Közeledne az aranyhoz a Leicester City

Tovább araszolhat a bajnoki cím felé a Leicester City. Az angol bajnokság listavezetője nem áll megoldhatatlan feladat előtt, hiszen a kiesőhelyen álló Sunderland otthonában lép pályára. A szentek otthona, a Stadium of Light, azaz a Fény Stadionja távolról sem számít bevehetetlen erődnek. Olyannyira, hogy a kirívóan gyenge hazai mérleggel rendelkező Everton, valamint a Crystal Palace után a Sunderland a leggyengébb vendéglátó: 15 hazai találkozóján négyszer nyert, öt döntetlent ért el, s hat vereséget könyvelhetett el.

A Leicester kellemes emlékeket őriz Sunderlandból, hiszen tavaly egy 0-0-s döntetlen biztosította számára a Premier League-ben való bennmaradást. Micsoda fordulat történt azóta az együttessel! Utolsó négy bajnokiját megnyerte, miközben a szentek szintén négy utolsó találkozójukon döntetlent értek el. Minden a vendégek mellett szól, mégsem mernénk fix 2-re tenni a meccset. A Sunderland nem védekezik rosszul, ráadásul a Leicester utolsó hét mérkőzésén nem tudott nyerni a Fény Stadionjában. Utolsó öt találkozójuk pedig döntetlennel zárult.

Amennyiben a Leicester nyerni tudna, akkor beállítaná egy klubrekordját: eddig kétszer sikerült 21 győzelmet aratnia egy szezonban, igaz, mindkétszer 42 forduló után, most azonban ne feledjük: még csak a 32. fordulót rendezik meg.

A forduló meccsét a Tottenham vívja a folyamatosan felfelé kapaszkodó Manchester United ellen. A Spurs második helye ellenére kiszámíthatatlan csapat, utolsó öt meccsén két győzelmet aratott, kétszer játszott döntetlent és egyszer kapott ki, igaz, Louis van Gaal együttesét sem nevezhetnénk a leginkább kiegyensúlyozottnak, hiszen időnként meglehetősen váratlan vereségek csúsznak be. Bár a játék azért elsöprőnek továbbra sem nevezhető, ám a vörös ördögök mintha túl lennének a mélyponton, utolsó öt találkozójukból négyen arattak diadalt.

A meccs pikantériája, hogy a MU élénken érdeklődik a Tottenham edzője, Mauricio Pochettino iránt. A Spurs azonban jelentősen javított feltételekkel kívánja a White Hart Lane-en tartani az argentin trénert.

Premier League, 33. forduló.

Szombat: West Ham-Arsenal (Tv: Digisport 1, 13.45), Aston Villa-Bournemouth, Crystal Palace-Norwich, Southampton-Newcastle, Swansea-Chelsea (Tv: Digisport 1, 16.00), Watford-Everton, Manchester City-West Brom (Tv: Digisport 1, 18.30).

Vasárnap: Sunderland-Leicester (Tv: Digisport 1, 14.30), Liverpool-Stoke (Tv: Digisport 2, 17.00), Tottenham-Manchester United (Tv: Digisport 1, 17.00). Az élcsoport. 1. Leicester 69, 2. Tottenham 62, 3. Arsenal 58.

Szerző

Erdei Zsolt: szétbombáz mindenkit Bacskai

Publikálás dátuma
2016.04.09. 07:54
Erdei Zsolt (középen) nagyon szurkol a magyar csapatnak, hogy minél több riói repülőjeggyel térhessen haza Samsunból FORRÁS: FAC
Mától jövő vasárnapig Törökországban rendezik az olimpiai kvalifikációs ökölvívó tornát. Magyarországnak még nincs kvótája, így különösen fontos a remek teljesítmény. A honi küldöttség fiatal csapattal vág neki a viadalnak, ám azért a rutinosabb bunyósok is helyet kaptak a keretben. A korábbi amatőr és profi világbajnok bokszoló, Erdei Zsolt lapunknak elmondta: kvótát vár tanítványától, Bacskai Balázstól. Emellett még két riói részvételt remél Madár.

Kulcsfontosságú viadal vár a magyar ökölvívókra Törökországban. Ma rajtol és jövő vasárnapig tart a samsuni olimpiai kvalifikációs torna. „Kockáztatnunk kell, még nincs kvótásunk. A csapat fele az idősebbekből áll, a másik fele 19-20 éves fiatalemberekből. Ez a csapat már a jövőnek üzen” – fogalmazott Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szövetség (MÖSZ) elnöke. A riói részvétel legnagyobb várományosa az Európa-bajnok Bacskai Balázs, aki még veretlen Erdei Zsolt irányítása alatt.

A csapat
Férfiak:
49 kg: Virbán Gábor
52 kg: Csóka Nándor
56 kg: Tar Sándor
60 kg: Varga Miklós
64 kg: Kontrecz Márk
69 kg: Bacskai Balázs
75 kg: Harcsa Zoltán
81 kg: Tallósi Péter
91 kg: Sávoly Gergő
+91 kg: Bernáth István
Nők:
51 kg: Barankai Virgínia
60 kg: Benke Sára
75 kg: Szatmári Petra

„Száz százalékig azon vagyok, hogy már Törökországban meglegyen a kvalifikáció – nyilatkozta lapunknak Bacskai. – Számunkra ez lenne a legideálisabb, hiszen ha már áprilisban megvan a kvóta, akkor onnantól kedve csak az olimpiára koncentrálhatnék. Azt nem tudom megígérni, hogy sikerül már most kvalifikálnom magam, azt viszont biztosan állítom: legjobb tudásomat nyújtom majd.”

Madár ennél is bizakodóbb. „Szétbombáz majd mindenkit – mondta a Népszavának a korábbi amatőr és profi világbajnok ökölvívó. – Remek formában van Balázs, ám nemcsak ő az egyetlen tanítványom. A fiatalok közül ringbe lép Virbán Gábor, Kontrecz Márk és Tallósi Péter, a nőknél pedig az ifjúsági világbajnok Szatmári Petra.” Erdei hozzátette: az „ifjú titánok” kvótaszerzéséhez szerencsés sorsolás is szükséges, de az sokat segíthet, hogy az esélytelenek nyugalmával léphetnek szorítóba, ugyanis óriási elvárás nincs a fiatalokkal szemben, ám így is érzik a torna súlyát. „Már most kérdezgetik tőlem, nem baj-e, hogy izgulnak. Erre azt válaszoltam: nem baj, mert az izgalom jobb teljesítményre sarkalja az embert” – magyarázta a 41 éves szakember.

Madár három kvótát remél, s szerinte a rutinosabb versenyzők képviselhetik hazánkat Rióban. Az olimpiai bronzérmes sportoló hangsúlyozta, Bacskai mellett Harcsa Zoltán és Varga Miklós számít még esélyesnek. „Elsősorban Balázsra koncentrálok, de nagyon szurkolók a magyar csapatnak, hogy minél több riói repülőjeggyel térhessenek haza Samsunból – fejtette ki reményeit Erdei, aki lapunknak azt is elárulta, meddig tartózkodik kint Törökországban, ugyanis másik tanítványa, Bedák Zsolt április 23-án a Fülöp-szigeteken lép ringbe Nonito Donair ellen a Bokszvilágszervezet (WBO) kispehelysúlyú világbajnoki övéért. – Bízom benne, hogy Balázs a döntőig menetel, ott viszont már nem tudok jelen lenni, ahogy a bronzcsatán sem. Úgy vagyok vele, ha az aranyért, vagy a harmadik helyért küzd, akkor már túl van a nehezén, s nincs szüksége annyira rám. Bacskait el kell indítani, egy jó start után bokszol magától is.”

Madár hozzátette: ahogy Magyarországra ér, már megy is tovább a Fülöp-szigetekre, s Bedák munkáját segíti majd.

Szerző

Jöhet a német-magyar!

Publikálás dátuma
2016.04.09. 07:53
A műsorvezető Sipos Dávid Günther apjától, az MLSZ szóvivőjét örökölte a foci szeretetét FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Noha nem biztos, hogy együtt nézik, a június 4-i Németország-Magyarország futballmeccs igencsak fontos lesz a Sipos család férfitagjai számára. Jenő, az édesapa a honi szövetség szóvivőjeként látja el az egyre sokasodó teendőit, míg a műsorvezetőként dolgozó fia akkora német-rajongó, hogy a 18. születésnapja óta hivatalosan is Sipos Dávid Günthernek hívják.

„Határozottan” – feleli Sipos Jenő a kérdésre, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplésével több munkája lett-e. A szóvivő a hangjából jól kivehető büszkeséggel ecseteli, a több mint négy évtized után kiharcolt kontinensbajnoki tagság egy csapásra népszerűvé tette a nemzeti együttest, a számtalan megkeresés hűen tükrözi, Dzsudzsákot, Gerát, Király kapust és a többieket szívesen látják az ország minden pontján. Az MLSZ szóvivője tehát szervez, koordinál, és persze nyilatkozik rádiónak, televíziónak, újságnak. Végre van miről beszélni, és Sipos Jenő legalább annyira várta a jó híreket, mint bármelyik magyar focirajongó. A honi szövetség „szócsöve” tudniillik maga is a sportág szerelmese, mi több, sok-sok éven keresztül labdarúgóként is elismerésre méltó karriert futott be. „Egészen pontosan háromszázharmincnyolc tétmeccset játszottam a Pénzügyőr csapatában – teszi hozzá Sipos. – Ingáztunk a másod- és a harmadosztály közt, a legendás pasaréti pályán olyan nagyszerű futballistákkal szerepelhettem együtt, mint Koritár Lajos vagy Bozsik Péter.”

A Honvédot fogadja a bajnok FTC
Már múlt héten eldőlt, hogy a labdarúgó NB I élén a Ferencváros végzett, így megszerezve 29. bajnoki címét. A hétközi 28. forduló során a Groupama Arénában, hazai közönség előtt is megünnepelhették a sikert, miután legyőzték a Paks együttesét. A zöld-fehérek otthonában a 8. helyen álló Honvéd vendégeskedik ezen a hétvégén.

Sipos később a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán dolgozott, helyettes szóvivőként, majd 2000-től bő évtizeden át a testület kommunikációs osztályának vezetőjeként. Az MLSZ lassan két és fél éve alkalmazza. „Apám valósággal szerelmese a futballstadionoknak – veszi át a szót Sipos Dávid Günther, az MTVA műsorvezetője, akit rendszeresen láthatunk, hallhatunk a tv-ben és a Petőfi Rádión. – Amikor néhány hónapja Lisszabonba utaztam, a lelkemre kötötte, hogy mindenképpen nézzem meg a Benfica otthonát, a Fény-stadiont.” Ami azt illeti, a rajongás a fiatalembernél is tetten érhető, a tárgya pedig: Németország, Berlin – és természetesen az ottani foci. Günther még Sipos Dávidként ment gyerekként egy ausztriai nyári táborba, ahol olyan átéléssel utánozta a német televízió egyik népszerű műsorvezetőjét, Günther Jauchot, hogy rajta maradt a becenév. Amely később hivatalossá vált, ugyanis Sipos betöltve a 18. évét, az okmányaiban is felvette a Günther nevet. „Ha német futball, akkor természetesen a Nationalelf, azaz a válogatott és a Hertha – teszi hozzá a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanuló műsorvezető, aki munkája elismeréseként februárban sajtódíjat kapott a Magyar Szóvivők Országos Egyesületétől. – Éltem és dolgoztam is Berlinben, nagyon szeretem a klubot, akkor is a Herthának drukkoltam, amikor még nem Dárdai Pali irányította. A legutóbbi világbajnoki döntő pedig… életem egyik meghatározó élménye. Német sállal a nyakamban néztem a mérkőzést, emlékszem, az aranyérem megszerzése után órákig nem lehetett, vagy legalábbis nem volt érdemes hozzám szólni.”

NB I, 29. forduló
Szombat
Haladás-Békéscsaba 18.00
MTK-Diósgyőr 18.00
Újpest-Puskás A. 18.00
Videoton-Vasas 18.00
Paks-Debrecen 20.45 (Tv: M4 Sport)
Vasárnap
Ferencváros-Honvéd 19.00 (Tv: M4 Sport)

Amennyiben a fiáéhoz hasonló lelkesedés jellemezné egy másik futballkultúra iránt, az MLSZ szóvivője nyugodtan lehetne Sipos Jenő Paolo, esetleg Francesco, ugyanis az ő szívéhez az olasz futball áll a legközelebb. A magyar után természetesen. S, hogy mire megy a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon a Bernd Storck irányította csapat? „Már az is óriási eredmény, hogy végre kijutottunk – magyarázza az édesapa. – Remélem, nem csak az optimizmus mondatja velem, hogy az Eb-n sem vagyunk esélytelenek, akár tovább is juthatunk a csoportunkból. Négy pontot várok a fiúktól, de azt nem tudnám megmondani, hogy Ausztriát, Izlandot, netán Portugáliát győzzük le. Már viccelődtünk Güntivel, hogy milyen lenne a magyar-német finálé…”

Hogy Németország ott lesz a döntőben, az nem is lehet kérdés Sipos Dávid Günther szerint, ám a tornát megelőzően bizonyosan jön egy német-magyar meccs, méghozzá június 4-én Gelsenkirchenben. „Vizsgaidőszakom lesz, de ha apa véletlenül tudna szerezni egy jegyet… - mondja nevetve a Petőfi rádiósa. - Csak mondom, hogy tíz nappal később lesz a szülinapom: szép ajándék lenne.”

A tabella

1. Ferencváros 28 22 2 4 62-17 68

2. MTK 27 13 7 7 36-27 46

3. Újpest 28 11 10 7 37-28 43

4. Videoton 28 13 3 12 30-27 42

5. Debrecen 28 11 9 8 41-31 42

6. Haladás 28 10 10 8 26-32 40

7. Paks 27 11 6 10 36-33 39

8. Honvéd 28 10 7 11 34-32 37

9. Diósgyőr 28 9 7 12 32-39 34

10. Vasas 28 7 3 18 25-48 24

11. Puskás A. 28 5 9 14 30-46 24

12. Békéscsaba 28 5 7 16 22-51 22

Szerző