Betörők törtek-zúztak egy szolnoki templomban

Betörtek Szolnokon az újvárosi Szentlélek-templomba, a vandálok által okozott kár körülbelül félmillió forint - közölte a Kőrösi úti katolikus temető bejáratánál levő templom plébánosa hétfőn.

Máthé György elmondta: hétfő reggel hét órakor a gondnok észlelte a történteket. Hozzátette, úgy tűnik, belülről csavarozták ki az ajtókat. Elképzelhető, hogy a vasárnap délelőtti mise után - amelyen mintegy százan vettek részt - bújt meg valaki a templomban.

Máthé György közölte: tizennyolc nagyméretű, réz gyertyatartó tűnt el, több gyertyatartót felborítottak, szétszórták az oltáriszentséget, felfeszítették a tabernákulumot (szentségházat), egy keresztet eltörtek, többet elferdítettek. A templom öt perselyét szétverték, de csak az egyikben találhattak pénzt, legfeljebb két-háromezer forintot. A legértékesebb kegytárgyakat - a kelyhet és a szentségtartót - nem vitték el.

A plébános szerint az elkövetőknél nem volt zseblámpa, mert mindenhol - a terítőkön, az oltáron - égő gyertyák nyomai láthatók. Érkezésükkor egy gyertya még égett és kis híján lángra is kapott egy terítő. Pásztorné Kovács Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfő délután azt közölte, hogy a helyszínelés még zajlik.

Szerző

Már alig lopják az áramot Tatabányán

Az áramlopások aránya a korábbi kilencven százalékról két százalékra csökkent Tatabánya Mésztelep városrészében az E.ON csoport, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat hároméves programjának köszönhetően. A területen csaknem ezerkétszáz ember él - tájékoztatott az áramszolgáltató hétfőn.

A társaság közleménye szerint csaknem százmillió forint ráfordítással az áramlopásokkal leginkább sújtott utcákban fizikailag elérhetetlenné tették a hálózatot, és a programban részt vevő családoknak a villanyoszlopokra szerelt előrefizetős mérőket telepítettek. Így a felhasználók tudták, mennyi áramot használhatnak fel, de a mérőórát befolyásolni vagy megkerülni nem lehetett.

A lakók vállalták, hogy a programba belépve minden órafeltöltésük egy részével a korábbi tartozást törlesztik. Az évente százmillió forintot is elérő illegális vételezés behajtására nem volt mód, de ezzel a módszerrel az évek során felhalmozódott 22 millió forintos számlahátralék 2016 elejére 7,7 millió forintra csökkent.

A hátralékok rendezése érdekében az önkormányzat lehetőséget adott a jogcím nélküli lakáshasználóknak adósságuk rendezésére, majd egy új bérleti szerződés megkötésére új fizetési szabályokkal. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig kályhákat adott a korábban elektromos eszközökkel fűtő családoknak - ismertette az áramszolgáltató.

A szeretetszolgálat a Jelenlét programjának keretében az ott élőkkel együtt újította fel az önkormányzat által felajánlott közösségi házat, ahol a máltaiak napi segítséget nyújtottak a telepen élő embereknek. A műszaki megoldások mellett az E.ON a program keretén belül egy szociális munkás éves bérét fizette támogatásként.

Tatabánya-Mésztelepen az 1900-as évek elején épültek az első házak a kőbánya és a cementgyár dolgozóinak. A hatajtósnak nevezett sorházakban hat család élt együtt, az ingatlan egyik oldalán tüzelőtárolók, a másik végén árnyékszékek voltak. A telepen az 1960-as évek végéig még szinte kivétel nélkül a környező gyárak dolgozói laktak, mára azonban a telep marginális élethelyzetű emberek elzárt világává vált.

Szerző

Agyonverte ivócimboráját, majd elásta a disznóólban

Tizenhét év börtönre súlyosította a Debreceni Ítélőtábla hétfőn annak a férfinak a büntetését, aki 2012-ben Tiszadobon megölt egy másik férfit, a holttestét pedig a disznóólban elásta. Az ítélet jogerős.

Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtóreferense azt közölte: a Nyíregyházi Törvényszék a vádlottat tavaly októberben 14 év börtönre ítélte. Akkor az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A bíróság megállapította, 2012 szeptemberében az ittas vádlott Tiszadob külterületén megfenyegette a szomszédjait, hogy megöli őket, ezért azok feljelentették őt a rendőrségen. A rendőrök a házkutatás során egy engedély nélkül tartott, átalakított géppuskát találtak. 

A vádlott ezután elhatározta, hogy a telkére behatoló ismeretlenek ellen villanyvezeték-rendszert fog kiépíteni a telkén belül. Az áramot kivezette, és egy ideig működtette is az emberi élet kioltására alkalmas rendszert. 

Októberben a férfi behívta magához a háza előtt kerékpározó ismerősét, és együtt pálinkáztak. Összeszólalkoztak, majd a vádlott bottal akkora erővel vágta fejbe a sértettet, hogy a helyszínen meghalt. Ezután a lemeztelenített holttestet a disznóólban elásta. Néhány nap múlva a disznók kitúrták a tetemet, ekkor a férfi megkérte a vejét, telefonáljon a rendőrségre, hogy talált egy koponyát. A rendőrök ezután megtalálták a sértett holttestét.

A vádlott tagadta a bűncselekmények elkövetését. A Debreceni Ítélőtábla hétfőn emberölés, emberölés kísérlete és lőfegyverrel visszaélés miatt tizenhét év börtönre ítélte a férfit. Súlyosbító körülményként értékelte a vádlott agresszivitását, és azt, hogy a gyilkosságot különös kegyetlenséggel és idősebb ember sérelmére követte el.

Szerző