelmi viszonyaihoz képest.

Barabás Richárd, az ellenzéki párt elnökségi tagja azt is mondta, hivatalos levéllel fordulnak Matolcsy Györgyhöz, a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez és a rendőrséghez, mert - mint mondta - több forrásból származó, hivatalosan meg nem erősített információk szerint a jegybankelnök fiának "köze van" az MNB ingatlanügyeihez.

Választ várnak arra, hogy Matolcsy Ádám akár személyesen, akár cégein keresztül részt vett-e az ingatlanvásárlásokban, a rendőrséget pedig arra szólítják majd fel, hogy indítson nyomozást az ügyben és hivatalosan kérje ki az ingatlanvásárlásokról szóló dokumentumokat - közölte.

Szerző

Ujhelyi szembement saját frakciójával

Publikálás dátuma
2016.04.08. 12:13
Fotó: Népszava
Több esetben az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójával szemben szavazott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a szociális dömpingről szóló javaslat szakbizottsági vitájában. A magyar politikus elutasított minden olyan, a vonatkozó jelentéshez beadott - francia és német nyomásra született - módosítót, amely a közlekedési ágazat kelet-európai, ezen belül is magyar munkavállalóinak érdekeivel szemben szankciókat és büntetéseket helyezett volna kilátásba a szociális dömpingre való hivatkozással. 

Ez utóbbi az alacsonyabb fizetésekre, szociális kiadásokra vonatkozó kifejezés, amely lehetővé teszi, hogy egyes országok munkavállalói (elsősorban a kelet-európai dolgozók) jóval a nyugati bérszínvonal alatt végezzenek munkát, illetve nyújtsanak szolgáltatásokat. A közlekedési szektorban jelenleg is éles vita zajlik arról, hogy megéri-e a kelet-európai fuvarozók bérét a nyugati sofőrök fizetéséhez emelni, amely így kiegyenlíti ugyan a versenyt (ez a nyugati országok szakmai szervezeteinek és politikusainak érdeke), viszont a kelet-európai szolgáltatókat épp az alacsony ár korlátozásával akár áthidalhatatlan versenyhátrányba, és ezzel akár csődbe is taszíthatja.

Ehhez kapcsolódik, hogy az Európai Közlekedési és Szállítási Dolgozók Szakszervezete (ETF) nemrég indította el aláírásgyűjtő akcióját, amely során egyenlő bánásmódot követel a közlekedési dolgozók számára a bérezésben és munkafeltételekben. Annak érdekében, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a témát, a 28 tagállamból egymillió támogató aláírásra van szükség, ehhez a magyarországi szakszervezetek közreműködésével ötvenezerrel kíván hozzájárulni. Ujhelyi, aki a szociális dömping kérdésében is aktív, konzultatív kapcsolatot ápol a hazai érdekvédőkkel, szintén támogatja a kezdeményezést és ezzel a téma napirendre vételét.

Az EP szakbizottságának legutóbbi ülésén Ujhelyi István, a testület egyik alelnökeként támogatta a szociális dömpinggel kapcsolatos végső jelentést, de csak a megfelelő módosítások elfogadtatása után. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a tisztességes feltételek megteremtése a közlekedési ágazatban kiemelt feladat.

"Beszélnünk kell a szociális dömpingről, biztosítanunk kell a munkavállalók megfelelő körülményeit és törekednünk kell a bérek felzárkóztatására is. Ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy a tagországok protekcionista gyakorlata ne legyen összemosva a szociális dömping kérdésével. Nagyon örülök annak, hogy a közlekedési és turizmus szakbizottság nagy többséggel elfogadta ezt a véleményt, és minden kérdésben sikerült érvényesíteni a magyar álláspontot és a munkavállalói szakszervezetek véleményét. Ebben a kérdésben továbbra is kérlelhetetlenül a magyar érdekeket fogom képviselni, ha kell, saját frakciótársaimmal szemben is" - fogalmazott Ujhelyi István a testület tanácskozása után.

A magyar EP-képviselő fontos eredménynek nevezte, hogy a végül elfogadott dokumentumban kiemelten szerepel a szociális dömping pontos megfogalmazásának igénye, az erre hivatkozással történő szankciók lehetőségét pedig sikerült kivenni a szövegből. Ujhelyi kilenc módosító-javaslatot nyújtott be a jelentéshez, ezek szinte mindegyikét beépítették a szakbizottság által elfogadott végső dokumentumba.

Szerző
Témák
Ujhelyi István

Tüntetők fütyülték ki Bill Clintont

Tüntetők kifütyülték és nem hagyták szóhoz jutni Bill Clinton volt elnököt csütörtökön az amerikai előválasztási folyamat philadelphiai kampányrendezvényén

A korábbi elnök (1993-2001) ezúttal is felesége, a posztra a demokraták soraiból most pályázó Hillary Clinton mellett kampányolt, és - mint az utóbbi időben már nem is egyszer - tüntetők fogadták. A protestálók haragját a Bill Clinton által még 1994-ben bevezetett büntető-törvénykönyvi reform szította fel, úgy vélték ugyanis, hogy a reform az afroamerikai közösséget sújtja.

A tüntetők a Fekete élet számít nevű civil szerveződés hívei, aktivistái voltak. A laza szervezet 2015-ben alakult, miután egy fekete fiatalembert Baltimore városában őrizetbe vettek a rendőrök, majd a rabomobilban tisztázatlan körülmények között eltört a gerince, s kórházba szállítás után meghalt. A Fekete élet számít mozgalom azóta a fekete bőrű amerikaiakkal szembeni rendőri túlkapások ellen lép fel, szerte az Egyesült Államokban.

Bill Clinton alig lépett a pódiumra, amikor a mozgalom tagjai - akik táblákkal és zászlókkal érkeztek a nagygyűlés helyszínére - fütyülni és tapsolni kezdtek. Több mint tíz perc is eltelt, mire szóhoz jutott, a tüntetők azt skandálták: "Clinton törvénye tönkretette a fekete közösségeket!".

A tüntetők szerint ugyanis a Bill Clinton által előterjesztett, majd a törvényhozásban megszavazott törvény nyomán ugrásszerűen megnőtt az afroamerikaiak lélekszáma a börtönökben. A Fekete élet számít mozgalom szerint ennek oka nem a megnövekedett bűnözés, hanem a rasszizmus.

"Minek is lehetne minősíteni, hogy bandavezérek tizenhárom éves gyermekeknek adnak kábítószert, majd az utcára küldik őket, hogy más afroamerikai gyermekek életét oltsák ki?" - tette fel a szónoki kérdést Bill Clinton, amikor végre szóhoz jutott. Majd szinte kiabálva hozzátette: "Azokat véditek, akik éppen olyan életeket gyilkolnak meg, amelyekről azt mondjátok, számítanak".

Hillary Clinton a kampány során eddig többször is hangsúlyozta, hogy elnökként véget vet majd a "tömeges bebörtönzésnek", ennek mikéntjére és a "tömeges bebörtönzés" okaira azonban nem vesztegetett sok szót.
Az aspiráns kampánymenedzserei helyi idő szerint péntek hajnalig nem reagáltak a philadelphiai rendezvényen történtekre.

Szerző