Legyőzik Clintont?

Publikálás dátuma
2016.04.09. 21:29
FOTÓ: Scott Olson/Getty Images
Az előrejelzések mindegyike Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét jósolja az amerikai Demokrata Párt szombaton esedékes wyomingi jelölőgyűlésére.

Az Egyesült Államok nyugati részén lévő Wyoming államban 14 delegátusról döntenek, s nem előválasztást, hanem jelölőgyűléseket tartanak, és csakis a demokraták voksolnak majd. A republikánusok már március közepén megtartották wyomingi megméretésüket, amelyből Ted Cruz texasi szenátor került ki győztesen. A mostani előrejelzések mindegyike Bernie Sanders győzelmét jósolja Hillary Clinton volt külügyminiszterrel szemben. Az elemzők azonban sietnek kiemelni, hogy Wyomingban minden szövetségi államnál kevesebb delegátust választanak, vagyis ha diadalt arat is a vermonti szenátor, ezzel még nem faragja le jelentős mértékben a hátrányát.

A jelölőgyűléseken Sanders mindig is jobban szerepelt Clintonnál. Wyoming amúgy is sok tekintetben hasonló azokhoz a szövetségi államokhoz, ahol eddig nagy arányú győzelmet aratott: a lakosság elsöprő többségében kisvárosokban és farmokon él, és többségében fehér amerikai. Az itteni győzelem Sandersnek azt jelentené, hogy - mivel az utolsó kilenc választásból nyolcat megnyert - nagy önbizalommal vághat neki az április 19-i New York állambeli előválasztásnak, ahol sok delegátus a tét.

Bernie Sanders már a keddi wisconsini előválasztás győzelmi beszédét is Wyomingban mondta el, de az államra lényegében kevéssé figyelnek a politikusok. Részben azért, mert gyéren lakott és kevés delegátust küld a demokraták elnökjelölt-állító országos konvenciójára, részben pedig mert Wyoming masszív republikánus állam: Dick Cheney-nek, George W. Bush alelnökének otthona.

Sanders Hillary Clintonnal szembeni győzelmét segítheti, hogy rendkívüli mértékben gyarapodtak a kampányára érkező pénzadományok. Az elmúlt három hónapban 109 millió dollárt gyűjtött - többségében kisemberek adományaiból -, míg a Clinton-kampányra 75 millió dollár gyűlt össze.

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsának nagy küzdelme New York államban várható, április 19-én, amikor összesen 291 delegátusról döntenek előválasztásokon. Mindkét politikus kötődik New Yorkhoz: Clinton ennek az államnak a szenátora volt, Sanders pedig Brooklynban nőtt fel.

Szerző

Folyóba zuhant egy busz - Meghalt legalább 23 ember

Legalább 23 ember meghalt Peruban, mert a buszuk folyóba zuhant az Andok hegységben.

Linio Sanchez, az urcosi rendőrség tisztje elmondta: 32 sérültje is van a balesetnek. A busz a fővárostól mintegy ezer kilométerre, Cuzco tartományban zuhant bele a Mapacho nevű folyóba.

Peruban sok balesetet okoz, hogy gyakran sem a járművek állapotát, sem a sofőröket nem ellenőrzik a hatóságok, és sok a veszélyes, hegyi útszakasz.

A harmincmillió lakosú dél-amerikai országban 2013-ban csaknem 3600-an, 2012-ben pedig négyezernél is többen haltak meg az utakon - írja az MTI alapján az Origo.

Szerző

Brüsszeli terror - Elfogtak egy újabb terroristát

Publikálás dátuma
2016.04.09. 18:42
Rendőrsági akció a terrortámadások után. FOTÓ: Carl Court/Getty Images
 A pénteki rendőrségi akciósorozatban a Sharia4Belgium terroristacsoport újabb tagját fogták el a hatóságok - közölte a szövetségi ügyészség szóvivőjére hivatkozva a flamand nyelvű VRT belga állami televízió szombaton.

 Az ügyészség szerint a pénteki rendőrségi akciósorozatban összesen hat embert vettek őrizetbe a hatóságok, köztük az antwerpeni Sharia4Belgium egyik tagját, Bilal el-Makhoukhit, akinek a terrorista csoportban betöltött szerepét még vizsgálják. Az idén januárban a csoport négy tagjára, vezetőjükre és két másik tagra jogerősen 12 év börtönbüntetést és súlyos pénzbírságot szabtak ki, negyedik társuk pedig 4 év börtönt és pénzbüntetést kapott. A csoport harcosokat toborzott Belgiumban a Szíriában küzdő dzsihadisták számára.

Szombat kora délután újabb rendőrségi akciót folytattak Brüsszel Etterbeek nevű negyedében, ahol a rendfenntartó szervek speciális egységei mellett mesterlövészek és tűzszerészek is megjelentek. A La Libre Belgique című francia nyelvű napilap szerint az akcióról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a rendőrség egy lakóépületet vizsgált át, a környéket lezárták, a ház valamennyi lakóját evakuálták.

A Belga hírügynökség arról számolt be szombaton, hogy megerősítették a rendőrségi jelenéltet a belgiumi Antwerpen egyik bevásárlóközpontjában és egy mozikomplexumban is. Az intézkedés okairól a helyi hatóságok nem árultak el további részleteket. Thierry Werts, a belga szövetségi ügyészség szóvivője péntek késő este tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Mohamed Abrini, a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja az a férfi, akit pénteken fogtak el Brüsszel Anderlecht nevű negyedében. A további elfogottak személyazonosságáról akkor nem árult el részleteket.

Mohamed Abrinit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa volt. Werts elmondta, hogy Abrini DNS-ét nemcsak abban az autóban találták meg, amelyet a merénylők a novemberben elkövetett párizsi robbantásokhoz használtak, hanem két, Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében található lakásban is a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben tartott házkutatások alkalmával.

Thierry Werts azt is megerősítette, hogy még egy embert elfogtak pénteken a Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták. A hatóságok a gyanúsítottat Osama Krayemként azonosították.

Vele kapcsolatban az ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba. Hozzátette: ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat vásárolta meg.

Szerző