Paks II. - Alku készül Brüsszelben?

Publikálás dátuma
2016.04.11. 07:24
FOTÓ: Népszava
A paksi bővítés ügyében az Európai Bizottság előtt zajló eljárások közül a tiltott állami támogatás kérdésében formálódik a megegyezés, a beruházási tender elmaradásával kapcsolatban viszont egyelőre nincs meg az a jogi konstrukció, amivel a jogsértést meg nem történtté lehetne tenni - értesült a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy a tiltott állami támogatás kérdésében az lehet a megegyezés kulcsa, hogy az EB kimondja: a paksi bővítési projekt állami támogatást tartalmaz, majd további hosszas vizsgálódás nélkül rábólint a támogatásra, elfogadva, hogy az nem fogja torzítani a regionális energiapiacot. A nemzetközi beruházási tender elmaradása miatt viszont már kötelezettségszegési eljárás zajlik, amelyben a Bizottság tavaly ősszel rövid határidőt adott a kormánynak érvei kifejtésére. A lap megtudta, a magyar álláspont három hónapja Brüsszelben van, és a felek megegyezési szándékára, valamiféle politikai alkura legfeljebb az utalhat, hogy ilyen hosszú idő alatt sem sikerült döntésre jutni.

Szerző

Túl sok a készpénz a lakosságnál

Publikálás dátuma
2016.04.11. 07:23
Illusztráció: Thinkstock
Az elmúlt 5 évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon. Ezt már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is sokallja, mert azokban az országokban ahol magas a készpénzállomány, ott általában a feketegazdaság aránya is magasabb. Már a következő 2017. évi költségvetésben lépéseket tervez a kormány a készpénzállomány csökkentésére - mondta Varga Mihály az Inforádiónak adott interjújában. Az indoklásban szerepel még, hogy ezáltal csökkentsék a lakosság és a központi intézmények készpénzforgalomból adódó költségeit is.

Az NGM számításai szerint a készpénz népszerűségében nemcsak a tranzakciós illeték játszik szerepet, hanem a bankkártya-elfogadóhelyek alacsony száma, illetve fenntartásuk költsége is. A miniszter a bankok részéről erőteljesebb ösztönzést várna annak érdekében, hogy az elfogadóhelyek bővüljenek.

A készpénztartást serkenti az is, hogy korlátozták a lakossági bankszámlákról bankkártyával ingyenesen felvehető készpénz mennyiségét és az esetek számát is. A Magyar Nemzet információi szerint ezzel kapcsolatban az alapjogi biztos súlyos hiányosságokat tárt fel, mert épp a legelesettebbeket, a gondnokság alá helyezetteket zárták ki az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségből, nekik ugyanis nem lehet bankkártyájuk. A hozzátartozók panasza alapján lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy bár a nemzetgazdasági miniszter igyekezett a bankokra hárítani a felelősséget a kialakult helyzetért, Székely László szerint az állam feladata közbelépni.

Szerző

A bankadó csökkentésére vár az Erste

Publikálás dátuma
2016.04.11. 07:21
FOTÓ: Népszava
A nyár elején záródhat a magyar állam valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tulajdonszerzése az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. 

A tranzakcióval kapcsolatos utolsó számításokat a napokban végzik el a felek a bank 2015-ös mérlegének auditált számai, illetve a 2016-2020-ig tartó időszakra szóló üzleti terve alapján - mondta hétvégi interjújában Jelasity Radován. A tervek nem változtak, az EBRD és a magyar állam is 15-15 százalékban lesz tulajdonos az Erste Bank Hungary-ben - jegyezte meg a bank elnök-vezérigazgatója.

A tranzakció nyélbe ütésének időpontja árulkodó, egyfajta bizalmatlanságot sugall. Ugyanis az üzlet egyik feltételéül a bankadó további csökkentését kötötte ki az eladó, amit a kormány az EBRD-vel kötött szerződésében vállalt is. Az adócsökkentés feltételeit és mértékét a 2017. évi költségvetéssel párhuzamosan elfogadandó jövő évi adótörvényekben kell szentesíteniük a parlamenti képviselőknek.

A Erste tulajdonrész-vásárlást tavaly februárban jelentette be Orbán Viktor kormányfő, ám azóta egyre csak húzódik a tranzakció. Legutóbb tavaly ősszel a bank attól tette függővé az ügylet megkötését, hogy az év végéig "barátságosan" megoldódik-e a Quaestor befektetők ügye. Mint ismeretes a kártérítés jó részét egy korábbi verzióban a bankokra hárították volna. Mára ez a veszély elhárult, így már csak a bankadó további csökkentésének megerősítését várja az osztrák tulajdonú bank vezetése.

Az Erste Bank tavaly "egy szintet felfelé lépett": a lakossági új hitel folyósításban az előző évhez képest közel 40 százalékos bővülést értek el, a nem teljesítő hitelállomány pedig jelentősen csökkent, bár a nettó kamatbevétel visszaesett és a nettó veszteség 72,6 millió euró (mintegy 22,5 milliárd forint) volt. 2016 végére azonban már nyereséget vár a bank - számolt be az elnök-vezérigazgató.

Szerző
Témák
Erste bankadó