Trumpot így figurázta ki a Boston Globe

Publikálás dátuma
2016.04.10. 10:46
FOTÓ: Tom Pennington/Getty Images
Szatirikus vasárnapi melléklettel jelenik meg a Boston Globe, amely a lap 2017. április 9-i számát mintázza, mintha Donald Trump nyerte volna az amerikai elnökválasztást.

 A képzeletbeli címoldalon Donald Trump elnök látható, amint beszédet intéz a nemzethez, mellette pedig csupa olyan hír, amelyek a lap szerint Trump elnöksége esetén jelennének meg. A címlapot - s az egész vasárnapi mellékletet - ezúttal nem az újságírók, hanem a lap szerkesztőségvezetői készítették.

Az első oldal közepén háromhasábos Trump-fotó látható, fölötte a szalagcím: "Kezdődnek a deportálások, a lázongások folytatódnak". A kép mellett, bal oldalt - egy hasábon - egy tudósítás azt adja hírül, hogy "Több városban meghosszabbították a kijárási tilalmat", jobb oldalon, a lapszélen pedig "Esnek a piacok, küszöbön a kereskedelmi háború" című anyag olvasható. A melléklet belső oldalain az egyik nagy riport "Chris Christie igazságügyi miniszterről" szól, valamint arról, hogy Megyn Kellyt, a Fox-televízió műsorvezetőjét a Fehér Ház feketelistára tette. Chris Christie New Jersey állam kormányzója, republikánus politikus, aki a közelmúltig szintén pályázott a republikánus elnökjelöltségre, majd amikor kiszállt a küzdelemből, Donald Trump mellé állt. Megyn Kelly pedig a Fox-televízió műsorvezetője, akinek nem egy összeütközése volt Trumppal, pusztán azért, mert valódi kérdéseket tett fel az elnökjelöltségre törekvő ingatlanmágnásnak.

A melléklet egy másik sztorija azt dolgozza fel, hogyan sértette meg Trump a kínai first ladyt azzal, hogy a kutyáját róla nevezte el. Külön hír szól arról is, hogy az amerikai katonák megtagadják a parancsot, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjainak családtagjaival végezzenek. A szerkesztő jegyzete pedig a címlap alján azt magyarázza el, hogy a lapvezetés miért is készítette el ezt a csúfolódó lapszámot.

"Ez Donald Trump Amerikája, ha a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsa megvalósíthatja az ötleteit a gyakorlatban, s tettekre válthatja szavait. Sok amerikai vonzónak találhatja ezt a víziót, de a Globe szerkesztőségének vezetői szerint mélyen nyugtalanító" - olvasható a szerkesztőségi állásfoglalásban.

A következő oldalon olvasható vezércikk pedig arra ösztönzi a Republikánus Pártot, hogy parancsoljon megálljt Donald Trumpnak. Igaz, ez a vezércikk egyúttal figyelmeztet arra is, hogy amennyiben Ted Cruz texasi szenátor lesz az, akinek sikerül megállítania Donald Trumpot, az még nagyobb veszélyeket rejt majd az Egyesült Államokra nézve.

Szerző

Halálra égett 84 ember egy templomban - Rémisztő felvétel

Legkevesebb 84-en meghaltak és több mint 250-en megsérültek vasárnapra virradóan egy templomtűzben India déli részén, Kerala államban. Kiderült, hogy a tüzet egy ünnepségre bekészített tűzijátékok okozták, amikre a helyi vallási hatóságoknak nem is volt engedélyük, pont a biztonsági kockázatok miatt.

A zsúfolásig megtelt Paravúr templomot Kollam városában azért borították el a lángok, mert egy tűzijáték-petárdából kipattanó szikra meggyújtotta azokat a rakétákat, amelyek a csütörtöki hindu újévre, a Visu ünnepére voltak bekészítve az épületbe. Az épületet hatalmas robbanás rázta meg, és percek alatt elborították a lángok, csapdába ejtve a bennlévőket.

84 halott

A legfrissebb jelentések szerint egy rendőrségi tisztségviselő azt mondta, hogy 84 halálos áldozata van a szerencsétlenségnek. Kerala állam miniszterelnöke egy tévéadónak nyilatkozva közölte: úgy tudja, hogy a helyi vallási hatóságoknak nem volt engedélyük a tűzijátékra. Az engedélyt éppen a biztonsági kockázatok miatt tagadták meg tőlük. A tűz helyi idő szerint hajnali három órakor keletkezett, és a tűzoltók, valamint az őket segítő rendőrök hajnalig oltották.

Egymást taposták agyon

Indiában a templomokban gyakoriak a tűzesetek, illetve az olyan tömegszerencsétlenségek, amelyekben az emberek agyontapossák egymást, mert egyrészt enyhék a biztonsági előírások, másrészt sokszor még ezeket sem tartják be. Narendra Modi indiai miniszterelnök megrendülten nyilatkozott a katasztrófával kapcsolatban, és közölte, hogy azonnal a helyszínre küldi egészségügyi miniszterét, valamint ő maga is odautazik később - idézte az MTI-t az Origo.

Szerző

Robbanás rázta meg Isztambult - Kiderült, mi történt

Robbanás történt az Isztambul központjában található Medicideköy városrészben szombat este, a detonációban két ember könnyebben megsérült. 

A Habertürk című török napilap arról számolt be, hogy az úgynevezett metróbusz egyik megállójának felüljáróján egy szatyor robbant fel. A rendőrség lezárta a környéket.

Korábban a török rendőrség az Isztambul szívében lévő Taksim téren robbantott fel egy gyanús csomagot.

Pár órával korábban az Egyesült Államok figyelmeztetést adott ki, hogy terrortámadás fenyeget, ezért az emberek jobban teszik, ha kerülik Isztambul népszerű köztereit és a kikötőt, valamint a Földközi-tenger partján fekvő Antalyát. Az elmúlt hónapokban Isztambult és a török fővárost, Ankarát hatszor érte terrortámadás - idézi az MTI-t az Index.

UPDATE: Később kiderült, hogy fiatalok robbantották fel a szatyrot, nem terrortámadás történt. Törökországban elterjedt, hogy terrortámadás után huligánok keltsenek riadalmat azzal, hogy felrobbantanak valamit, mintha újabb merénylet történt volna.

Szerző