Vasárnapi zár - Együtt: a kormány "berezelt"

A kormány "berezelt" attól a ténytől, hogy az embereknek nem tetszik a vasárnapi zárva tartás - így reagált az Együtt a vasárnapi boltzár feloldásáról szóló hírre.

Szabó Szabolcs független képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a Fidesz visszavonja azokat a törvényeket, amelyek az embereknek nem tetszenek, akkor a stadionok és a felcsúti kisvasút építését is le kellene állítani, helyettük pedig inkább az egészségügybe és a közoktatásba kellene több pénzt kellene tenni.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani javaslat eltörölné a plusz ötven százalékos vasárnapi bérpótlékot.

A parlamentnek hétfőn benyújtott indítvány indoklásából idézve azt is megjegyezte, hogy a kormánynak a vasárnapi zárva tartásról is a "migránsozás" jutott eszébe, mert arról írnak, hogy a kabinet számára ma a legfontosabb kérdés a "Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés" elleni fellépés. Szabó Szabolcs szerint ehelyett egy mondatot kellett volna írni az indoklásban, mégpedig azt, hogy "kedves magyar állampolgárok, elnézést kérünk az elmúlt egy évi szívatásért".

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a hétfői kormányülés szünetében jelentette be, hogy a kabinet a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozás visszavonását javasolja a parlamentnek. A tárcavezető a döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben.

Szerző

Tóbiás: győztek az emberek, kapitulált a kormány

Publikálás dátuma
2016.04.11. 16:23
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Győztek az emberek, győzött a demokrácia, a társadalmi akarat és az MSZP, a kormány pedig kapitulált - értékelte Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról rendelkező kormánydöntést hétfői sajtótájékoztatóján.

A pártelnök úgy fogalmazott: másfél év kitartó küzdelem kellett hozzá, de hittek abban, hogy nem lehet az emberek feje felett döntéseket hozni a hétköznapjaikat meghatározó kérdésekben.

Hozzátette: minden mérés azt igazolta, hogy a társadalom többsége elutasítja a vasárnapi boltzárat, de a kormány másfél évig nem tett semmit, majd most három nap alatt, "kapkodva, elvi álláspontját feladva kapitulált", de nem a társadalmi akarat miatt, hanem kizárólag a hatalma megtartásáért. Tóbiás József úgy vélte: ezért nem állhatnak meg, "itt nem ért véget a történet", valódi népszavazást akarnak, mert hisznek abban, hogy a társadalmi akarattal együttműködve leváltható a Fidesz, az embereknek pedig joguk van az egészségügyről, az oktatásról, a földekről, a bérplafonról, fizetésről és a sorsukat meghatározó számos kérdésről véleményt mondani.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a bérplafonnal és a föld állami tulajdonban tartásával kapcsolatos népszavazási kezdeményezések nagyon jól haladnak, ezért nem mondanak le ezekről, hanem még nagyobb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a magyar választóknak 2016-ban valódi népszavazásra legyen lehetősége.

AZ MSZP elnöke vizsgálatot és a felelősség megállapítását sürgette a Nemzeti Választási Irodánál történtekkel kapcsolatban, mert mint mondta, több mint hat hete nem tudják, kik akadályozták meg Nyakó István szocialista politikust a népszavazási kezdeményezése leadásában.

Szerző

Nyakó: nagy siker a választóknak a vasárnapi zár visszavonása

Kis győzelemként és a választók számára nagy sikerként értékelte a vasárnapi boltzár ügyében népszavazást kezdeményező szocialista Nyakó István hétfőn a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról szóló kormánydöntést.

A szocialista politikus kiemelte: az internetadó miatti tiltakozások után másodjára sikerült a nemzeti együttműködés rendszerét meghátrálásra kényszeríteni. A népszavazási kérdése a kormányzati bejelentés után okafogyottá vált - jelezte.

Nyakó István megfogalmazása szerint  "egy despotikus hatalom nem viseli el azt, hogy a választók szavazatukkal mondhassák azt egy diktátumukra: na ne, ezt nem".

Az MSZP-s politikus szerint az emberek pontosan értik, hogy a másik két népszavazási kérdés - a kétmillió forintos állami bérplafonról és az állami földek eladásának tilalmáról szóló - is az "egész rendszerről" szól. Nyakó István hozzátette, a kormány ezzel a lépéssel nem teszi meg nem történté a február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál elkövetett bűncselekményt. Szerinte amíg nem derül ki, ki volt a megbízó, a kitervelő, a konkrét szervező, "demokratikus vészhelyzet" van az országban.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfőn, a kormányülés szünetében jelentette be, hogy a kabinet a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozás visszavonását javasolja a parlamentnek. A döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben.

Szerző