Ellentámadásba lendül a kormányfő

Kemény intézkedéseket helyezett kilátásba az adóelkerülés ellen David Cameron brit miniszterelnök, akit éles bírálatokkal illetnek, mert érdekeltsége volt bróker apja egy offshore cégében. A kormányfő olyan jogszabályt kíván megszerkeszteni, amelyet még ebben az évben elfogadna a brit törvényhozás. Egyebek mellett ezt tartalmazza Cameronnak az a beszéde, amelyet ma mond el a brit parlament alsóháza előtt. 

A tervezet szerint a vállalatok ellen büntetőeljárás indulhat, ha nem akadályozzák meg, hogy munkatársai adócsalást hajtsanak végre. A törvény tervezete állítólag már 2015 márciusában megszületett, de csak 2020-ban emelkedne törvényerőre.  Cameront ugyan nem vádolják törvénytelenségekkel a Panama-akták kapcsán, azzal azonban igen, hogy rosszul kommunikálta a válságot. A kormányfő ugyanis csak négy nappal az első jelentések után ismerte el, hogy részesedése volt egy a Bahama-szigeteken bejegyzett offshore vállalatban. A vádak hatására a miniszterelnök közzétette utolsó hat évének adóbevallásait.

Szerző

A diktátor lánya vezet

A papírformának megfelelően az egykori perui diktátor, Alberto Fujimori lánya, Keiko Fujimori szerezte meg a legtöbb szavazatot a perui elnökválasztás első fordulójában.

A konzervatív politikus, igazolva az előzetes jóslatokat, 38 százalékos eredményt ért el. Ezzel a június 5-én esedékes második fordulóban a második helyen végzett Pedro Kuczynski lesz az ellenfele. Ahhoz, hogy már az első fordulóban megválasszák, legalább 50 százalékot kellett volna elérnie. A Wall Street korábbi bankára, Kuczynski 25 százalékot kapott, a 35 éves baloldali politikus, Verónika Mendoza pedig16 százalékot. Keiko Fujimori apja, Alberto Fujimori 1990-től 2000-ig vaskézzel irányította hazáját. 2009-ben korrupció és az emberiség elleni bűntettek miatt ítélték el, így jelenleg is 25 éves börtönbüntetését tölti. Mindmáig megosztja hazája társadalmát, ezért lánya a kampányban nyíltan elhatárolódott tőle.

Több választó arról számolt be, hogy egyes jelöltek ajándékokkal próbálták befolyásolni őket. Ezt a vádat azonban nem tudták igazolni. Kilenc jelölt kénytelen volt visszalépni. A választást erőszakos cselekmények is megelőzték. Szombaton az ország belső részén egy támadásban hét személyt öltek meg, hét továbbit megsebesítettek. A hadsereg azt gyanítja,hogy a szélsőbaloldali Fényes Ösvény gerillái álltak az akció mögött.

Az új államfőt június 28-án iktathatják be.

Szerző

Önkiszolgáló nassolás a Lufthansa új gépein

Minden osztály utasainak tartogat valami extrát a Lufthansa az új, 2017 januárjában debütáló Airbus A350-900 gépein.

Az üzleti osztályon például kiszolgálhatják magukat, ha snackre vagy hideg italokra vágynak. A kabin szélességét megnövelték, több a hely és a térérzet is jóval tágasabb, a speciális megvilágításnak köszönhetően pedig az utasok pihentebben érkeznek meg úti céljukhoz. Az üzleti osztályon utazók önkiszolgáló módon fogyaszthatnak a frissítőkből az étkezések között: többféle snack közül választhatnak, és hideg itallal is kiszolgálhatják magukat a hűtőből. A turista osztály utasai a jövőben színvilágukban megújult, ergonomikus ülésekben foglalhatnak helyet, és kényelmesebben elhelyezhetik személyes holmijaikat.

Szerző