Vandálok a lakáshotelekben? - Lázadoznak a közös képviselők

Publikálás dátuma
2016.04.12. 10:05
Illusztrációk: Thinkstock
Egyre több társasházban okoz problémát a lakáshotelek szabályozatlan működése, a tulajdonosok eszköztelenek a garázda vendégekkel szemben - jelezte aggodalmait a Magyar Közös Képviselők Egyesülete.

Az egyesület kifejtette: miközben az elmúlt években robbanásszerűen emelkedett Budapesten és a turisztikai szempontból kiemelt térségek nagyobb városaiban a szobaszállodák, más néven a lakáshotelek aránya, a vendégszám emelkedése egyre több társasházban átlépte a tulajdonosi közösségek tűrőképességének határát. Az egyesülethez beérkezett közös képviselői és tulajdonosi panaszok alapvető oka a lakáshotelek rendezetlen jogállása a társasházi közösségekben.

A közlemény kiemeli: a kereskedelmi tevékenységet folytató tulajdonosok gyakran semmilyen szállásadáshoz kötött szabálynak nem felelnek meg, nem biztosítják a kötelező vendégregisztrálást és ellenőrizetlen a helyiségek higiéniai állapota. A szállásra érkezőket nem figyelmeztetik az alapvető együttélési szabályok betartására.

A Makke szerint a közös tulajdonban esett károk helyreállítási költségeinek viselése is fontos probléma. Gyakran előfordul ugyanis, hogy mire egy társasházkezelő értesül a keletkezett károkról, az elkövetők már repülőgépen ülnek hazafelé. Ilyen esetben pedig a károkozók mentesülnek a kártérítés alól, a társasházi tulajdonosközösségnek pedig marad a helyreállítás és a bosszúság. Az egyesület szerint jogszabályi változások szükségesek ahhoz, hogy a tulajdonosi közösségek meghatározhassák, milyen feltételek mellett fogadják el lakáshotelek üzemeltetését a társasházakban.

Szerző

Május közepén: Gourmet Fesztivál

Publikálás dátuma
2016.04.12. 07:17
Illusztrációk:Thinkstock
Május 12. és 15. között több mint 120 kiállítóval - köztük az öt budapesti Michelin-csillagos étterem standjaival - várja az érdeklődőket a Millenáris Parkban a Gourmet Fesztivál, melynek fókuszában ezúttal két alapanyag: a hal és a vad lesznek.

Idén Budapesten zajlik a világ legjelentősebb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntője május 10-én és 11-én, ehhez az időponthoz igazították most Magyarország legrangosabb gasztronómiai fesztiváljának kezdetét is. A kiállítók ezúttal is csak meghívással kerülhetnek be; a csúcséttermek, kávézók, pékségek, borászatok és sörfőzdék kínálata mellett a gasztroszínpad programjai és újdonságként workshopok is várják a látogatókat.

Szerző

A hajléktalanokért akcióznak a Parlamentnél

Publikálás dátuma
2016.04.12. 07:16
Üzenetekkel várták az aktivisták a parlamenti ülésre érkező képviselőket FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Ma szavaz a parlament a szabálysértési törvény közterületen való tartózkodást büntető passzusainak eltörléséről. A Város Mindenkié csoport aktivistái tegnap a képviselőknek adtak emlékeztetőket, ma este pedig – a szavazás eredményétől függően - öröm- vagy tiltakozó tüntetésre várnak mindenkit a Kossuth térre.

Hajléktalan emberek személyes üzeneteivel felcímkézett kulcsokat adtak át tegnap a parlamenti ülésre érkező képviselőknek A Város Mindenkié csoport aktivistái, hogy felhívják a figyelmet a szabálysértési törvényhez benyújtott módosításra, amely kora este került napirendre az Országgyűlésben. Kulcs a szívünkhöz – Üldözés helyett otthonokat – hirdették a fedél nélkül élők képviselői, akiktől a többség rövid beszélgetésre is megállva átvette az ajándékot. A liberális Fodor Gábortól a jobbikos Dúró Dóráig, a szocialista Hiller Istvántól a fideszes Deutsch Tamásig 70 politikus tette zsebre az emlékeztetőt, bár volt olyan képviselő is, aki undorodva fordult el a felé nyújtott kéztől.

Az Országházba érkezőket a bejáratoknál és a mélygarázsok lejáróinál a csoport négy kiválasztott tagja az érzelmekre hatva, bibliai példákat idézve, vagy egyszerűen a választott képviselők politikai felelősségére apellálva próbálta meggyőzni arról, hogy el kell törölni a szabálysértési törvénynek a közterületen való életvitelszerű tartózkodást büntető passzusait, hogy megszűnjön a hajléktalan emberek hatósági zaklatásának lehetősége.

Az akció egyik szervezője, Udvarhelyi Tessza szociológus a Népszavának felidézte, hogy amióta 2013 októberében életbe lépett a szabályozás, több mint 500 esetben indítottak szabálysértési eljárást a hatóságok hajléktalan emberek ellen csak azért, mert nincs hol lakniuk. A paragrafus eltörlésének javaslatát Szél Bernadett karolta fel, aki hónapok óta küzd azért, hogy a parlament ismét foglalkozzon a kérdéssel. Az LMP társelnöke nemrég a honvédelmi és rendészeti bizottságban azt el tudta érni, hogy a történelemben először egy hajléktalan embernek szót adjon Kósa Lajos elnök, de azt már az AVM aktivistáival közösen sem tudták kiharcolni, hogy a fideszes többség elfogadja a módosítást. Szemlesütve ugyan, de a kormánypárti képviselők tartózkodtak a szavazástól. Az LMP frakciója ezért vitte közvetlenül a plenáris ülés elé a módosító javaslatot, amelynek a tegnapi tárgyalás után ma lesz a szavazása.

A hajléktalanok tegnapi figyelemfelhívó akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy nem az utcán élők üldözése, hanem otthonok teremtése jelentene megoldást. A kormány eddigi hozzáállása alapján nehezen képzelhető el, hogy megszavazzák a szabálysértési törvény módosítását, ezért ma este 18 órára A Város Mindenkié csoport „állj ki a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen” jelszóval tiltakozó tüntetést szervez a Kossuth térre. Ha megtörténik a csoda és megszavazzák a képviselők a büntethetőség eltörlését, akkor pedig közös ünneplésre várnak mindenkit.